Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál! 

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. A hvg.hu cikke szerint a kezdeményezők között ott van az Osservatorio di Milano társadalomkutató szervezet, a Fondazione Migrantes alapítvány, római és Lazio tartománybeli civil szervezetek szerepelnek.

Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyi ünnepkört lezáró Epifania, vagyis Vízkereszt napján, január 6-án minél több római család hívjon meg az asztalához ebédre vagy vacsorára egy-egy bevándorlót, vagy egy egész családot.

Legalább háromezerre becsülik azoknak a Rómában és Milánóban tartózkodó kilátástalan helyzetű illegális bevándorlóknak a számát, akiknek további sorsáról még nem döntöttek a hatóságok.

Ők a legelesettebbek, sokan éheznek is közülük, ezért fontos, hogy az előítéleteken, a tőlük való félelmen és a rasszizmuson felülkerekedve meghívják, megvendégeljék őket otthonukba a rómaiak és elbeszélgessenek velük.

Hasonló kezdeményezésre már van példa a második legnagyobb olasz városban. Amint arról Massimo Todisco, az Osservatorio di Milano elnöke beszámolt: 90 család fogadott 260 menekültet ebédre.

A Vízkereszt ünnepén való vendéglátásnak, ha egy más aspektusban is, de volt már római- magyar példája: 2015. január 6-án kapuvári vállalkozók, magánszemélyek adományaiból 200 adag magyaros ebédet főztek és osztottak szét a kapuvári Ízvadászok a Szent Egyed Közösség római szegénykonyháján a rászorulóknak.

Ez is érdekelhet!

Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

(via hvg.hu)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...