Spenótos-mascarponés fettuccine
Korábban már írtunk arról, hogy a tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készültek. Itthon! De górcső alá vettük már Kínát és a mediterrán vidékeket is.
A hétvégén én is készítettem egy mediterrán ihletésű vargányás metéltet. Ha te is szívesen utánam csinálnád, kattints a képre a receptért!
Most jöjjenek azok a tészták, amelyek színezettek és/vagy ízesítettek. Vásárolhatunk már gombás, spenótos, répás és még számtalan ízű tésztát a boltokban. A legbizarrabb ezek közül talán a tintahal tintájával színezett – amit, bevallom, én képtelen lennék megenni, számomra kissé idegen egy fekete étel elfogyasztása. De talán vannak köztünk kísérletezőbb kedvűek, nekik mutatunk most egy receptet, hogy mivel érdemes az ilyen tésztát feldobni.
Azta-Pasta: töltsd meg és rétegezd! >>
Tintahaltinta
A tészta fekete színét a tintahal tintájából nyerik, ízén azonban állítólag nemigen változtat. Valójában csak dekoratív jelleggel használják, az amúgy másra nem használatos nedvét. A tésztákat színezhetjük szintetikus anyagokkal is, habár mi igyekszünk elzárkózni a mesterséges színezőktől, de ha valaki nem idegenkedik ezektől, bátran használjon ételfestéket vagy keresse ezek természetes változatait.
Azta-Pasta: miből van a tészta? >>
Zöldséges tészták
Mint már említettük, lehet ízesíteni a tésztákat spenóttal, répával, céklával, de még mentával is. Ha az üzletek polcain nem lenne túl nagy a kínálat, készítsük el otthon. Ha nincs tésztanyújtó, és vágó gépünk, célszerű gnocchit készíteni. Gyors, finom és nem túl bonyolult folyamat. Végezetül készíthetünk gombócokat is, amelyekből akár levesbetétek is válhatnak.