Mesés szalonnás-sajtos fánk

E heti gasztrobloggerünk, Konyhakobold, egy gyerekkori receptet oszt meg veletek, ami uzsonnára vagy vacsorára is tökéletes! Csak az a baj, hogy a fánkot nem lehet abbahagyni!

Kölyökkoromban is imádtam, igazi családi recept, amolyan „szombati uzsonna” volt nálunk. Valamelyik nap eszembe jutott, anyukámtól elkértem a receptjét, kicsit felturbóztam és megcsináltam- két nap alatt 3 adagnyit. Konzekvencia levonva: Minden bizonnyal nem csak nekem ízlett. Aki kezdő kelt tészta készítésben (nekem eddig nagy mumus volt) az is nyugodtan nekiveselkedhet: Egyszerű, nincs benne semmi ördöngősség, csupán csak egy kis odafigyelés szükségeltetik hozzá.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg sós vízben főtt tört burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • langyos tej
  • egy teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj

A töltelékhez

  • gouda sajt
  • füstölt trappista
  • főtt császárszalonna

Elkészítés

  1. A megpucolt burgonyát apró darabokra vágjuk, sós vízben főzzük, amíg egészen puha lesz. Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük. Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, amibe előzőleg belekevertük a cukrot.
  2. A lisztet a sóval, tört burgonyával, felvert tojással és az élesztős tejjel összekeverjük, majd jól összedagasztjuk (használjátok a robotgép dagasztószálját), miközben hozzáadunk egy evőkanál olajat. Ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy egy ne túl lágy kelt tészta legyen a végeredmény.
  3. A belisztezett nyújtófán fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kb 7x7-es darabokra vágjuk és mehet bele a töltelék: egy kocka gouda sajt, egy kocka trappista, egy kocka főtt császárszalonna. Kissé lapított gombócot formázunk belőle (ha lisztes a kezetek, nem fog hozzáragadni a tészta), majd konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük, aztán bő, forró olajban kisütjük.

A rovat további cikkei itt >>

KonyhaKobold receptjei a NoSalty-n >>

KonyhaKobold blogja >>

KonyhaKobold a facebookon >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...