Ezért sülhet el jól, ha véletlenül egy csipet sót hintesz a kávédba

Te megkóstolnád a sós kávét, vagy már a gondolatától is rosszul vagy? Nem tűnik biztatónak, pedig van benne lehetőség: akár cukorhelyettesítőként is működik a trükk.

A 'mindent megsózunk' őrületnek már lassan történelme van, az elmúlt évtizedben az egekbe szállt a népszerűsége:

  • sós karamella,
  • sós csoki és fagyi,

hogy csak egy pár változatát említsük. Most pedig itt ez a rügyeit bontogató új gasztroszokás:

a sós kávé.

A sütireceptekben már megszoktuk, hogy mindenhez adunk egy csipet sót, ami kiemeli az amúgy is édes alkotóelemek édes ízét. De a kávéba másként hat a só.

  • ASerious Eats szerint a sózás segít a túlpörkölt kávé kellemetlen keserű ízének elfedésében.
  • Alton Brown egyik Food Networkön megjelent sós kávé receptjének az elég kínos “Férfi kávé” nevet adta.
  • És a Bustle-on is megjelent egy írás az élményről, amikor asztali sót kevertek egy bögre kávéba.

De most jön a lényeg, ha nem akarsz felesleg cukrot tenni a keserű feketédbe!

Chris Jung, a Modernist Cuisine gasztroírója egy érdekes tesztről mesél, amely annyira nagyszerű, amennyire egyszerű. Trükkje abból áll, hogy

a kávé keserűségét csupán egy csipetnyi sóval semlegesíti, de éppen csak annyira, hogy a só íze észrevétlen maradjon.

  • Kémikusok által sem bizonyított az agyunkban lejátszódó folyamat, de úgy tűnik, hogy a só lecsökkenti szervezetünkben a keserű íz érzetét.
  • Érdekes például megfigyelni - amit akár otthon is kipróbálhatsz- ha tonikba vagy kávéba sót szórsz, meglepő módon édesebb lesz. Ennek az az oka, hogy a sózatlan tonikban a kinin keserű íze elnyomja az ital amúgy nagyon édes ízét.
  • Mivel a só semlegesíti a keserűt, ezért az édes ízt érezzük erősebben. Minél több só kerül a keserű italodba,annál édesebb lesz, egészen addig, ameddig a só el nem uralkodik rajta és már csak ezt érezzük.
  • Tehát ha óvatosan bánunk vele, akkor a só kiválóan semlegesíti a kávé kesernyés ízét, amivel már akár magában is fogyasztható lesz, cukor hozzáadása nélkül.

Ezeket olvastad már?

Jé, erre is jó a kávé?

Kávé. Frissen őrölve. Frissen főzve! 100-ból 99 embernek erre könny gyűlik a szemébe, ha megérzi, megtorpan, nyáltermelése beindul, és meg sem áll az első csészéig.

Brecz Judit

Kis kávétörténelem

Hogyan jutott a kávé Etiópiából Arábiába, majd holland, francia és spanyol kézre? Néhány izgalmas állomáspontját megosztjuk veletek. Aki nem hiszi, járjon utána! (x)

Nosalty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...