Konyhakertből igazi paradicsom

Számos könyv és bejegyzés áll rendelkezésünkre, mégis fontosnak éreztem, hogy megosszam veletek saját tudásom és tapasztalatom a paradicsom termesztésével kapcsolatosan.

A hazánkban is igen közkedvelt paradicsom a mi kis konyhakertünknek is elmaradhatatlan zöldségféléje. Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy aki egyszer már ízlelt saját termesztésű paradicsomot, bizonyára nem akar lemondani róla. Így évről évre mi is mindig szorítunk helyet a kicsike konyhakertben egy-egy tőnek.

Mielőtt durr, belevágnánk a paradicsomvetésbe, illetve palántaültetésbe, fontos lenne, hogy néhány kérdésre választ adjunk:

1. Mire szeretném felhasználni a már megérett gyümölcsöket?2. Mekkora hely áll rendelkezésemre, amit a paradicsom nevelésére szánok?

Mindezek első olvasásra apró dolgoknak tűnhetnek, de nem elhanyagolhatóak! Hiszen, ezáltal tudjuk leszűkíteni az amúgy is nagy fajtagazdagságban bővelkedő (növényhabitus, illetve maga a termés színe, formája, mérete, érésideje) növényt. A paradicsomfajták kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy mikor teremnek és mennyi helyet foglalnak el a kiskertben. Az érési idejük szerint korai és kései, növekedési habitusuk szerint pedig folytonos növekedésűek és determináltak (bokros) lehetnek.

Ha van otthon hely, akkor érdemes többféle fajtát ülteti, hogy folyamatos és változatos legyen a paradicsomellátás. Ebben az esetben gondolkodhatunk a befőzni való fajtákban, de szóba jöhetnek formájában és színében különlegesnek számítók is.

Na, de vágjunk is bele a termesztésbe! Hogyan kezdjük?

Először is a paradicsom ültetése történhet palántaneveléssel és helyrevetéssel. E kettő lehetőség közül is a legmegbízhatóbb szaporítási forma a palántanevelés, amely történhet saját nevelésű és vett palántával. Az időnk előrehaladtával, most már csak a vett vagy ismerősöktől kapott palánta ültetésében gondolkodhatunk. Nos, ebben az esetben, szükségét érzem, hogy megosszak veletek néhány fontos tudnivaló!

Másodsorban, az ültetéssel nem szükséges megvárnunk a fagyosszenteket (május 12–15), amennyiben alkalmasnak látjuk az időt, korábban is kiültethetőek a palántáink! Talaj-előkészítésnél törekedjünk a gyommentes és porhanyós talajállapot kialakítására. Lehetőségekhez mérten indító trágyát is bedolgozhatunk, amely lehetőleg nitrogénhangsúlyos komplex (foszfor és kálium) műtrágya legyen. Ez segít a gyors begyökeresedésben, a növekedésben és később a biztos termőre fordulásban.

Mindezek után körülbelül 1520 cm-es ültető gödrökkel lehetőleg 50–60 cm-es tőtávolságokat próbáljunk meg kialakítani. Nálam ezt így sikerült megoldani.

Minden egyes gödröcskébe helyezzünk bele egy-egy palántát, amelyet jól beiszapolunk, ezt követően már be is takarhatjuk gondosan földdel, amelyet jól megnyomkodunk a tövénél.

És végül, de nem utolsósorban, minden egyes kis tövet jól megöntözünk!

Írásomat egy sorozat első részének szánom, amely naprakész, ahol az aktuális teendőket és lehetőségeket sorakoztathatom fel a paradicsomnevelésnél.Jó zsebkertészkedést kívánok mindenkinek!

A Zsebkertem korábbi cikkét itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Piteformában sült sajtos fasírtfészek

Nekem szilikonos pite formám van, amiből egyszerűen kijön miután megsült. Ez az étel az egyik kedvenc nálunk, sokszor készítem. Legalább 6 db formához elég ez a húsmassza, mivel maga a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!