Mesés szalonnás-sajtos fánk

E heti gasztrobloggerünk, Konyhakobold, egy gyerekkori receptet oszt meg veletek, ami uzsonnára vagy vacsorára is tökéletes! Csak az a baj, hogy a fánkot nem lehet abbahagyni!

Kölyökkoromban is imádtam, igazi családi recept, amolyan „szombati uzsonna” volt nálunk. Valamelyik nap eszembe jutott, anyukámtól elkértem a receptjét, kicsit felturbóztam és megcsináltam- két nap alatt 3 adagnyit. Konzekvencia levonva: Minden bizonnyal nem csak nekem ízlett. Aki kezdő kelt tészta készítésben (nekem eddig nagy mumus volt) az is nyugodtan nekiveselkedhet: Egyszerű, nincs benne semmi ördöngősség, csupán csak egy kis odafigyelés szükségeltetik hozzá.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg sós vízben főtt tört burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • langyos tej
  • egy teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj

A töltelékhez

  • gouda sajt
  • füstölt trappista
  • főtt császárszalonna

Elkészítés

  1. A megpucolt burgonyát apró darabokra vágjuk, sós vízben főzzük, amíg egészen puha lesz. Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük. Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, amibe előzőleg belekevertük a cukrot.
  2. A lisztet a sóval, tört burgonyával, felvert tojással és az élesztős tejjel összekeverjük, majd jól összedagasztjuk (használjátok a robotgép dagasztószálját), miközben hozzáadunk egy evőkanál olajat. Ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy egy ne túl lágy kelt tészta legyen a végeredmény.
  3. A belisztezett nyújtófán fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kb 7x7-es darabokra vágjuk és mehet bele a töltelék: egy kocka gouda sajt, egy kocka trappista, egy kocka főtt császárszalonna. Kissé lapított gombócot formázunk belőle (ha lisztes a kezetek, nem fog hozzáragadni a tészta), majd konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük, aztán bő, forró olajban kisütjük.

A rovat további cikkei itt >>

KonyhaKobold receptjei a NoSalty-n >>

KonyhaKobold blogja >>

KonyhaKobold a facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...