E heti gasztrobloggerünk Szuzi, a Bakupest szerzője hazájának, Azerbajdzsánnak egyik legismertebb levesét hozta el nektek. Készítsétek el vele együtt az azeri levest, a Dushbarát!
A dushbara egy igazi tradicionális azeri leves, ami aprócska húsos batyukat tartalmaz. A főváros, Baku területén jellegzetes étel, de az egész országban elterjedt. Talán az olasz tortellini-hez hasonlít leginkább. Hagyományosan csontlevesből készült, de manapság már mindenki gyorsabb verzióval készíti. A batyuk darált bárányhússal, vagy 1:1 arányban marha és bárány keverékével vannak megtöltve. A leves autentikus ízét a fűszerezése adja, tálaláskor kevés fokhagymás ecetet teszünk bele és szárított mentát morzsolunk a tetejére.
Hozzávalók:
- (5-6 adag)
- 250 g finomliszt
- 1 tojás
- 200 g darált bárány, marha, vagy a keverékük
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- szárított menta
- fokhagyma
- borecet
- só
- bors
{ GALÉRIA = title:Dushbara%20elk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se, 0,1,2 }
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet fél teáskanál sóval, majd csináljunk egy mélyedést a keverékükbe és törjük bele a tojást. Kevergetés közben adjuk hozzá fokozatosan kb. 165 ml langyos vizet, majd lisztezett munkalapon gyúrjuk kb. 5 percig, amíg a tészta sima és ruganyos lesz. Túl sok plusz lisztet nem szabad hozzá adni, mert majd nyújtáskor úgyis kell liszttel szórni. Hagyjuk pihenni a tésztát konyharuha alatt 10 percig, addig készítsük el a tölteléket.
- Reszeljük le kislyukú reszelőn a hagymát és keverjük össze a darált hússal, fél teáskanálnyi sóval és fél teáskanálnyi fekete borssal.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb. másfél milliméter vastagságúra. Ennél a fázisnál gyorsan kell dolgozni, hogy ne száradjon ki a tészta. Éles késsel vágjunk kétcentis párhuzamos csíkokat a tésztából, majd rájuk merőlegesen is, hogy négyzeteket kapjunk. Kézzel helyezzük rá a húskeveréket, a négyzet átlós sarkait hajtsuk össze, és az így keletkezett háromszög két alsó sarkát is hajtsuk össze (segítség képen). Nem egyszerű gyorsan miniatűr és szép batyukat gyártani, de gyakorlat teszi a mestert.
- A leveshez forraljunk fel kb. 2,2 liter vizet. Ha felforrt a víz, tegyünk bele ízlés szerint sót, a paradicsomot pucoljuk meg és reszeljük le, majd adjuk a forraló vízhez és főzzük kb. 1 percig. Dobjuk bele a batyukat a forraló levesbe és főzzük kb. 7-10 percig, amíg fel nem úsznak a felszínre.
- A tálaláshoz egy kis tálkába vagy üvegbe öntsünk ecetet, fokhagymanyomó segítségével nyomjunk bele fokhagymát. Körülbelül 1 dl borecethez 1-2 fokhagymát adunk. A leves megkezdése előtt mindenki tesz kb. fél evőkanálnyi (inkább többször keveset, különben nagyon savanyú lesz) fokhagymás ecetet a levesébe és szárított mentát morzsol a tetejére ízlés szerint.