Főzz velünk sztrapacskát!

Az egyik legnépszerűbb téli fogás, mindenki szereti, de sokan félnek nekiállni elkészíteni. Pedig nagyon egyszerű! Ha kedvet kaptatok, készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Juht%C3%BAr%C3%B3s%20sztrapacsk%20al%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Első találkozásom a sztrapacskával jó 12 évvel ezelőtt, Dolny Kubinban, egy általános iskolai sítáborban történt. Ugyanebben a táborban lettem bemutatva a Becherovkának is, de az a barátság nem bizonyult ilyen tartósnak. A sztrapacskával annál inkább. Azóta is az a véleményem, hogy a szlovák síparadicsomokat a sztrapacska segítségével lehetne újra telerakni turistákkal, hiszen finom a gőzgombóc Ausztriában, vagy a gnocchi az olasz Alpokban, de nekem egyik sem ér fel a juhtúrós, szalonnás nokedlival, a szlovák konyha legismertebb és legnépszerűbb ételével.

Sztrapacska, haluska, galuska >>

Igazi népi étel lévén, sokféleképpen készítik – az igazi, falusi változat szerint nincs benne tojás, hiszen a szegény ember nem pazarolta a kiadós egytálételbe a száz másik helyen felhasználható, uram bocsá', piacon eladható tojást. Juhtúróval csak olyan helyen készítették, ahol a tejtermelés ezt megengedte, síkabb vidékeken savanyú vagy dinsztelt káposztával fogyasztották – bár így a kalóriatartalmából is sokat veszített. Nyáron, vagy nagyon szegény helyeken, ették sűrű szilvalekvárral, máktermő vidékeken pedig természetesen mákkal, ha pedig semmi más nem volt, kis zsírral locsolták meg. De ha mi nekiállunk, ne sajnáljuk a belevalókat, válasszuk ki a kedvencünket, és csináljunk annyit, ami azonnal elfogy, mert melegítve nem az igazi! Mi a juhtúrós változatot preferáljuk, és mint afféle pazarló, városi lányok, tojást is teszünk bele. Készítsétek el velünk!

A sztrapacska receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...