Gyere velünk Mexikóba!

Chilis bab, tortillachips, tortillatekercs, taco és quesadilla – kedvenc mexikói ételeink hozzávalóit egyre több helyen szerezhetjük be. Mire figyeljünk, ha mexikóit főzünk, esetleg oda készülünk?

Kép: flickr - Jason. Tabarias

pizzát már a legtöbb városban kapunk, egy jó indiai éttermet már nehezebb kifogni, igazi mexikóit pedig szinte lehetetlen. Az elmúlt pár évben egyre több mexikói étterem nyitja meg a kapuit nálunk, ezek kínálata azonban – még ha egy nívósabb helyet találunk is – általában nem a mexikói, hanem a tex-mex konyha fogásait kínálja. Ez természetesen nem meglepő, hiszen chiliből is több tucatot ismernek és használnak, nálunk pedig csak pár fajta kapható még a különleges boltokban is. Ráadásul a valódi mexikói konyhának van pár olyan párosítása, ami az óceánnak ezen a felén még szokatlannak számít – így marad a már említett tex-mex a gombamód szaporodó mexikói gyorséttermek értelmezésében.

A gasztrokultúra bölcsője: Franciaország >>

Albondigas leves

Szeretem az ilyen egytálétel típusú leveseket. Minden benne van, hús, krumpli, zöldségek. Ez egy mexikói recept, és náluk nem furcsa az ennyire csípős, fűszeres étel. A nyári rekkenő ...

Avokádóleves korianderrel

Ma mexikói napokat rendeztem otthon. Ehhez Ainsley Harriott receptjeit választottam, aki híres a gyorsan elkészíthető ételeiről. Érdekes módon, mikor reggel lementem a közértbe, azt ...

Mexikói tüzes leves

Van egy nagyon aranyos fodrásznőm. Mindenről el lehet vele beszélgetni, így a sütés-főzés is mindig szóba kerül. Elmeséljük egymásnak, éppen ki mit főzött, sütött, vagy éppen a ...

De mi is az a tex-mex? A mexikói hagyományokon alapuló, de valójában az Egyesült Államokban, Texas államban „fejlesztett" konyha. A XIX. század elején-közepén alakult ki, de igazán csak a század végén kezdett elterjedni. Természetesen ebben szerepet játszott az amerikai városok népességének robbanásszerű növekedése, és az egyre nagyobb igény a gyorsételekre. Habár az alapjai Mexikóból valók, a konyhai eljárások és az alapanyagok egyszerűsödtek, és a készítési idő is rövidebbre redukálódott. Tipikus tex-mex ételnek számít a chili con carne, a fajitas és a chimichanga, és bár Mexikóban is fogyasztják a burritót, a tacót és a többi, tortillába tekert finomságot, egy igazi mexikói étterem azért jóval több specialitást szolgál fel, mint amit a tex-mex kínálni tud.

Fantasztikus spanyol konyha >>

Tortilla sajttal

Imádom a sült sajt ízét. Főleg zöldségekkel isteni. Kenyérrel túl nehéz lenne, de tortillával egészen más. Vacsora után ugyanis nincs telítettségérzet!

Chilis bab 4. -Krityó módra

Nem tudom, hogy mennyi köze lehet az én chilis babomnak az eredetihez..., de én valahogy így képzeltem el... szeretnék egyszer eljutni Mexikóba, és enni eredeti chilis babot, de amíg ez nem ...

Tortilla chips Évi néni konyhájából

Kukoricakrémlevest szerettem volna, de ahhoz dukál a tortilla chips. Keresgettem a receptek között, végül is ötvöztem 2 receptet azért, hogy ne kelljen olajban sütnöm. Annyival még ...

