Illatos, ananászos-narancsos linzertorta

A mostani és múlt heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Nyamóka és Makkermanó, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzolnak titeket!

A linzertorta nálunk hagyomány, régóta rajongásom tárgya. Nagyon szeretem, mert azon túl, hogy könnyű és viszonylag gyors az elkészítése, a végtelenségig variálható. A tészta könnyű és omlós, és ugyanolyan jól tud esni meleg nyári napokon, mint a csípős téli hidegben. Csak a gyümölcs változik idény szerint, amivel megpakolom. Az ananász nagy kedvencem, ezért aztán sima út vezetett az ananászos pitéig. Érdemes kipróbálni, már az illat is mennyei, ami belengi a konyhát, míg sül a piténk. Az íze pedig... hmmm! De inkább kóstoljátok meg!

Hozzávalók a tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • + kevés zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 ananász
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a narancs héját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk; könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, nyújtófa segítségével a piteformánkba simítjuk, elegyengetjük a széleket, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. Az ananászt kis kockákra daraboljuk, majd elosztjuk a tészta tetején. Amíg a krém elkészül, a tésztát a formával együtt hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral. Kanalanként hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd a narancs levét, végül a tejszínt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliakivonatot.
  5. A krémet egyenletesen elosztjuk az ananászos tészta tetején, és előmelegített sütőben megsütjük.

Nyamóka és Makkermanó blogja, a Sünis kanál >>

Nyamóka receptjei a NoSaltyn >>

Sünis kanál a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...