El kell adományozni a megmaradt élelmiszereket

Franciaországban a nyakukon maradt élelmiszert ezentúl nem dobhatják ki a szupermarketek, hanem segélyszervezeteknek kell átadniuk.

A közelmúltban javaslatot tettek a francia nemzetgyűlésen, ahol egyhangúan megszavazták, hogy a nagyobb szupermarketekben el kell adományozni azokat az élelmiszereket melyeknek pár napon belül lejár a szavatosságuk. A mindennapjaink.hu szerint szerződésekkel fogják kötelezni az üzleteket és ha elmulasztják, büntetés a következmény. Ez a rendszer jogilag is véget vet annak, hogy temérdektelen mennyiségű ételt pusztítsanak el feleslegesen.

Körülbelül 7,1 millió tonna élelmiszert dobnak ki Franciaországban minden évben.

Az élelmiszer-hulladék egyre egyre sürgetőbb probléma. Az új francia törvény meghatározó példa az Európai Unió, más nemzetek a világ többi része számára is.

A törvényjavaslat várhatóan hatályba lép, miután szavazott a szenátus (a parlament felsőháza) január 13-án.

A nagykereskedők tehát a jövőben nem semmisíthetik meg az eladatlan élelmiszereket, hanem vagy újra kell hasznosítaniuk, vagy jótékony célra kell felajánlaniuk. Ez vonatkozik a kiskereskedőkre is.A 400 négyzetméteresnél nagyobb szupermarketeknek kötelezővé teszik a jótékonykodást.

Az eladatlan árut megfelelő szervezetek veszik át, és osztják szét.

Az intézkedés a pazarlás minden formájára vonatkozik. Azokat az élelmiszereket, amelyek emberi fogyasztásra már nem alkalmasak, takarmányként vagy komposztként kell újrahasznosítani.

Ez is érdekelhet!

Hívj meg egy migránst ebédre, adj helyet egy idegennek az ünnepi asztalodnál!

(via mindennapjaink.hu)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...