A sikeres, fenntartható testsúlycsökkenésnek alapja a változatosság. Részben azért, mert így kevésbé valószínű, hogy belefásulunk, részben pedig azért, mert nagy eséllyel alapjaiban kell átstrukturálnunk az étrendünket, azaz hosszútávú megoldást keresünk. Az pedig mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem lehet éveken át csirkemellen és salátán élni.
A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő étrend lehet nagyon változatos. A kiegyensúlyozottság ebben az esetben arra vonatkozik, hogy (személyre szabottan) meghatározott kalória- és tápanyagtartalmú az étrend, illetve bizonyos alapanyagokat (pl. kristálycukor, szalonna, sertészsír stb.) nem, vagy korlátozottan tartalmaz.
Olvastad már?
A csirkemell valóban az egyik legalacsonyabb energiatartalmú húsrész és a (megfelelő módon elkészített) friss zöldségekből álló saláták is alapjai a testsúlycsökkentő étrendnek. A csirkemell mellett azonban szerencsére vannak más alacsony zsírtartalmú húsrészek, amelyek az étrendbe illeszthetők, és nem a natúr párolás vagy grillezés az egyetlen zsírszegény ételkészítési módszer.
Receptjeink közül kiválogattam most 17 db étel receptjét, amelyek adagonként kevesebb, mint 300 kcal energia- és 20 g zsírtartalmúak. A tányérmodell szerint körítsük őket fél adagban hagyományos, keményítőtartalmú körettel (pl. barnarizs, burgonya, bulgur stb.) és fél adagban párolt, gőzben főzött grillezett zöldségekkel vagy friss salátákkal.
Olvastad már?
Rizs vs cukkini - köretpárbaj!
-
1.
Gyorsan pácolt szűzpecsenye
-
2.
Halragu
-
3.
Grillezett marhahúsos nyársak
-
4.
Narancsos sertéskaraj
-
5.
Lazac á la Headington
-
6.
Gyros-falatok
-
7.
Fűszeres mustáros csirkemáj
-
8.
Citromos-petrezselymes tőkehal
-
9.
Sütőben sült zabkorpás pulykafasírt
-
10.
Tavaszi csirkecomb tepsiben
-
11.
Egyszerű pulykamell
-
12.
Dalmát máj
-
13.
Fűszeres fitness fasírt
-
14.
Fűszeres csirkeszárnyak ahogy Rara készíti
-
15.
Grillezett marhafelsál
-
16.
Csőben sült paprikás hekkfilé
-
17.
Tojással töltött gombás vagdalt