Chiamag - a legújabb szupersztár?

Már megint egy újabb szuperélelmiszer bukkant fel a megrögzött egészséghívők kamrájában. Lássuk, melyek a chiamag valódi érdemei!

Minden évnek megvan a maga szuperélelmiszere, ami körül egy ideig nagy a felhajtás, és az a híre, hogy mindenre jó. Gondoljunk csak a tengeri algára, a goji bogyóra, az aloe verára, az echinaceára, a nonira, a propolisra.

A legújabb szupersztár pedig a chiamag

A spanyol zsázsa néven is ismert növény mexikói eredetű. Az aztékok és maják a chia fekete vagy fehér magját gabonaként fogyasztották, de olajat is préseltek belőle, arc- és testfestésre is használták.

Chia puding recept

Mitől szuper?

  1. Fehérjetartalma 20% körüli, ami nagyon magasnak számít a növényi alapanyagok között, ezért jó fehérjeforrás lehet a vegetáriánusoknak is. Egy sportolókon végzett kísérletben pl. a sportolók teljesítményében nem következett be visszaesés, miután a sportitalaik felét lecserélték chiamagból készült italra.
  2. 100 gramm chiamag 36-37 gramm rostot tartalmaz. A chia szénhidráttartalmának nagy része rost, nem emeli a vércukorszintet, nem igényel inzulint. A mag 10-12-szer nagyobb mennyiségű folyadékot képes magába szívni, megduzzad, ezáltal plusz tömeget ad az ételnek (extra kalória, zsír nélkül). Telítettségérzetet kelt, csökkentheti az étvágyat, gyorsítja a táplálék emésztőrendszeren történő áthaladását, és segít a rendszeres székletürítésben. Előbbi tulajdonságai miatt hamar az új „fogyasztó" növény címet is megkapta. De az eddigi (kis számú) kutatások nem igazolták ezt a feltételezést, egy 90 fős túlsúlyos csoporton végzett vizsgálat 12 hét alatt nem mutatott több súlycsökkentést a chia magot szedőknél, mint azoknál, akik placebót kaptak.
  3. Több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a lazac, viszont a szervezet nem képes ugyanolyan mértékben hasznosítani, mint például a tengeri halakban található omega 3-t, ezért a szuperlatívusszal itt is óvatosan kell bánni.
  4. Gluténmentes, ezért a cöliákiások is fogyaszthatják.
  5. Sok helyen említik a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikójának csökkentését segítő hatását, de az eddigi kutatások ezeket nem tudják 100 százalékosan alátámasztani. Más kutatások szerint azonban a 2-es típusú cukorbetegeknél a chia étrendbe illesztése csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  6. Magas az antioxidánstartalma, ami többek között megvédi a magban lévő zsírokat az avasodástól, és a szabad gyökök - amelyek például a sejtek öregedésében is szerepet játszanak - hatástalanítására is képes.
  7. Ásványi anyagok közül kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma is említésre méltó.

Olvastad már?

A metabolikus szindróma

Hogyan használhatjuk?

A chiamag semleges ízű, bátran adható ételekhez, az ízüket nem változtatja meg. Áztatott állapotban megduzzad, így könnyebben is emészthető, tehetjük joghurtba, gyümölcslébe, készíthetünk vele pudingot. Szárazon, darálva kenyerek, sütemények, palacsinták hozzávalója is lehet.

Mire figyeljünk a chiamaggal kapcsolatban?

  1. Nagy mennyiségben fogyasztva puffaszt, fokozza a gázképződést.
  2. Véralvadásgátlók szedése mellett fogyasztása nem javasolt.
  3. Vérnyomáscsökkentők és 2-es típusú cukorbetegek kezelésére szolgáló gyógyszerek hatását fokozhatja, ezért a kezelőorvossal egyeztetni kell.
  4. Az arra veszélyeztetetteknek fokozhatja a prosztatarák kialakulásának rizikóját.
  5. Allergiás reakciókat válthat ki, különösen azoknál, akik mustárra, szezámmagra, oregánóra allergiásak.

Összegzésként elmondható, hogy a chiamag mindenképpen jó alternatív rostforrás, és változatossá teheti az egészségesen táplálkozók étrendjét.

Azonban mindent tudó, mindenre jó, önmagukban fogyást előidéző szuperélelmiszerek egyelőre (sajnos) nem léteznek.

Chia puding málnával

Bemutatom a világ egyik legegyszerűbb (és legegészségesebb) desszertjét: a chia pudingot. A chia mag szuperegészséges: tele van értékes tápanyagokkal - pl. 6x annyi kalcium van benne, mint ...

Diétás kókuszos chia mag desszert

Ez is egy további egészséges és diétás recept, melyet vegánok is fogyaszthatnak. Egyszerű elkészíteni, nagyon finom. Állítólag Angelina Jolie is mindennap fogyaszt chia magot, úgyhogy ...

Chia magos csokoládé parfé banánnal

Szeretem a chia magot, rengeteg növényi rostot tartalmaz, jót tesz az emésztésnek is. Így igyekszem változatos módon felhasználni. Isteni finom krémes ez a parfé, a csokisságáról nem is ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...