A mostani és múlt heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Nyamóka és Makkermanó, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzolnak titeket!
A linzertorta nálunk hagyomány, régóta rajongásom tárgya. Nagyon szeretem, mert azon túl, hogy könnyű és viszonylag gyors az elkészítése, a végtelenségig variálható. A tészta könnyű és omlós, és ugyanolyan jól tud esni meleg nyári napokon, mint a csípős téli hidegben. Csak a gyümölcs változik idény szerint, amivel megpakolom. Az ananász nagy kedvencem, ezért aztán sima út vezetett az ananászos pitéig. Érdemes kipróbálni, már az illat is mennyei, ami belengi a konyhát, míg sül a piténk. Az íze pedig... hmmm! De inkább kóstoljátok meg!
Hozzávalók a tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- + kevés zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1 ananász
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 3 ek étkezési keményítő
- 4 dl habtejszín
- 2 dkg vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 narancs leve
Elkészítés:
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a narancs héját.
- Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk; könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, nyújtófa segítségével a piteformánkba simítjuk, elegyengetjük a széleket, és megszórjuk zsemlemorzsával.
- Az ananászt kis kockákra daraboljuk, majd elosztjuk a tészta tetején. Amíg a krém elkészül, a tésztát a formával együtt hűtőszekrénybe tesszük.
- A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral. Kanalanként hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd a narancs levét, végül a tejszínt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliakivonatot.
- A krémet egyenletesen elosztjuk az ananászos tészta tetején, és előmelegített sütőben megsütjük.
Nyamóka és Makkermanó blogja, a Sünis kanál >>