Illatos, ananászos-narancsos linzertorta

A mostani és múlt heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Nyamóka és Makkermanó, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzolnak titeket!

A linzertorta nálunk hagyomány, régóta rajongásom tárgya. Nagyon szeretem, mert azon túl, hogy könnyű és viszonylag gyors az elkészítése, a végtelenségig variálható. A tészta könnyű és omlós, és ugyanolyan jól tud esni meleg nyári napokon, mint a csípős téli hidegben. Csak a gyümölcs változik idény szerint, amivel megpakolom. Az ananász nagy kedvencem, ezért aztán sima út vezetett az ananászos pitéig. Érdemes kipróbálni, már az illat is mennyei, ami belengi a konyhát, míg sül a piténk. Az íze pedig... hmmm! De inkább kóstoljátok meg!

Hozzávalók a tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • + kevés zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 ananász
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a narancs héját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk; könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, nyújtófa segítségével a piteformánkba simítjuk, elegyengetjük a széleket, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. Az ananászt kis kockákra daraboljuk, majd elosztjuk a tészta tetején. Amíg a krém elkészül, a tésztát a formával együtt hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral. Kanalanként hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd a narancs levét, végül a tejszínt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliakivonatot.
  5. A krémet egyenletesen elosztjuk az ananászos tészta tetején, és előmelegített sütőben megsütjük.

Nyamóka és Makkermanó blogja, a Sünis kanál >>

Nyamóka receptjei a NoSaltyn >>

Sünis kanál a Facebookon >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...