Szentesi Éva, a WMN népszerű szerzője 90 napos életmódváltásának második hetében jár. A múlt héten konzultált a dietetikussal, ezen a héten pedig a rendszeres mozgás bevezetését megelőzően reumatológus szakorvossal. Éva speciális, korábbi betegségéből adódó helyzetét eheti írásában ismerhetitek meg.
Felém Éva ezúttal azzal a kéréssel fordult, hogy az életmódváltás (az ő esetében nem igazán beszélhetünk fogyókúráról) étrendi pillérében miként jelennek meg a fűszerek, le kell-e mondani róluk. Éva saját bevallása szerint nagyon szereti a fűszeres ételeket (múlt heti cikkünkben ezért ki is tértünk többek között az indiai konyha ételeire), és semmiképpen nem szeretne lemondani a karakteres, változatos ízű, fűszerezésű ételekről.
Szerencsére nem is kell. Lássuk, milyen szerepet töltenek be a fűszerek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben!
1. Kulcskérdés a változatosság
Mind a kiegyensúlyozott egészséges, mind a -fogyókúrás étrendben kulcskérdés a változatosság. Egyrészt a változatos étrend nagy valószínűséggel biztosítja szervezetünk számára az összes élettanilag szükséges tápanyagot, másrészt, különösen fogyókúra idején a motiváció megtartása érdekében nagyon fontos, hogy az étrend ne legyen unalmas.
A változatosság megjelenhet:
- az alapanyagokban: pl. milyen húsféléket használunk (mikor csirkét, mikor pulykát, sertést, marhát vagy halat), a felhasznált zöldségek terén - a szezonhoz igazodva,
- az ételkészítés módjában: húsételek pl. frissen sülten, egyben sütve, csíkokra vágva, zöldséges raguval stb., zöldségek nyersen vagy hagyományos, esetleg különleges főzelékként, sütve, párolva, levesként, salátaként stb.
- formában - ha a húst tokányra, kockára, szeletre vágjuk vagy darált húsként fogyasztjuk, ha zöldségeinket a salátánkba apróra kockázzuk, vagy egy serpenyőben nagyobb darabokra vágva megsütjük - mindig más-más élményt kapunk.
- színben - ezt nem is kell magyarázni, a színek a változatosság garanciái, minden ételt képesek feldobni.
- az ízesítésben - és itt jönnek a fűszerek, mint főszereplők.
Olvastad már?
10+1 csodás őszi tejmentes krémleves
2. A fűszerekkel csak nyugodtan és bátran!
Sem az egészséges, sem a fogyókúrás étrendben nem kell lemondani a fűszerezésről. Sőt, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. E téren nincs korlátozás, saját ízlésünknek, az adott ételnek megfelelőn használhatunk bátran magyaros, ázsiai, indiai, mediterrán, mexikói - bármilyen fűszereket.
- Sült húsokhoz - akár szeletben frissensültet, akár egyben sütött húsételt készítünk, használjunk bátran friss zöld fűszereket (pl. kakukkfüvet, majorannát, oreganót, rozmaringot stb.) vagy őrölt fűszereket - túl a borson és a pirospaprikán. Összeállíthatjuk saját fűszerkeverékeinket is, de a húsokat megkenhetjük sütés előtt mustárral is, és természetesen a fűszeres pácolás is sokat dob ételeink ízén.
- Főzelékféléinkhez, töltött, rakott, párolt zöldségételeinkhez is használhatunk zöldfűszereket - a fentiek mellett pl. kaprot is, de ha egzotikusabb ízekben gondolkozunk, akkor használhatunk őrölt gyömbért, kurkumát, római köményt, koriandert stb.
- Egy egyszerű túrókrémet is rengetegféleképpen elkészíthetünk: hagyományos "körözöttes" fűszerezéssel vagy petrezselyemzölddel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel, ha pedig édesen fogyasztanánk, akkor pl. gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval.
- Ételeink ízét nem csak a fűszerezéssel, hanem 1-2 trükkel is fokozhatjuk. Ilyen például a pirítás - ha húsételeinket körbepirítjuk, kérget süthetünk rájuk, a keményebb zöldségeket - pl. sárgarépa, cékla, édesburgonya, gomba is érdemes körbepirítani vagy főzés, párolás helyett sütőben sütni. A pirítás mellett jó megoldás a tűzdelés - az egyben sült húsokat tűzdelhetjük fokhagymával, gyufaszálra vágott sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellerszár, kaliforniai paprika stb. darabokkal.
- Talán kevesebben gondolnak rá, de használhatjuk fűszerként a citrusokat is: a citrom, a lime, a narancs levét és héját, főzhetünk húsos raguinkba, főzelékeinkbe egész fahéjrudat is - amilyen furcsán hangozhat elsőre, olyan különleges lesz tőle az étel.
- Salátáinkhoz is használjunk változatosan fűszernövényeket, különböző gyümölcsös, különleges eceteket, citrusleveket, karakteres ízű növényi olajokat (pl. lenmag-, dió-, tökmag-).
Mind a hétköznapokban, mind a testsúlycsökkentő étrend idején nagyon fontos, hogy örömöt találjunk az ételeinkben, étkezéseinkben - ennek egyik kulcsa pedig a megfelelő ízesítés. Ne ijedjünk meg, töltsük fel a fűszerespolcunkat és használjuk a csodás fűszereket bátran!
Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkünket is olvasd el!:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:
Ezeket olvastad már?
„Hétköznapi" siker: -20 kg/4 hónap
4 hónap: - 20 kg, élhető étrend, megnövelt fizikai aktivitás, új életmód. Ez E. története. Mások szerint neki könnyű. Persze. Pont annyira, mint bárki másnak.
Bodon Judit dietetikusKözel 30 kg-ot fogyott Tóth Vera, most elmondja, hogyan!
"Visszakaptam az életet a doktorúrtól, és végre ez az első alkalom, amikor nem utálom a nyarat!"
Nosalty-40 kg, fokozatosan: ez Szilvi története
Szilvi kitartó munkával igen nagy túlsúlytól szabadult meg. Életmódváltásában rendíthetetlen és még élvezi is!
Bodon Judit dietetikus85 kilót adott le - és nem szégyelli!
85 kilótól szabadult meg Simone Anderson 11 hónap alatt. Persze csodás eredményeit nem mindenki ismeri el, az örök hitetlenkedők még itt is próbálnak hibát találni!
Bodon Judit dietetikus