Főzz velünk sztrapacskát!

Az egyik legnépszerűbb téli fogás, mindenki szereti, de sokan félnek nekiállni elkészíteni. Pedig nagyon egyszerű! Ha kedvet kaptatok, készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Juht%C3%BAr%C3%B3s%20sztrapacsk%20al%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Első találkozásom a sztrapacskával jó 12 évvel ezelőtt, Dolny Kubinban, egy általános iskolai sítáborban történt. Ugyanebben a táborban lettem bemutatva a Becherovkának is, de az a barátság nem bizonyult ilyen tartósnak. A sztrapacskával annál inkább. Azóta is az a véleményem, hogy a szlovák síparadicsomokat a sztrapacska segítségével lehetne újra telerakni turistákkal, hiszen finom a gőzgombóc Ausztriában, vagy a gnocchi az olasz Alpokban, de nekem egyik sem ér fel a juhtúrós, szalonnás nokedlival, a szlovák konyha legismertebb és legnépszerűbb ételével.

Sztrapacska, haluska, galuska >>

Igazi népi étel lévén, sokféleképpen készítik – az igazi, falusi változat szerint nincs benne tojás, hiszen a szegény ember nem pazarolta a kiadós egytálételbe a száz másik helyen felhasználható, uram bocsá', piacon eladható tojást. Juhtúróval csak olyan helyen készítették, ahol a tejtermelés ezt megengedte, síkabb vidékeken savanyú vagy dinsztelt káposztával fogyasztották – bár így a kalóriatartalmából is sokat veszített. Nyáron, vagy nagyon szegény helyeken, ették sűrű szilvalekvárral, máktermő vidékeken pedig természetesen mákkal, ha pedig semmi más nem volt, kis zsírral locsolták meg. De ha mi nekiállunk, ne sajnáljuk a belevalókat, válasszuk ki a kedvencünket, és csináljunk annyit, ami azonnal elfogy, mert melegítve nem az igazi! Mi a juhtúrós változatot preferáljuk, és mint afféle pazarló, városi lányok, tojást is teszünk bele. Készítsétek el velünk!

A sztrapacska receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Piteformában sült sajtos fasírtfészek

Nekem szilikonos pite formám van, amiből egyszerűen kijön miután megsült. Ez az étel az egyik kedvenc nálunk, sokszor készítem. Legalább 6 db formához elég ez a húsmassza, mivel maga a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!