Vadkovász-vadélesztős kovász
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
65.2g teljes kiőrlésű liszt217 kcal
-
34.8g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 830.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 533 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 108.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 363 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1661.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 1066 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 245.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 216.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 726 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 211 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Első nap: A tisztaüvegbe öntünk 2 ek vizet és2 ek lisztet. Jó erőteljesen simára keverjük;a massza szereti az oxigént!Lazán letakarjuk, és hagyjuk erjedni 24 órát.
- Második nap: Hozzáteszünk 1 ek vizet és 1 ek lisztet; megint jól átkeverjük (ezt nevezzük "etetésnek").
- Harmadiknap: Ekkor már buborékos; mehet bele2 ek víz, 2 ek liszt. Innentől 8-12 óránként "etetünk" ezzel az adaggal.
- A hetedik naptól már elég kovászunk lesz, és ha jó "fortyogós", akkor lehet egy próbasütést csinálni (legtöbb recepthez kell kb. 200 g), de ne várjunk sokat a kis "éretlen" kovásztól; ezután fog csak igazán erősödni, érlelődni.:)
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 345
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 34060
- Feltöltés dátuma: 2013. február 06.
Ajánló
Ha hetente egyszer-kétszer sütünk, akkor tarthatjuk a kovászunkat a konyhapulton (legjobban a 20-25 fokot szereti). Ha ritkábban használjuk, akkor tegyük a hűtőbe! Hetente jó "megetetni"; amennyit elveszünk a sütéshez, annyival etetünk. Állítólag nevet is kell adni a kis élő, bugyogó masszának; akkor "meghálálja" a kedvességet azzal, hogy serényen dolgozik.:) Ezzel az 1:1 etetési aránnyal egy kissé híg lesz a kovász (Jani a képen), úgyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. Lágy nokedlitészta állag, amit én szeretek; a preferencia kialakul mindenkinél használat közben. Az aktív kovász buborékos, habos és sörös-boros-alkoholos az illata. Limara Péksége oldalon sok érdekeset olvashatunk; Limara a vadkovászos kenyeret nevezi "igazi kenyérnek"! Sajnos más magyar weboldalt nem találtam eddig, ahol tanulni tudtam volna. Angol tudásúaknak ajánlom a breadtopia.com oldalt. Receptek, videók segítik a kezdő "vadkovászosokat". Véleményem szerint a legtöbb hosszan erjesztett kovász recept túl bonyolultan van leírva. Én egyébként tudatosan kezdtem kis adaggal, hogy ne kelljen kidobnom a szemétbe a masszából, mert elvből nem dobok ki ételt, és az egyszerűség kedvéért használok bögrét és kanalat a mérésekhez. Remélem, hamarosan beindul egy "Vadkovász Klub" a NoSalty-n; már néhányan publikáltunk is vadkovásszal készített -kenyér, kifli és pizza-recepteket!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lehet találgatni, melyik a "Jani" kovászom! Itt még jobban "rohant", mint általában, mert mindenképpen le akarta hagyni a "Terkát", a fehérlisztes kovászt! Terkát azóta bekevertem egy kis rozsliszttel, mert hosszú kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát. Így most van egy teljes kiőrlésű lisztből erjesztett kovászom, Jani és egy rozsos-fehérlisztes, Rozska. Mindkettővel igazi élmény kenyereket sütni!