Különleges japán fogások

Amennyire távol van Magyarországtól Japán, annyira távol áll a két nemzet konyhája is. Egy teljesen más ízvilágot azonban érdekes és izgalmas feladat felfedezni!

Evőpálcikával enni gyerekjáték

A Fuji japán étteremben megrendezett májusi japán vacsoraest menüje a tavasz és nyár ízeit idézte, friss, üde és színes fogások kerültek a tányérokra. Autentikus környezetben, az étterem tatami szobájában tálaltak, a kiszolgálásban egy kedves japán hölgy, Suzuki asszony is segített, méghozzá kimonóba öltözve. Sőt érdeklődő kérdéseinkre is válaszolt, így megtudhattuk, hogy hogyan élnek az emberek Japánban, megismerhettük szokásaikat.

Japán kimonóval az autentikus hangulatért

A japán konyha többek között azért is csodálatos, mert a külcsínre is nagyon sokat adnak, hiszen az étkezés náluk már a látványnál elkezdődik, mindig a szemnek szép alkotásokra törekszenek. Az ételeket gusztusosan tálalják, az első fogástól az utolsóig érdemes volt „szemet legeltetni”. Étvágygerjesztő falatkáink között volt császárhús is, amin először meglepődtünk, mert nem gondoltuk, hogy hozzánk, magyarokhoz hasonlóan, a japánok szalonnázni is szoktak, de jóízűen elfogyasztottuk.

Anko

Anko, avagy az édes babpüré, ami a távol-keleti desszertek egyik alap és közkedvelt hozzávalója. Saját receptjeimben is nem egyszer hivatkoztam rá, mint tradicionális töltelék, de eddig ...

Okonomiyaki - japán pizza

Nevezik japán pizzának, japán káposztás palacsintának is. Jelentése "amit szeretnél". Kombinálhatjuk húsokkal, tengeri herkentyűkkel, sajtokkal. Videó egy elkészítési módról itt ...

Négytenger tekercs - sushi profiknak

A sushi kezdőknek és sushi haladóknak után, itt a felső(bb) fokú is, igazából nem bonyolult, aki idáig eljut, az már tud rizst főzni, makit / uramakit tekerni, a többi meg már csak ...

Hernyó tekercs - sushi haladóknak

A Hernyó-tekercs, vagy Caterpillar roll, az egyik igen látványos elkészítési módja a sushinak. A sushi készítés már igazi művészetté nőtte ki magát, a legvadabb kreációkat képesek ...

Vörös tonhal sushi

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

A sertéshús nagyon népszerű a körükben, éppen ezért a szalonnát is előszeretettel használják. Bár köztudott, hogy a japánok nagyon egészségesen étkeznek, nem vetik meg a húst, sőt, ha tehetik, minden étkezésükbe beiktatják. Az viszont igaz, hogy túlnyomó részt a hal fehér húsa ízesíti ételeiket.

Wasabi, mar mint a mustár

Ha japán konyha, akkor kötelező elem a sushi. Maki (tekercs), uramaki (kifordított tekercs) és nigiri (tojás formájú rizságyon halszelet) sorakozott a szögletes tálakon, szépen megformált wasabival és hártyavékonyra szeletelt gyömbérrel. A japán vízitorma, a wasabi, magában nagyon erős, nem is úgy kell enni, hanem a szójaszószba keverve, majd abba mártogatjuk a sushit. A gyömbér pedig fertőtlenít, illetve semlegesíti az ízeket a szájban, hogy még intenzívebben érezzük a következő falat ízét.

Négytenger tekercs - sushi profiknak

A sushi kezdőknek és sushi haladóknak után, itt a felső(bb) fokú is, igazából nem bonyolult, aki idáig eljut, az már tud rizst főzni, makit / uramakit tekerni, a többi meg már csak ...

Hernyó tekercs - sushi haladóknak

A Hernyó-tekercs, vagy Caterpillar roll, az egyik igen látványos elkészítési módja a sushinak. A sushi készítés már igazi művészetté nőtte ki magát, a legvadabb kreációkat képesek ...

Vörös tonhal sushi

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

Sushi-kisokos, nem csak kezdőknek >>

A miso levest nyugodtan nevezhetjük a nagy japán klasszikusnak. Az erjesztett szójababból készült leves sláger, a miénkben a levesbetét tofukocka és algacsík volt. A miso nagy előnye, hogy segíti az emésztést, éppen ezért általában az étkezés elején eszik a japánok. A tofu, vagyis a szójasajt mindig felveszi annak az ételnek az ízét, amibe teszik, tehát nem „fűszere” annak, inkább remek kiegészítője. Értékes tápanyagokat tartalmaz, bővelkedik fehérjében és kalciumban.

Miso leves

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...

Miso leves tésztával

a) Végre dolgozó nép lettem én is, így van keretem hódolni az új hobbimnak, azaz a főzésnek. b) Ha már távolkelet-fan vagyok, ideje keleti ételeket főzni. c) És mivel amúgy is minél ...

A pikáns sült csirkeszárny párolt zöldségekkel teljesen új fogás a Fuji étlapján. A csirkehús nagyon népszerű Japánban, a teriyaki bárokban isteni csirkenyársakat kapni. A szójaszósz elmaradhatatlan ízesítője volt a szárnynak, ahogyan a szezámmag is. A hús domináns ízvilágához jól illett a zöldségek lágy, természetes íze.

Hússal vagy anélkül, a japán konyha mindenképp lenyűgöző

A szójával párolt vajhal örök sláger, legalábbis a vacsoraesteken. Házi savanyúsággal kaptuk, amiben alga és uborka volt. Kiderült, hogy a japánok imádják a savanyúságot, ha tehetik, szinte mindent savanyítanak.

Ezután egy könnyű, portugál étel következett, a tempura. Sokan a japánoknak tulajdonítják a tempurát, holott a Távol-Keletre a 16. században Portugáliából került. A légies tésztaburokba rejtett falatkák között volt például padlizsán, kaliforniai paprika és spárga.

Spárga tempura

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...

Ismét egy leves következett, méghozzá a ramen. A lényege a jó adag házi tészta, és bármilyen finomság kerülhet még bele, mondjuk hús, szójacsíra, tojás. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, ezért is akkora sláger a ramen. A levest szinte kötelező szürcsölni, hiszen ez a tetszés jele, a szakács számára a legnagyobb dicséret.

A tálalás ugyanolyan fontos, mint maga az étel

Míg a japán előételek, főfogások, levesek igazán különlegesek, addig desszertjeik elég jellegtelenek. Az egészségesség jegyében főleg gyümölcsöt esznek zárófogás gyanánt, de nagyon kedvelik a zseléket is. Nekünk szilvalikőrrel ízesítettet kínáltak friss gyümölcsök társaságában. Letehettük a pálcikát, és végre kedvünkre kanalazhattuk.

Mushipan-gőzölt japán sütemény

A mushipan (musipán) egy pofonegyszerű és nagyon finom, házias japán sütemény, amelyhez a sütőt sem kell bekapcsolni, hiszen gőzöléssel készül. Ha szereted a különböző muffinokat, ...

A változatos menü elfogyasztása után mindenki elégedetten ült a tatami szobában, éhes biztosan senki sem maradt. Új élményekkel gazdagodva, teli hassal indultunk haza, és nyugtáztuk, hogy a Gourmet Guides vacsoraestjén ismét a jó társaság volt a köret, a desszert pedig maga a kultúra.

A legjobb japán receptjeinket itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...