Etyek, bor, mámor, lecsó

Már korábban beszámoltunk róla, hogy a hétvégi Etyeki Piknik lecsófőző versenyén elnyertük a legfranciásabb lecsó címét. Íme a kulisszatitkok és az élménybeszámoló!

A NoSalty és a Gasztrobizarr csapata megkönnyebbülten pózol a zsűrivel

Szombat (hajnali) 9 óra – gyülekező a NoSalty irodája előtt. Szép lassan szállingóznak a mindenre elszánt munkatársak, hogy útnak induljunk az Etyeki Piknikre, ahol lefőzünk mindenkit és megmutatjuk, hogy a mi fúziós lecsónk lesz a legfinomabb! Történt ugyanis, hogy meghívást kaptunk a Rókusfalvy Birtokon megrendezett lecsófőző versenyre.

Mindenki elfoglalta helyét a buszban, így nekivágtunk az országútnak és egyben a csapatépítő főzőcskézésnek is. A Budapesttől alig több mint 30 kilométerre található Etyekre hamar megérkeztünk, ahol már várt bennünket a csapat másik fele. Egyesítettük erőinket, felmértük a konkurenciát, majd gondos tervezés után nekiálltunk a műveletnek.

Etyeki Piknik – etyeki rosé

A koncepció az volt, hogy nem szerettünk volna beállni a sorba és a hatodik magyaros lecsó valamely változatát elkészíteni. Így utólag azt gondolom, hogy nagyon jól döntöttünk, és bár elfogult vagyok a saját lecsónkkal szemben, de szerintem a miénk volt a legkülönlegesebb és egyben az egyik legízletesebb. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a zsűrizésre úgy kellett megmenekítenünk az utolsó adagot, mert a járókelők és érdeklődők hamar lecsaptak az elkészült ételre.

Komoly csapatmunka eredménye volt mindez, hiszen biztosan nem sikerült volna ilyen ízletesre az étel, ha nem adjuk bele szívünket-lelkünket! A Gaszrobizarr egyik szerzőjével, Reginával nem tudtuk meghazudtolni önmagunkat, és előre megfontolt szándékból elkövetett francia bográcsos lecsó tervével álltunk elő. Az alapanyagokat gondosan választottuk ki: addig jártuk a várost, amíg rá nem bukkantunk a legédesebb paradicsomra, mellőztük a génkezelt paprikákat és a kevésbé csinos, de annál finomabb mellett döntöttünk.

A "tűzmester" előkészíti a terepet a főzéshez

A franciás lecsó elengedhetetlen kellékeként szolgáló cukkinit és padlizsánt is gondosan válogattuk, nem is beszélve a fűszerekről és a bio olívaolajról, amit a Szatyorbolt segítségével szereztünk be. Sajnos (vagy a verseny szempontjából szerencsére) nem mindenki volt ilyen körültekintő, hiszen versenytársaink bográcsába került többek között konzerv hozzávaló is. Ezzel alapvetően nincsen baj, amennyiben a legnagyobb téli hidegben a nyár után vágyakozva elkészítünk egy tál lecsót, ezzel melengetve szívünket. Most azonban júniust írunk, így nem lehet mentség a tartósított zöldségek használatára!

A cukkiniket már lepirítottuk

A recept lelkéül szolgáló alapanyagokkal tehát nálunk nem volt gond, innentől már csak egy dolgunk maradt: kihozni belőlük a legjobbat! A cukkinit és a padlizsánt felvágtuk, majd külön-külön lepirítottuk őket.

Sülnek a sparhelten a kápia paprikák

A kápia- és tv-paprikákat sparheltek megsütöttük, így teljesen más aromája lesz, mintha szimplán megpirítanánk. Kerti party esetében tanácsos azonban mindezt a konyha sütőjében megtenni, mert akkor nem kell állandóan a paprikákat fordítgatni és sokkal jobban átsülnek. Ennek ellenére, na és az azbesztkezeimnek hála, így is sikerrel jártunk. Miután a paprikák megsültek, egy nagy tálba kiszedtük őket és vizes konyharuhával vagy nejlonzacskóval letakarjuk, így könnyen le tudtuk szedni a héját. Kihűlt, lehámoztuk és karikára vágtuk.

