Azeri ízek - Dushbara

E heti gasztrobloggerünk Szuzi, a Bakupest szerzője hazájának, Azerbajdzsánnak egyik legismertebb levesét hozta el nektek. Készítsétek el vele együtt az azeri levest, a Dushbarát!

A dushbara egy igazi tradicionális azeri leves, ami aprócska húsos batyukat tartalmaz. A főváros, Baku területén jellegzetes étel, de az egész országban elterjedt. Talán az olasz tortellini-hez hasonlít leginkább. Hagyományosan csontlevesből készült, de manapság már mindenki gyorsabb verzióval készíti. A batyuk darált bárányhússal, vagy 1:1 arányban marha és bárány keverékével vannak megtöltve. A leves autentikus ízét a fűszerezése adja, tálaláskor kevés fokhagymás ecetet teszünk bele és szárított mentát morzsolunk a tetejére.

Hozzávalók:

  • (5-6 adag)
  • 250 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 200 g darált bárány, marha, vagy a keverékük
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • szárított menta
  • fokhagyma
  • borecet
  • bors

{ GALÉRIA = title:Dushbara%20elk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se, 0,1,2 }

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a lisztet fél teáskanál sóval, majd csináljunk egy mélyedést a keverékükbe és törjük bele a tojást. Kevergetés közben adjuk hozzá fokozatosan kb. 165 ml langyos vizet, majd lisztezett munkalapon gyúrjuk kb. 5 percig, amíg a tészta sima és ruganyos lesz. Túl sok plusz lisztet nem szabad hozzá adni, mert majd nyújtáskor úgyis kell liszttel szórni. Hagyjuk pihenni a tésztát konyharuha alatt 10 percig, addig készítsük el a tölteléket.
  2. Reszeljük le kislyukú reszelőn a hagymát és keverjük össze a darált hússal, fél teáskanálnyi sóval és fél teáskanálnyi fekete borssal.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. másfél milliméter vastagságúra. Ennél a fázisnál gyorsan kell dolgozni, hogy ne száradjon ki a tészta. Éles késsel vágjunk kétcentis párhuzamos csíkokat a tésztából, majd rájuk merőlegesen is, hogy négyzeteket kapjunk. Kézzel helyezzük rá a húskeveréket, a négyzet átlós sarkait hajtsuk össze, és az így keletkezett háromszög két alsó sarkát is hajtsuk össze (segítség képen). Nem egyszerű gyorsan miniatűr és szép batyukat gyártani, de gyakorlat teszi a mestert.
  4. A leveshez forraljunk fel kb. 2,2 liter vizet. Ha felforrt a víz, tegyünk bele ízlés szerint sót, a paradicsomot pucoljuk meg és reszeljük le, majd adjuk a forraló vízhez és főzzük kb. 1 percig. Dobjuk bele a batyukat a forraló levesbe és főzzük kb. 7-10 percig, amíg fel nem úsznak a felszínre.
  5. A tálaláshoz egy kis tálkába vagy üvegbe öntsünk ecetet, fokhagymanyomó segítségével nyomjunk bele fokhagymát. Körülbelül 1 dl borecethez 1-2 fokhagymát adunk. A leves megkezdése előtt mindenki tesz kb. fél evőkanálnyi (inkább többször keveset, különben nagyon savanyú lesz) fokhagymás ecetet a levesébe és szárított mentát morzsol a tetejére ízlés szerint.

Bakupest blogja >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...