Ha abból indulunk ki, hogy egyenlőre hazai terepen ismerkedünk a mexikói, illetve tex-mex konyhával, akkor is van mit tanulnunk, hiszen a laikus számára nem is olyan egyszerű különbséget tenni a rengeteg, tortillába burkolt, szósszal nyakon öntött húst és zöldséget tartalmazó finomságok között. Tisztázzuk először is, mi mit jelent! A tortilla az a kukorica- vagy búzalisztből készült lepény, amit Mexikóban kenyér helyett fogyasztanak, számtalan módon használják fel. Nélkülözhetetlen a quesadillához, aminek készítésekor egy félbehajtott tortilla vagy két egész lap közé tesznek sajtot, húst vagy zöldséget, majd forró serpenyőben megsütik. A burritóhoz szintén tortillalapot használnak, puhát, és leginkább búzalisztből készítettet. Mexikóban leggyakrabban sült babbal, babpürével és hússal töltik, de az amerikai változatba kerülhet tejföl, sajt, zöldségek és különböző krémek is. Burrito az alapja a chimichangának is, csak a burritót forró olajban kisütik és rizzsel, guacamoléval, csípős salsával tálalják. A tacóhoz szintén nélkülözhetetlen a tortilla, de ez esetben kemény, kukoricalisztből készültet használnak, és legtöbbször babbal és darált hússal töltik meg. Az enchilada a mexikói lasagne – merő véletlenből tortillalapba csomagolt különböző húsok és zöldségek, amit csípős szósszal és sajttal sütnek össze, majd így tálalják. A fajitas pedig egy tipikus rizses-húsos étel sok hagymával, amit öntöttvas serpenyőben készítenek, és úgy is szolgálják fel.

A német konyha legjava >>

Burrito

MEO-som kedvence, amíg van burrito, addig eszi napokon keresztül -még nem sikerült túl sokat készítenem belőle-, az ő nővérétől tanultam ezt a receptet, kicsit módositottam rajta, az ...

Cukkinis quesadilla

A quesadilla végül is egy mexikói sajtos melegszendvics. A tortillán meg a sajton kívül azt rakunk bele, ami nekünk szimpatikus, vagy ami a hűtőben megmentésre vár. Maradék ...

Steak enchilada

Nálunk nem lehet tudni, melyik nap hányan fogunk itthon enni. Amikor ezt a steaket sütöttem csak ketten voltunk, de van olyan is, hogy betoppan még 3-5 családtag vagy ismerős. Szóval az a ...

Quesadillas

Egyik chef ismerősöm készítette el ezt az ételt pár évvel ezelőtt, azóta szerepel a menünkön.  

Halas taco

Ez egy igen népszerű étel, amit én most kóstoltam először. Sajnos, ez bő olajban kisütve az igazi.

Ha akkora mázlink van, hogy mégis sikerül személyesen és helyben ismerkedni a mexikói konyhával, akkor az igazi, autentikus fogásokat részesítsük inkább előnyben! Lesz alkalmunk rá bőven, mert Mexikóban, bár reggelire csak gyümölcsöt, péksüteményt, kávét vagy csokoládét fogyasztanak, és az uzsonna is csak pár falatkából áll, az ebéd és a vacsora általában bőséges és többfogásos. A fő alapanyagaik a kukorica, a hús, a bab, és a már említett tortilla. Bár teljesen más fűszereket használnak, mégis emlékeztet a magyar konyhára, mert nagyon népszerűek a nehéz, sűrű egytál- és húsételek, azt pedig mondanunk sem kell, hogy a csípős ízeket nagyon kedvelik. Fűszerek közül természetesen dobogós a chilipaprika, melynek minden fajtáját más és más ételhez használják, de borsból is jó húsz fajtát tartanak számon. Népszerű a fahéj, a kömény, a szegfűszeg és a friss koriander.

Az ételek fűszerezésénél nagyon fontos szerepet játszanak a különböző fűszerkeverékek, mint például a chiliből, kakaóbabból, cukorból, fahéjból és szezámból kevert mole, vagy a meghatározhatatlan salsa, amelynek alapja leggyakrabban paradicsom, hagyma és chili, de ahány háztartás, annyi szokás. A különlegességek tartományonként változnak, de országos átlagban mindenhol megtalálható a chevice, az erősen fűszerezett, citromos halsaláta, a pozole, a szárnyasból vagy sertésből készült sűrű egytálétel, és a tamales, a kukoricalevélbe csavart kukoricás-zöldséges hús. Egy jó tanácsunk mindenképpen van: ha Mexikóba indulunk, a gasztronómiával való ismerkedést mindenképpen iktassuk be a programba, már csak azért is, mert 2010 óta a mexikói konyha is a világörökség része lett!

6 szerb finomság >>

Chile con queso

Tipikus Tex-Mex étel, azaz amerikai és mexikói ételek keverednek a receptben. Előételként szokták felszolgálni, akárcsak a salsákat, pl: paradicsomos salsa. Bármilyen sajttal ...

Nachos grande

Másik felem egyik kedvenc étele, az ő kérésére osztom meg veletek ezt a receptet. Ő egymagában főétel helyett eszi meg ezt az adagot, elméletileg ez egy előétel kb 3-4 embernek javasolom ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...