Biztos távolságból kavarom a lecsót

Ez követően lepirítottuk az apróra vágott hagymát. Néhány perccel azelőtt, hogy elkészült volna a hagyma, hozzádobtuk a fokhagymát is. Utána visszatettük a bográcsba a cukkinit és a padlizsánt. Éppen csak összeforraltuk őket és már hozzá is adtuk a paprikákat. Amint levet eresztett, beletettük a paradicsomot is. Csökkentettük a hőmérsékletet, mert nem akartuk, hogy szétfőjön csak levet eresszen.

A paradicsomokkal egy időben adtuk hozzá az összekötözött fűszereket, név szerint: a rozmaringot, a kakukkfüvet, a póréhagyma zöldjét és a levendulát. Semmilyen mesterséges ízfokozót nem használtunk, mert sajnos erre is volt példa a versenyen. Csupán sóztuk, borsoztuk, rottyantottuk, és el is készültünk.

Szerintem fantasztikus lett, de az én véleményem ugyebár szubjektív. Érdemes kipróbálni a bográcsos ratatouille-t, mert a szabad tűzön készült ételek páratlan aromájával kiválóan harmonizál!

A bográcsos francia lecsó á la NoSalty feat. Gasztrobizarr

Hogy a versenytársaink milyen technikát és receptet alkalmaztak, azt sajnos nem tudom, mert a nagy munkában kémkedésre nem jutott időnk. Az viszont tény, hogy mi elnyertük a legfranciásabb lecsó különdíját, az abszolút győztesek pedig a Siklósi Gasztrohölgyek lettek, akiknek ez úton is gratulálunk!

A legfranciásabb lecsó oklevele

A harmadik Nyári Etyeki Piknik tehát a lecsó és persze a fantasztikus rosé borok jegyében telt. A nap végére mindannyian kellemesen elfáradtunk és jóízűen falatoztuk a csapat által készített ételt. Minket elkapott a versenyszellem, de miután letettük a fakanalat körbenéztük a pikniken. Megismerkedtünk a vajköpülés mesterségével, kézműves foglalkozásokon és gyermekprogramokon vehettek részt az érdeklődők, a jó hangulatról a borok mellett pedig számtalan zenész és zenekar gondoskodott. Az Ínyenc ponton hagyományos lángost, szarvaskolbászt és mangalica termékeket kóstolhattunk. A Halmi pince házi sütivel, házi szörppel, gyógynövényekkel és teákkal készült. A piknik piacon mindenki bevásárolhatott a friss termelői zöldségekből és gyümölcsökből.

Vajköpülés

A lecsőfőző versenynek helyet adó Rókusfaly Birtokon megismerkedtünk a vajköpülés mesterségével, kézműves foglalkozásokon és gyermekprogramokon vehettek részt az érdeklődők, a jó hangulatról a borok mellett pedig számtalan zenész és zenekar gondoskodott. Volt fröccsbár, kézműves fagylaltkülönlegességek és csokik, sőt még kürtőskalács-tanoda is. Ez utóbbi mi nem próbáltuk ki, de az elkészült finomságoknak nem tudunk ellenállni, így langyos kürtőskaláccsal enyhítettük az édesség utáni vágyunkat.

Sajnálatos egybeesés, hogy ezen a hétvégén az ország egy része az árvízzel küzdött, amihez a szervezők is szerettek volna minden tőlük telhető segítséget megadni, ezért az Etyeki Pikniken gyűjtést szerveztek. A befolyt összeggel a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcs község árvízvédelmi költségeihez járultak hozzá.

A BorÁszok – Magyar Országgyűlés barátságos labdarúgó mérkőzést is egy későbbi időpontra halasztották, ugyanis a Magyar Országgyűlés válogatottjának tagjai a hétvégén is az árvízi munkálatokban vettek részt.

Nagyszerű programok, de a lenyűgöző etyeki táj és magával ragadó atmoszféra. A Pincefesztivál és a Kezes-lábos továbbfejlesztésével megszületett piknik ötlete kiváló döntés volt a rendezők részéről. Jó volt megpihenni Újhegy és a Szépvölgy szőlőtőkék és pincészetek árnyékában és annak sem kell bánkódnia, aki most nem tudott ott lenni, hiszen szeptember 7–8-án bepótolhatja mindezt, amikor a sajt és a must kerül a reflektorfénybe. Mi biztosan újra ott leszünk!

További lecsórecepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...