Gyors kencék rohanó anyáknak

Vendégeket fogadni nagyszerű, főleg ha előre tudjuk érkezésük időpontját. Néha azonban előfordul, hogy bejelentés nélkül látogatnak meg minket ismerőseink. A gyorsan összedobható kencéket pontosan erre az alkalomra találták ki!

Fokhagymás kence

Kislányom kedvence ez a gyorsan elkészíthető kence, amely a benne lévő fokhagyma segítségével hűtőben igen sokáig eláll.

Hagymát hagymával

Kisebbik leányunk kedvence a fokhagymakrém, aminek nagyon örülök, hiszen naponta egy gerezd fokhagyma távol tartja a bacikat, és ami nem elhanyagolható, hogy talán ezt a típusú kencét lehet a leggyorsabban előállítani. A zöldséges kosárban mindig van otthon hagyma, sajtkrémet pedig a legegyszerűbb kisközértben is kapunk. A díszítéshez szükséges metélőhagyma szárított változatban is kapható, így az év bármely szakában csak benyúlunk a polcra és leemeljük. A krémet a hűtőben éppen fellelhető friss zöldségekkel: paprikával, paradicsommal, kígyóuborkával tálalhatjuk.

Humusz 3.

Nyáron, amikor még a tűzhely gondolatától is öt fokkal melegebb lesz a konyhában, igazán finom vacsora lehet a hummusz, vagyis a csicseriborsó krém. Vásároljunk hozzá konzerv csicserit, ...

Halim-Csirkés zabkása

Iránban a hálim pénteki reggeli. Itt kecske húsból és hántolt búza törmelékböl, só nélkül készítik. Fogyasztásnál van, aki cukrozza van, aki sózza. Mi sózzuk és a fahéjat is ...

Majorannás kacsamájpástétom

Az egész ott kezdődött, hogy csirke helyett kacsmájat vettem ki a fagyasztóból. És, hogy májkrémet is elfelejtettem venni...gondolom, ezen nincs mit ragozni. :)

Csirkemájkrém Évi baba konyhájából

Ha vendégeket várok és nincs kedvem pogácsát sütni mindig ezt a májkrémet készítem el. A receptet sok év alatt tökéletesítettem. Remek előétel, gyorsan elkészül, és nagyon finom. A ...

Erőssége a hozzáadott gerezdek számával szabályozható, és akinek ez nem elég, még csípős paprikát vagy chilit is apríthat bele. A fehér krémben igazán jól mutatnak a zöld és piros darabkák.

Tudtad?A fokhagymakúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.Baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetünket, de ugyanezen tulajdonsága miatt kaphatott szerepet a hús tartósításában, így a kolbászkészítésben.

Ízhalmozás - ízgyűjtő körút Grétivel >>

Májasból májas

Amikor nálunk reszteltmáj kerül az asztalra, mindig nagyobb adagot „gyártok”. Ha mégsem fogyna el, akkor azonnal felhasználom májpástétom készítésére, a „semmit nem dobunk ki” elv komoly betartása mentén.

További reszteltmáj-receptek itt >>

Marhamájkrém

Talán legelőször egy gyermekzsúron ettem ilyen finomságot. Ott csirkemájból készült és kevésbé volt fűszeres. Meglepett a recept egyszerűsége. Azóta, ha resztelt májat készítek, ...

A máj nagyon fontos vas forrása szervezetünknek, ezért próbálom minél többször adni gyermekeinknek. Pirított formában kevésbé kelendő, krémként azonban könnyebben elfogadja a csapat. Szülinapi zsúrokon és sokszor még hetekkel utána is sztárként emlegetik gyerekek, felnőttek egyaránt.

Csirkemájkrém Évi baba konyhájából

Ha vendégeket várok és nincs kedvem pogácsát sütni mindig ezt a májkrémet készítem el. A receptet sok év alatt tökéletesítettem. Remek előétel, gyorsan elkészül, és nagyon finom. A ...

Tejszínes májkrém

Amióta csak összeköltöztünk a párommal, semmilyen felvágottat, sonkát, hasonlókat nem vettünk. Mindig megnézzük minden étel csomagolásán hogy miből készült, és ha sok az E, meg a ...

Általában marhamájat vásárolok, de csirkemájból is hibátlan ez a receptúra. A reszteltmáj alapjául szolgáló hagyma mennyisége adja meg a pástétom laza, kenhető jellegét. A mellé dobott paradicsom, paprika lesznek az ízvilág felelősei. Akár a pörköltet, a resztelt májat is kissé lecsósan, bő szafttal főzöm. E nélkül száraz maradna a köret. A pástétomhoz viszont nem kell feltétlenül sok lé, hiszen ha túl folyós, akkor a kenyerünkről könnyen az ölünkbe csöppenhet a massza. Ezért a szaft nagyját inkább kiosztom vacsoránál és csak a megmaradt rész megy a keverőtálba. A turmixolást követően utánfűszerezéssel beállíthatjuk a végső ízharmóniát. Szerintem a máj két legkedvesebb fűszerbarátja – természetesen a són és a borson kívül – a majoranna és a zsálya. Nélkülük átlagos, velük kiváló májas étel készíthető.

További sós krémek receptjei itt >>

Jövő héten a főzelékek sokaságába merülünk nagykanállal és maradék kalácsból sütünk fenséges desszertet. Addig is keverjük-kavarjuk a finom kencéket!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...