r
Nosalty Logó

Vadkovász-vadélesztős kovász

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Vadkovász-vadélesztős kovász
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 548 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1096 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    830.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    533 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    108.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    363 micro
Összesen 548 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1661.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    1066 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    245.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 1096 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

  • 22 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (lehet rozsos is)
  • 22 ek víz (fontos, hogy ne legyen klóros, jó a filterezett , a szénsavmentes ásvány, vagy kútvíz)

Elkészítés

  1. Első nap: A tisztaüvegbe öntünk 2 ek vizet és2 ek lisztet. Jó erőteljesen simára keverjük;a massza szereti az oxigént!Lazán letakarjuk, és hagyjuk erjedni 24 órát.
  2. Második nap: Hozzáteszünk 1 ek vizet és 1 ek lisztet; megint jól átkeverjük (ezt nevezzük "etetésnek").
  3. Harmadiknap: Ekkor már buborékos; mehet bele2 ek víz, 2 ek liszt. Innentől 8-12 óránként "etetünk" ezzel az adaggal.
  4. A hetedik naptól már elég kovászunk lesz, és ha jó "fortyogós", akkor lehet egy próbasütést csinálni (legtöbb recepthez kell kb. 200 g), de ne várjunk sokat a kis "éretlen" kovásztól; ezután fog csak igazán erősödni, érlelődni.:)
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 345
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 34060
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 06.

Ajánló

Ha hetente egyszer-kétszer sütünk, akkor tarthatjuk a kovászunkat a konyhapulton (legjobban a 20-25 fokot szereti). Ha ritkábban használjuk, akkor tegyük a hűtőbe! Hetente jó "megetetni"; amennyit elveszünk a sütéshez, annyival etetünk. Állítólag nevet is kell adni a kis élő, bugyogó masszának; akkor "meghálálja" a kedvességet azzal, hogy serényen dolgozik.:) Ezzel az 1:1 etetési aránnyal egy kissé híg lesz a kovász (Jani a képen), úgyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. Lágy nokedlitészta állag, amit én szeretek; a preferencia kialakul mindenkinél használat közben. Az aktív kovász buborékos, habos és sörös-boros-alkoholos az illata. Limara Péksége oldalon sok érdekeset olvashatunk; Limara a vadkovászos kenyeret nevezi "igazi kenyérnek"! Sajnos más magyar weboldalt nem találtam eddig, ahol tanulni tudtam volna. Angol tudásúaknak ajánlom a breadtopia.com oldalt. Receptek, videók segítik a kezdő "vadkovászosokat".  Véleményem szerint a legtöbb hosszan erjesztett kovász recept túl bonyolultan van leírva. Én egyébként tudatosan kezdtem kis adaggal, hogy ne kelljen kidobnom a szemétbe a masszából, mert elvből nem dobok ki ételt, és az egyszerűség kedvéért használok bögrét és kanalat a mérésekhez. Remélem, hamarosan beindul egy "Vadkovász Klub" a NoSalty-n; már néhányan publikáltunk is vadkovásszal készített -kenyér, kifli és pizza-recepteket!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lehet találgatni, melyik a "Jani" kovászom! Itt még jobban "rohant", mint általában, mert mindenképpen le akarta hagyni a "Terkát", a fehérlisztes kovászt! Terkát azóta bekevertem egy kis rozsliszttel, mert hosszú kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát. Így most van egy teljes kiőrlésű lisztből erjesztett kovászom, Jani és egy rozsos-fehérlisztes, Rozska. Mindkettővel igazi élmény kenyereket sütni!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...