Szárított japán cseresznyevirág
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
12g cseresznye7 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g rizsecet1 kcal
-
4g só0 kcal
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
140g cseresznye81 kcal
-
28g só0 kcal
-
35g rizsecet6 kcal
-
50g só0 kcal
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
55.3g cseresznye32 kcal
-
11.1g só0 kcal
-
13.8g rizsecet2 kcal
-
19.8g só0 kcal
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2526.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 2 mg
-
Nátrium 2519 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 30314.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 30232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 139.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 0% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11982.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 11949 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Hozzávalók
-
35 g rizsecet
Elkészítés
- Az első lépés a virágok gyűjtése. Olyan virágokra lesz szükségünk, amelyek 30-70 %-ig nyíltak ki, tehát a bimbó és a túlnyílt állapot között vannak.
- A szedés után a virágok lemérése következik. Erre azért van szükség, hogy tudjuk, mennyi sóra és mennyi ecetre lesz szükségünk. A virág-só-ecet arány 10:2:2,5. Én most 140 g virágot használtam, ami azt jelenti, hogy 28 g sót és 35 g ecetet vettem igénybe.
- Ha a mérést befejeztük, következhet a mosás és a szárítás. A virágokat egy megfelelő méretű, vízzel teli tálba tegyük és a kezünkkel alaposan mossuk át. Vegyük ki a virágokat egy steril konyharuhával vagy papírtörlővel bélelt tálcára (több részletben, ha szükséges), majd helyezzünk a virágokra is egy nedvszívó réteget és alaposan itassuk le a virágokról a vizet.
- Ha a virágokat megmértük, megmostuk és megszárítottuk, következhet a sózás és a pácolás. A virág:só arány 10:2.
- Most 140 g virágot használtam, tehát 28 g sóra volt szükségem. Bármilyen sót használhatunk a pácoláshoz; megfelelő a kősó, a tengeri só, a finom és a darabos só is.
- A megszáradt virágokat tegyük egy tálba vagy egy tálcára és szórjuk meg a sóval. Alaposan keverjük össze, majd tegyük egy légmentesen záródó tasakba.
- Most egy vákuumozó botmixert használtam a levegő eltávolítására, de ha ez nincs, a virágokat tegyük egy tálba, frissen tartó fóliával zárjuk le és tegyünk akkora súlyt a virágokra, ami legalább háromszorosa a tömegüknek.
- Ha ezzel megvagyunk, 2-3 napra tegyük a tasakot száraz, hűvös helyre, hogy a só kioldja a vizet a virágokból.
- Ha a só kioldta a vizet a virágokból, a tasakból vagy tálból óvatosan vegyük ki a virágokat. Nyomkodjuk ki a virágokból a vizet, ha szükséges több részletben, oly módon, hogy minél több víz távozzon a virágokból. Ekkor meglepő módon mandula- vagy marcipánillatot érezhetünk.
- A következő alapanyag, amire szükségünk lesz, az az ecet. Erre a tartósítás és a világosítás miatt van szükség. Most 5 %-os rizsecetet használtam, de még jobb a szilvaecet, ha elérhető. A virág:ecet arány 10:2,5. 140 g virághoz tehát 35 g rizsecetet használtam.
- A virágokat, amikből eltávolítottuk a vizet, tegyük egy dobozba és öntsük rájuk az ecetet. Óvatosan forgassuk meg őket, majd zárjuk le a dobozt. Most egy vákuumozó botmixerrel távolítottam el a levegőt a dobozból, de ez a lépés elhagyható.
- Ha ezzel kész vagyunk, tegyük a dobozt 2-3 napra száraz, hűvös, fénytől védett helyre. Ezalatt a virágok halványabbá válnak.
- Ha a virágok halványabbá váltak a rizsecettől, vegyük ki őket a dobozból és nyomkodjuk ki belőlük az ecetet. Nagyon fontos, hogy egyszerre egy virágot vegyünk a kezünkbe, hiszen ezen a ponton a formájukon is alakítanunk kell.
- A virágokból a legegyszerűbben a mutató- és a hüvelykujjunkkal tudjuk kinyomni a felesleges ecetet. Figyeljünk arra is, hogy a virágok felfelé álljanak és szép formájuk legyen. Az így kapott lapos virágokat tegyük egy (vagy szükség esetén több) tálcára.
- Amire még szükségünk lesz, az a só. A virágokat óvatosan forgassuk bele a sóba és lazán nyomkodjuk meg őket, hogy a só mindenhol bevonja őket. Ezen a ponton is tetszőleges sót használhatunk.
- Ha mindezzel megvagyunk, a sózott virágokat tegyük egy megfelelő méretű befőttes üvegbe és zárjuk le az üveget. A virágok a következő évi cseresznyevirágzásig használhatóak.
- A felhasználás előtt el kell távolítanunk a sót a virágokról, hiszen általában édes ételekhez használjuk őket. Ehhez a virágokat egyszerűen vízbe kell helyeznünk pár percre.
- Ha teához, vagy folyadékhoz használjuk a virágokat, kész is vagyunk, ha viszont kekszre nyomjuk őket, szárításra is szükség van. Ezt egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével végezhetjük el.
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 482
- Feltöltés dátuma: 2022. július 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Ha azt mondjuk, hogy Japán, valószínűleg a japán cseresznyevirágzás az első dolgok között lesz, amik eszünkbe jutnak. Nem véletlenül, hiszen a díszcseresznye termesztésének évszázados hagyománya van a szigetországban. Mivel a virágzás csak pár hétig tart, sokan ecetes-sós páccal tartósítják a halvány rózsaszín virágokat. Ma már nem kell messzire menni ahhoz, hogy hozzájussunk néhány nyíló cseresznyevirághoz, hiszen mára a világ minden táján elterjedt a díszcseresznye ültetése. A szárított virágokból teát, süteményeket és dekoratív tárgyakat készíthetünk. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon ehető-e a japán díszcseresznye virága. A válasz igen, de figyeljünk oda, hogy melyik fajtát használjuk és, hogy hol szedjük a virágokat. A japán cseresznyének sok változata van; ilyenek a lila virágú, a fehér virágú, a csüngő ágú és az oszlopos növekedésű. A japánok leginkább a 'Kanzan' fajtát használják az ételeikhez, ami egy halvány rózsaszín virágokat hozó fajta. Szerencsére nálunk is ez a legelterjedtebb, így könnyen hozzájuthatunk a megfelelő virágokhoz. A 'Kanzan' díszcseresznye virága ehető, de nagy mennyiségben ne fogyasszuk és kutyáknak semmiképp ne adjuk. Figyeljünk a szedés helyének a környezetére is. Forgalmas utak mellett, permetezett területek mentén ne szedjük a virágokat. A 'lépésről lépésre' leírásomból kiderül, hogyan lehetséges házilag tartósítani a japán cseresznye virágait. Mindössze néhány összetevőre és pár nap türelemre lesz szükségünk. Az eredmény számtalan halvány rózsaszín virág, amit az év bármely szakában felhasználhatunk. A fotón a virágok a sóba forgatás előtti állapotukban láthatóak, hiszen így néznek majd ki a felhasználás előtt is. A Nosalty-n megtalálható a vele készülő torta receptem is Japán cseresznyevirág-torta néven.