Felejtsd el a natúr csirkét salátával! Inkább töltsd fel a fűszerpolcodat!

Miként és milyen fűszereket használhatunk az egészséges étrendben és fogyókúra idején? Erre a kérdésre adunk most választ!

Szentesi Éva, a WMN népszerű szerzője 90 napos életmódváltásának második hetében jár. A múlt héten konzultált a dietetikussal, ezen a héten pedig a rendszeres mozgás bevezetését megelőzően reumatológus szakorvossal. Éva speciális, korábbi betegségéből adódó helyzetét eheti írásában ismerhetitek meg.

Felém Éva ezúttal azzal a kéréssel fordult, hogy az életmódváltás (az ő esetében nem igazán beszélhetünk fogyókúráról) étrendi pillérében miként jelennek meg a fűszerek, le kell-e mondani róluk. Éva saját bevallása szerint nagyon szereti a fűszeres ételeket (múlt heti cikkünkben ezért ki is tértünk többek között az indiai konyha ételeire), és semmiképpen nem szeretne lemondani a karakteres, változatos ízű, fűszerezésű ételekről.

Szerencsére nem is kell. Lássuk, milyen szerepet töltenek be a fűszerek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben!

Használj bátran fűszereket a változatosság érdekében!

1. Kulcskérdés a változatosság

Mind a kiegyensúlyozott egészséges, mind a -fogyókúrás étrendben kulcskérdés a változatosság. Egyrészt a változatos étrend nagy valószínűséggel biztosítja szervezetünk számára az összes élettanilag szükséges tápanyagot, másrészt, különösen fogyókúra idején a motiváció megtartása érdekében nagyon fontos, hogy az étrend ne legyen unalmas.

Citromos párolt csirkemell

Nemrég nagyon jó áron tettem szert egy többszintes elektromos párolóra, amire már régóta fájt a fogam. Ezzel az étellel avattam fel, és a hatás nem maradt el... azóta nem egyszer lett ...

A változatosság megjelenhet:

  • az alapanyagokban: pl. milyen húsféléket használunk (mikor csirkét, mikor pulykát, sertést, marhát vagy halat), a felhasznált zöldségek terén - a szezonhoz igazodva,
  • az ételkészítés módjában: húsételek pl. frissen sülten, egyben sütve, csíkokra vágva, zöldséges raguval stb., zöldségek nyersen vagy hagyományos, esetleg különleges főzelékként, sütve, párolva, levesként, salátaként stb.
  • formában - ha a húst tokányra, kockára, szeletre vágjuk vagy darált húsként fogyasztjuk, ha zöldségeinket a salátánkba apróra kockázzuk, vagy egy serpenyőben nagyobb darabokra vágva megsütjük - mindig más-más élményt kapunk.
  • színben - ezt nem is kell magyarázni, a színek a változatosság garanciái, minden ételt képesek feldobni.
  • az ízesítésben - és itt jönnek a fűszerek, mint főszereplők.

Olvastad már?

10+1 csodás őszi tejmentes krémleves

2. A fűszerekkel csak nyugodtan és bátran!

Sem az egészséges, sem a fogyókúrás étrendben nem kell lemondani a fűszerezésről. Sőt, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. E téren nincs korlátozás, saját ízlésünknek, az adott ételnek megfelelőn használhatunk bátran magyaros, ázsiai, indiai, mediterrán, mexikói - bármilyen fűszereket.

  • Sült húsokhoz - akár szeletben frissensültet, akár egyben sütött húsételt készítünk, használjunk bátran friss zöld fűszereket (pl. kakukkfüvet, majorannát, oreganót, rozmaringot stb.) vagy őrölt fűszereket - túl a borson és a pirospaprikán. Összeállíthatjuk saját fűszerkeverékeinket is, de a húsokat megkenhetjük sütés előtt mustárral is, és természetesen a fűszeres pácolás is sokat dob ételeink ízén.
  • Főzelékféléinkhez, töltött, rakott, párolt zöldségételeinkhez is használhatunk zöldfűszereket - a fentiek mellett pl. kaprot is, de ha egzotikusabb ízekben gondolkozunk, akkor használhatunk őrölt gyömbért, kurkumát, római köményt, koriandert stb.
  • Egy egyszerű túrókrémet is rengetegféleképpen elkészíthetünk: hagyományos "körözöttes" fűszerezéssel vagy petrezselyemzölddel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel, ha pedig édesen fogyasztanánk, akkor pl. gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval.
  • Ételeink ízét nem csak a fűszerezéssel, hanem 1-2 trükkel is fokozhatjuk. Ilyen például a pirítás - ha húsételeinket körbepirítjuk, kérget süthetünk rájuk, a keményebb zöldségeket - pl. sárgarépa, cékla, édesburgonya, gomba is érdemes körbepirítani vagy főzés, párolás helyett sütőben sütni. A pirítás mellett jó megoldás a tűzdelés - az egyben sült húsokat tűzdelhetjük fokhagymával, gyufaszálra vágott sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellerszár, kaliforniai paprika stb. darabokkal.
  • Talán kevesebben gondolnak rá, de használhatjuk fűszerként a citrusokat is: a citrom, a lime, a narancs levét és héját, főzhetünk húsos raguinkba, főzelékeinkbe egész fahéjrudat is - amilyen furcsán hangozhat elsőre, olyan különleges lesz tőle az étel.
  • Salátáinkhoz is használjunk változatosan fűszernövényeket, különböző gyümölcsös, különleges eceteket, citrusleveket, karakteres ízű növényi olajokat (pl. lenmag-, dió-, tökmag-).

Mind a hétköznapokban, mind a testsúlycsökkentő étrend idején nagyon fontos, hogy örömöt találjunk az ételeinkben, étkezéseinkben - ennek egyik kulcsa pedig a megfelelő ízesítés. Ne ijedjünk meg, töltsük fel a fűszerespolcunkat és használjuk a csodás fűszereket bátran!

Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkünket is olvasd el!:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...