5 tapasztalat kezdő vegáknak

Szigorúan személyes beszámoló következik, kvázi egy vegavallomás. Így lettem én anno vegetáriánus, és ha te is kacérkodsz a húshagyással, ezekre a dolgokra jobb, ha felkészülsz!

Tojásos nokedli

Gyorsan összedobható, könnyű tavaszi-nyári étel. Klasszikusan fejessalátával szokás enni, részemről a kovászos uborka mellett döntöttem. Praktikussági szempontból is jól működik: ...

Önuralom

Ha vegetáriánus vagy, az előnyös tulajdonságaid közül az önuralmad fog a legjobban fejlődni! Először is, hogy ne csábulj el egy grillcsirke vagy egyéb más illatos husi láttán. Másrészt ahhoz sem kis visszafogottság kell, hogy az ismerősök kommentárjait meg bírd állni szó nélkül. Jobb, ha felkészülsz, egy vegetáriánusnak még a XXI. században is számolnia kell a gúnyos vagy bíráló megjegyzésekkel. De hidegvér! A csirkesült helyett válassz még zamatosabb sült zöldséget, a „beszólóknak" pedig legyen egy frappáns, de ne bántó válaszod.

Ovo? Lakto? Ovo-lakto? Vegán?

Melyiket is szeressem? Ebben senki sem segíthet, neked kell eldöntened! Ha tanácstalan vagy, próbáld ki mindet, és amelyik a legjobban „tetszik", válaszd azt! Az ovo vegák esznek tojást is, de tejtermékeket nem, a lakto vegák pedig fordítva. Én ovo-lakto vegetáriánus vagyok, mert el sem tudom képzelni az életemet és az ételemet tej, sajt vagy tojás nélkül!

Tippek és tanácsok vegánoknak >>

A rántottsajt-effektus

Ha vegaként étterembe mész, lehet, hogy jobb, ha otthon belakmározol előtte! A legtöbb helyen ugyanis csak egy-két leves, a rántott sajt vagy gomba, a köretek, a savanyúságok és a desszertek húsmentesek... A helyzet azonban javul! Manapság már egyre több étterem készül vegamenüvel, és a vegetáriánus vendéglők száma is emelkedik!

Rejtett „husik"

Nem elég a legjobb szándék, néha a tudatos vásárlói szokásokkal is fel kell magad vértezned, ha nem akarsz akaratlanul állati eredetű eledeleket enni. Az egyik ilyen csapda a zselatin, amit még E-441 néven is jelezhetnek a gyártók. Ez a csontból főzött sűrítő, zselésítő anyag pedig ott van a joghurtokban, krémekben, sütikben, hidegtálakban, és ki tudja, hogy még mikben bujkál...

A véletlen bajjal jár

Ha már egy ideje hús nélkül élsz, a véletlen húsevés gyomorfájást idézhet elő. Sajnos nem a levegőbe beszélek... Egy – amúgy vegetáriánusnak nevezett – pizzán hajszálvékony sonkaréteg lapult a paradicsomszósz, a zöldséghalom és a sajt alatt. Nem vettem észre időben... Bár a felfedezés után a maradékot ott hagytam, a gyomorfájást már nem úsztam meg. Tehát, ha véletlenül húst eszel, vagy éppen úgy döntesz, felhagysz a vegasággal, készülj fel a hasi kellemetlenségekre.

Diétás vega pizza

A fiamnak pizzát sütöttem, de fájt a szívem, hogy én soha nem ehetek belőle, mert könnyen felszalad néhány kiló a kenyérféléktől,- pedig nálam kevesen sütnek több kenyeret,- ezért ...

Pizzatészta, paradicsomszósz

A sokak fejében lakozó tévhit ellenére úgy gondolom, hogy a pizzatészta készítése egyáltalán nem egy ördöngős dolog. Sőt kifejezetten egyszerű, ráadásul pikk-pakk megvan. A ...

Vegetáriánus receptjeinkért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...