Farsangi falatok a nagyvilágból

Mi malacot és fánkot sütünk, és igyekszünk mindenhez dupla annyi zsírt felhasználni, mint általában. De miket esznek közeli és távoli szomszédaink, ha elérkezik farsangfarka?

Velencei fánk - Fritole

Ünnepek közeledtével próbálok karácsonyi hangulatú finomságokkal kedveskedni a családnak. Pont egy finom, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított kalácsot néztem ki, mikor a fiúk ...

Farsangfarka nem más, mint a karneváli időszak. A farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó három napban rendezik meg a leghíresebb maskarás felvonulásokat – nálunk is ilyenkor van a busójárás. Utána megkezdődik a negyvennapos böjt, amelyet a húsvét zár le. A farsang és a karneválok ezért a keresztény országok sajátjai, de a karneváli hangulat jóval korábbra nyúlik vissza, valójában a pogány télbúcsúztató szertartások maradványa, amelyet a katolikus egyház is átvett. És mivel negyvennapos önmegtartóztatás következik utána, ilyenkor mindenhol a legjobb falatok kerülnek az asztalra!

Olasz tivornya

A világ egyik leghíresebb jelmezes felvonulása Velencében van. A legtipikusabb velencei karneváli falat a fritole, az édes, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, bő olajban sült, porcukorral megszórt fánk. Természetesen minden régiónak megvannak a maga specialitásai farsangra – Nápoly környékén, ami az egyik legszegényebb tartomány, ilyenkor extra húsos lasagnéval dőzsölnek, Róma környékén pedig gyakori a szárított sonkával és különböző, drága húsokkal töltött tejszínes tortellini vagy ravioli, de ahol a gnocchi a legnépszerűbb tésztaétel, ott az kerül az asztalra húsos, gazdag raguval. Ahol nem fritolét készítenek, ott is van fánk! A mi csörögénkkel szinte teljesen megegyező cenci, ami szabad fordításban rongyot jelent – utalva az édesség formájára.

Rokfortos sajtfánkocskák >>

Babos gnocchi

Ezzel a recepttel már évek óta szemezek, de amikor krumplis tésztát készítek nudlinak vagy gombócnak, nincs szívem erre "pocsékolni". Így csak a boltiból készítettem el, mert ...

Frappe - olasz csörögefánk

Január 6-án, vízkeresztkor elkezdődött a farsangi időszak, ami egészen hamvazószerdáig tart, amikor is kezdhetünk böjtölni a nyaralásra is gondolva. Addig viszont nyugodt lelkiismerettel ...

Libamájas pöttyös ravioli

Tudom, hogy a libamájhoz tokaji aszú illik, de az nekem nem volt, viszont volt minden másom itthon. Elmondhatom, hogy a vörösborban sült lilahagyma ugyanolyan finom volt vele és az aszalt ...

Lasagne Al Forno - lassan, de biztosan

Az eredeti receptet Olaszországból kaptam, 2 dolgot változtattam meg. Az eredeti recept szerint: 0,5 kg marhahúsból és 0,5 kg sertésből készül a ragu. A tej hozzáadása után, mikor ...

Spanyol falatok

A spanyolok tapas-mániája farsangkor sem lankad. A két legnagyobb karneválközpont az andalúz Cadiz és Tenerife a Kanári-szigeteken. Mindkét városnak bőségesen jut a tenger gyümölcseiből, ők ilyenkor rengeteg tengeri finomságot esznek a legegyszerűbb, ünnepi forgatagban is elmajszolható kalamárigyűrűktől elkezdve a halas-rákos tésztákon át egészen a szépen megtermett homárig. A belsőbb területeken, ahol a tengeri herkentyűknél nagyobb kultusza van a húsárunak, ilyenkor különböző kolbászos és véres hurkás tapasokkal, morcillákkal ünnepelhetnek a karneválozók.

Ki lesz a sütikirály? >>

Fideuá

Barcelonában, egy kis katalán étteremben ettem ezt az ételt. Vettem gyorsan  a gyűjteményembe egy szakácskönyvet, abból készítettem ezt a "tésztaságot". Elméletileg paella ...

New Orleans-i kavalkád

Bár az Egyesült Államokban sok helyen ünneplik a farsangot, sehol sincs akkora hepaj, mint New Orleans-ban, ahol a karnevált Mardi Grasnak hívják. Ha valakit éppen odavet a jó sora ilyenkor, és sikerül megnéznie a páratlan eseményt a francia negyedben, mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi ritkaságokat. A karneválhoz hozzátartozik a gyors étel, de a megszokott corn dogon vagy mexikói tacón kívül a főszerepet a kreol ínyencségek töltik be. A francia alapokból táplálkozó, karibi ízekkel fűszerezett kreol konyha a felvonulás alatt is bőven kínál zamatos falatokat. A kisebb-nagyobb rákok itt is aratnak: levesek, szendvicsek, egytálételek, sült és rántott rákok, egyszerű és agyoncicomázott osztrigák, de fűszeres kolbászok és rusztikus egytálételek is megtalálhatóak a New Orleans-i forgatagban. A fánk azért persze itt is megjelenik: a francia gyökerű beignet ebben a városban futott be szédítő karriert, Mardi Gras idején pedig mindenki ezt eszi!

Zöldcitromos sült garnéla

Nagyobbik fiam kedvenc eledele.  Nincs rossz ízlése, legalább is ami az ételeket illeti. A lányokkal kapcsolatban meg még változhat az ízlése. (Remélem) :-)

Csípős garnélarák

Én nem szeretem a víz alatti ételeket, a párom viszont igen. Őt akartam meglepni egyszer. Azt éreztem egy alkalommal a tengerparton, hogy fokhagymásan sütögetik néhol a tengeri kütyüket, ...

Fánkok a nagyvilágból >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...