Keleti Andrea, Sztárkonyha rovatunk következő vendége csak a NoSalty-olvasóival osztja meg a titkát, a hagyományos rakott krumplit fogyókúrásan is el lehet készíteni.
Mikor ragadtál először fakanalat? Mi volt az első fogás, amit te magad készítettél?
Akkor próbáltam először bizonyítani a konyhában, amikor feleség lettem, és akkor szembesültem vele, hogy ez nem is olyan könnyű. Húsokat, zöldségeket grilleztem, ezekkel rázódtam bele a főzésbe. Hároméves lehetett a kislányom, amikor áttörés történt, ugyanis új lakásba költöztünk, ahol egy jól felszerelt, kényelmes konyhát alakítottunk ki, és végre szabadjára engedhettem a kreativitásom.
Melyik ételhez fűződik a legkedvesebb vagy a legviccesebb élményed?
Nagymamám sörkiflije sokszor kifogott rajtam. A klasszikus kiflihez hasonlít, de háromszög alakú és nagyon megdagad. Eleinte vicces élmények tömkelege fűződött a sok próbálkozáshoz, de aztán megtanultam a trükkjeit, és most már nekem is olyan jól sikerül, mint a nagymamámnak.
Van specialitásod, amit az év bármely szakában megfőzöl? Mitől lesz „andis”?
Nálunk minden szezonhoz fűződik étel, de amit mindig nagyon szeretünk, az a lecsó. Ilyenkor tavasszal különösen. Amikor végre kezdődik az igazi magyar paprika, paradicsom és hagyma szezonja, akkor rengeteg variációban elkészítem. Másik nagy kedvencem a mediterrán konyha. Nemrég voltam Olaszországban, és nagyon megkedveltem az ottani ízeket. Imádom a sült zöldségeket, például a sült kaliforniai paprika olívaolajjal igazi ínyencség. Mindig törekszem arra, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen az étel, talán ettől lesz „andis”.
Ha összejöttök a barátokkal, akkor mit szoktál nekik főzni?
Mostanában nagy sláger a baráti körben a mexikói konyha. Jó nagy adagokat készítek, aminek így külön hangulata van. A csirke- vagy marhahúst körülrakom mindenféle földi jóval, köretekkel, szószokkal, zöldségekkel. Körbeüljük az asztalt és nagyon jókat beszélgetünk a finomságok mellett.
Mit főzöl a férjednek, amitől eláll a szava?
A férjem a főzelékeket szereti, ha igazán a kedvében akarok járni, azt készítek. Különösen imádja a kelkáposzta-főzeléket sült oldalassal, attól tényleg eláll a szava.
A tánc mellett mennyire kell figyelned az alakodra, miből áll a napi menüd?
Nagyon oda kell figyelnem, a menüm akár az egész napos éhezés is lehetne. Pont a hatalmas tiltólistából fakad, hogy a konyha állandó felfedezést jelent a számomra, mindig valami új kaland. Van egy nagyszerű felfedezésem. Olyan, mint a hagyományos rakott krumpli, tojással, kolbásszal, kefirrel. A trükk annyi, hogy a krumpli helyett brokkolit vagy karfiolt használok, amit előtte forrázok, aztán ugyanúgy összesütöm, mintha a hagyományos rakottat készíteném. Így, ha a kolbászt nem számítjuk, egészen fogyókúrás étel.
Húsvétkor miket fogsz sütni vagy főzni?
Húsvétkor nálunk a főtt tojás és a sonka a jellemző. A szüleimnél van egy füstölőház a kertben, ők maguk pácolják és füstölik a sonkát, töltik a kolbászt, így igazán házias ízeket kapunk. Amikor pedig már elunjuk önmagában ezeket az ételeket, akkor szoktam egy kis sonkás rakott tésztát készíteni.
Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?
Nagyon szimpatikus receptek vannak a honlapon, és különösen örültem, hogy villámgyorsan megtaláltam a számomra oly kedves sült paprikát, amit már említettem, hogy rajongok érte mostanában. Szintén az olaszországi élményeimből kiindulva találtam nálatok egy mediterrán rakott zöldséges receptet, amit biztosan ki fogok próbálni. Padlizsán, cukkíni, paradicsom… alig várom! A férjemnek és a fiamnak fogom ajánlani a tepsiben sült epres palacsinta receptjét. Nagyon könnyű elkészíteni, tele van gyümölccsel, és hamarosan úgyis itt a finom magyar eper szezonja.
Készíts sajttortát Keleti Andreával!
Keleti Andrea szakácskönyve itt >>