A legjobb osztrák fogások

A nyár még várat magára, de ez nem ok arra, hogy otthon üljünk. Új sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – most a sógorokon, vagyis Ausztrián van a sor!

Ausztria kézenfekvő úti cél mindenkinek – legyünk a kultúra, a természet vagy a kalandok szerelmesei, a szomszédban megtaláljuk minden számításunkat. Bécsbe alig két óra alatt eljutunk Budapestről, sok esetben olcsóbban, mintha belföldön utaznánk. Ha jön a jó idő, az ország nyugati feléből biciklivel is áttekerhetünk, a vizek szerelmesei pedig a kék Dunán át is megközelíthetik az országot. Akárhová megyünk is, enni kell, ha pedig ott vagyunk, akkor kóstoljuk meg a legjobb helyi falatokat!

Bécs rajongói

...mindenképp üres gyomorral érkezzenek, hiszen az egykori császárvárosban finomabbnál finomabb falatokat kóstolhatunk. Az osztrák konyha legnagyobb olvasztótégelye természetesen a főváros. A tipikus bécsi konyha a 19. századra alakult ki, és a tartományi konyhák mellett a franciák is rányomták a bélyegüket. Reggelire válasszunk valamilyen friss péksüteményt, császárzsemlét vagy croissant-t, hiszen a legenda szerint a rongyos kiflit bécsi pékek sütötték először a törökök kiűzése után, csak utána lett a franciák jelképe. Szintén a török idők hozadéka a bécsi kávé, amelyet feltétlenül egy kávéházban kóstoljunk – általában hosszúra főzik, és tejjel vagy tejszínnel lágyítják. A fő étkezések között kóstoljuk meg a híres bécsi virslit, és ne felejtsünk el legurítani hozzá egy korsó jéghideg sört!

Palacsintaleves

Ez egy hagyományos osztrák leves, amit mindenhol lehet enni. Elkészítése nagyon egyszerű, olcsó és gyors. Gondolom mindenkivel előfordult, hogy a húslevesből mindenki kiette a javát és ...

Wiener schnitzel

A fáma szerint ezt az ételt, a száznapos borjú combjából (a császári részéből) kell készíteni. A combot sikerült beszerezni, de a borjú születési anyakönyvi kivonatát, többszöri ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

A főétkezés az osztrákoknál is elképzelhetetlen leves nélkül – kedvencük a húsleves, melyet máj- vagy grízgombóccal, esetleg palacsintametélttel tálalnak. Ha nem a Wienez Schnitzelre szavazunk, próbáljuk ki a Tafelspitzet, a marhafartőből vagy marhalábszárból készült leveshúst, Ferenc József kedvencét, melyet almamártással vagy tormával kínálnak leggyakrabban. Az osztrák konyha egyébként előszeretettel tálalja a levesben főtt húsokat különböző szószokkal, mi is tőlük vettük át ezt a jó szokást. A pörköltek szerelmeseinek ajánljuk a fiákeres gulyást, melynek elkészítését tőlünk tanulták, de ma már máshogy készítik – érdekes, új felfedezés lehet az összehasonlítás! Ha Bécsben járunk, kulináris túránkból semmiképp ne hagyjuk ki a Demel cukrászdában vagy a Hotel Sacherban a Sacher-tortát, valamelyik reggel pedig mindenképpen látogassunk ki a Nashmarktra, a híres piacra, ahol az osztrák gasztronómia mellett rengeteg izgalmas külföldi ízzel is próbálkozhatunk.

Tévhitek a világ konyháiból >>

Tányérhús almamártással

Kíváncsiságból főztem meg így a marhahúst, még évtizedekkel ezelőtt egyszer Bécsben ettem ezt az ételt, igaz ott tormás almaszósz volt hozzá. Ennyiféle hússal a leves is nagyon finom ...

Fiákeres gulyás

Egyszer az édesanyám a bécsi rokonoktól kapott recept alapján ezt a gulyást készítette a családnak egy szülinapibulira. Akkora sikere volt, hogy azóta minden évben elkészítjük ...

Sacher-torta

Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen ...

Vidéken is van élet!

De még mennyire, hogy van! Az osztrákok jóval előrébb tartanak a háztáji gazdálkodásban, mint mi, így valószínűleg a legkisebb, eldugott faluban is találunk kiadó szobát, és igazi, háztáji termékeket. Ha a hegyekbe megyünk, ki ne hagyjuk a házi tejtermékeket és a helyi specialitásokat, melyek gyakran keverednek a szomszédos népek konyháival. Alsó- és Felső-Ausztriában a cseh konyha behatása érezhető, Tirolban az észak-olasz, Salzburgban pedig a bajor. Északon így ajánlott minden, ami gombóc, Tirolban az osztrák parmezán és a rétesek, Salzburg környékén pedig a nehezebb, marhahúsból készült fogások. Marhahúst amúgy mindenhol érdemes fogyasztanunk, hiszen a tejtermelés és a magaslati legelők miatt ezt a húst fogyasztják leggyakrabban. Még akkor is könnyen találunk helyi specialitást, ha vadvízi evezésen vagyunk – a gyors osztrák hegyvidéki patakok és folyók bővelkednek halakban, így ezeken a vidékeken el ne mulasszuk megkóstolni a pisztrángot vagy a fogast!

Édes élvezet: rugelash >>

Tiroli máj

Februári Príma Konyha Magazinban tiroli recepteket mutattak be. Akkor határoztam el, hogy kipróbálom ezt a májas fogást. Nagyon finom.

Édesszájúak paradicsoma

Aki az édeset szeretni, az Ausztriában biztosan nem marad éhen. Az osztrák étkezési szokásokban nagy szerepe van a tésztaféléknek és édességeknek. Az eredetileg bajor császármorzsát érdemes megkóstolni, bárhol járunk is, de Tirolban tilos lemaradni az almás rétesről, Bad Ishlben az islerről, Linzben pedig a linzerről. Nem az apró sütiről, ami nálunk is olyan népszerű, hanem osztrák rokonáról, a vajas tésztából készült, lekváros-rácsos tortáról. Minden kávéházban és vidéki panzióban belefuthatunk egy finom kuglófba, és ne felejtsünk el feltankolni a legjobb salzburgi szuvenírből, a Mozart-kuglerből sem!

Varázslatos szlovák konyha >>

Linzertorta

Ez az egyik kedvenc tortám. Most csináltam először, eddig mindig a Linzertorta-sütést mesteri fokon űző húgom privilégiuma volt. Én eddig neki sem álltam - ha az ember Mozarttal él ...

Mozart golyók

Ajándéknak nagyon jó ötlet a saját készítésű bonbon. Kedves kis papírba csomagolva pedig akár szaloncukornak is használhatjuk karácsonykor. :)

Túrós smarni

Állagát tekintve pihekönnyű, ízében az édes és a fanyar találkozása a meghatározó. Egyszerűen zseniális, zseniálisan egyszerű. Sárközi Ákos, az Alabárdos étterem sous chef-jének ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...