Francia ízek Budapesten

Kóstolókkal, ételbemutatókkal és nemzetközi hírű séfek specialitásaival mutatkozik be a francia gasztronómia november 13. és 20. között a főváros több helyszínén.

A Francia ízek rendezvénysorozat keretében pénteken és szombaton a budapesti Vásárcsarnokban minőségi francia borok, péksütemények, sajtok és egyéb termékek kóstolóival, a fővárosi Auchan üzletekben pedig francia termékek széles kínálatával várják az érdeklődőket. Ugyanebben az időszakban erre az alkalomra összeállított menüsorokkal készül több fővárosi étterem is - mutatta be a programot Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

A rendezvény elsősorban a francia termékek sokféleségére és minőségére koncentrál - hangsúlyozta a nagykövet. November 15-én az auvergne-i származású Paul Bocuse-nél és Alain Ducasse-nál tanult francia séf, David Rathgebera tart műhelyfoglalkozást a főzés iránt érdeklődő közönségnek a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által kiválasztott magyar séfek részvételével, november 19. és 21. között pedig három Michelin-csillagos francia séf, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans három gálavacsorán készít francia menüsorokat a Sofitel Budapest ChainBridge-ben.

A sorozat november 20-án egy hagyományos francia programmal zárul: minden évben november harmadik hetében bontják fel az új Beaujolais-t, a Saone-síkság borvidékéről származó könnyű és ünnepi bort, így a program során az itallal és a hozzá kapcsolódó hagyománnyal most a magyar közönség is megismerkedhet.

A nagykövet kiemelte, hogy a francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Hangsúlyozta, hogy a francia élelmiszeripar az ország gazdaságának legfontosabb ágazata, amelyet erős nemzetközi jelenléttel bíró nagyobb csoportok és számos ipari vagy kézműves kis- és középvállalkozás alkot. Mint mondta, Franciaország 27 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet és 2010 óta az UNESCO a szellemi kulturális örökségek listájára is felvette a francia ünnepi étkezést.

Roland Galharague a magyar és francia konyha közötti párhuzamokra kitérve elmondta, hogy nem csak a két ország szőlészeti és borászati hagyományaiban van számos hasonlóság, de az olyan jellegzetes ételek elkészítésében és szeretetében is, mint például a libamáj vagy a különböző gombafajták.

A hét részletes programjairól itt lehet tájékozódni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...