Mint minden más, amiből sok van a konyhában, az ételhordók is jókora bosszúságot tudnak jelenteni, ha az elpakolásról, és főleg ha tisztításukról és szagmentesítésükről van szó.
Hogy vegyük el a dobozból a töltött káposzta szagát? Vagy az indiai curry-ét? Esetleg a tömény fokhagymás padlizsánkrémét, amit 5 napig tároltunk benne?Tippek
1. Azonnali öblítés
Ez a legkifizetődőbb – ahogy kiürül, dobjuk be a mosogatóba némi forró vízzel és mosószerrel. Ha nincs időnk elmosni, áztassuk. Csodát tesz.
2. Só
Tárold a dobozokat pár csipet sóval! Tényleg. Ha így teszel, nem lesz curryillatú a jövőbeni tökfőzeléked. Ne felejtsd el az újabb használat előtt kiöblíteni, mert akkor aztán szerelmes lesz a szakács!
3. Napfény
Büdös dobozodat tedd ki a direkt napfényre, az ablakpárkányra, erkélyre, kertbe, hadd szellőzzön ki – a nap ugyanis mindennek jót tesz, még a kellemetlen illatoknak is.
4. Ecet
Ha mosogatás után is benne marad a nem vágyott szag, önts bele némi ecetet és vizet, hagyd pár percig ázni, majd újra öblítsd el mosószeres vízzel.
Ezt is próbáld ki!
Citrusspray - a természetes tisztítószer
5. Újságpapír
Állítólag az is működik a szagok ellen, ha kitömöd gyűrött újságpapírral, lezárod, majd így hagyod egy éjszakára. Utána mosd majd el!
6. Szódabikarbóna
A csodaszert mindenki ismeri már – az ételtől elszíneződött, büdi ételhordókba önts némi szódabikarbónát vízzel, és ezt a masszát hagyd benne jó pár órára vagy éjszakára hatni, súrold át, majd mosd el.
+ 1 tipp: az ételhordókat, mivel műanyagból vannak, ne a mosogatógép alsó, hanem legfelső szintjére pakold, mert alul túl forró a víz, és eldeformálódhatnak tőle.
(forrás: huffingtonpost)