r
Nosalty Logó

Szárított japán cseresznyevirág

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Szárított japán cseresznyevirág
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8 kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 87 kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2526.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    2519 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 8 kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30314.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    30232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 87 kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11982.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    11949 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 34 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az első lépés a virágok gyűjtése. Olyan virágokra lesz szükségünk, amelyek 30-70 %-ig nyíltak ki, tehát a bimbó és a túlnyílt állapot között vannak.
  2. A szedés után a virágok lemérése következik. Erre azért van szükség, hogy tudjuk, mennyi sóra és mennyi ecetre lesz szükségünk. A virág-só-ecet arány 10:2:2,5. Én most 140 g virágot használtam, ami azt jelenti, hogy 28 g sót és 35 g ecetet vettem igénybe.
  3. Ha a mérést befejeztük, következhet a mosás és a szárítás. A virágokat egy megfelelő méretű, vízzel teli tálba tegyük és a kezünkkel alaposan mossuk át. Vegyük ki a virágokat egy steril konyharuhával vagy papírtörlővel bélelt tálcára (több részletben, ha szükséges), majd helyezzünk a virágokra is egy nedvszívó réteget és alaposan itassuk le a virágokról a vizet.
  4. Ha a virágokat megmértük, megmostuk és megszárítottuk, következhet a sózás és a pácolás. A virág:só arány 10:2.
  5. Most 140 g virágot használtam, tehát 28 g sóra volt szükségem. Bármilyen sót használhatunk a pácoláshoz; megfelelő a kősó, a tengeri só, a finom és a darabos só is.
  6. A megszáradt virágokat tegyük egy tálba vagy egy tálcára és szórjuk meg a sóval. Alaposan keverjük össze, majd tegyük egy légmentesen záródó tasakba.
  7. Most egy vákuumozó botmixert használtam a levegő eltávolítására, de ha ez nincs, a virágokat tegyük egy tálba, frissen tartó fóliával zárjuk le és tegyünk akkora súlyt a virágokra, ami legalább háromszorosa a tömegüknek.
  8. Ha ezzel megvagyunk, 2-3 napra tegyük a tasakot száraz, hűvös helyre, hogy a só kioldja a vizet a virágokból.
  9. Ha a só kioldta a vizet a virágokból, a tasakból vagy tálból óvatosan vegyük ki a virágokat. Nyomkodjuk ki a virágokból a vizet, ha szükséges több részletben, oly módon, hogy minél több víz távozzon a virágokból. Ekkor meglepő módon mandula- vagy marcipánillatot érezhetünk.
  10. A következő alapanyag, amire szükségünk lesz, az az ecet. Erre a tartósítás és a világosítás miatt van szükség. Most 5 %-os rizsecetet használtam, de még jobb a szilvaecet, ha elérhető. A virág:ecet arány 10:2,5. 140 g virághoz tehát 35 g rizsecetet használtam.
  11. A virágokat, amikből eltávolítottuk a vizet, tegyük egy dobozba és öntsük rájuk az ecetet. Óvatosan forgassuk meg őket, majd zárjuk le a dobozt. Most egy vákuumozó botmixerrel távolítottam el a levegőt a dobozból, de ez a lépés elhagyható.
  12. Ha ezzel kész vagyunk, tegyük a dobozt 2-3 napra száraz, hűvös, fénytől védett helyre. Ezalatt a virágok halványabbá válnak.
  13. Ha a virágok halványabbá váltak a rizsecettől, vegyük ki őket a dobozból és nyomkodjuk ki belőlük az ecetet. Nagyon fontos, hogy egyszerre egy virágot vegyünk a kezünkbe, hiszen ezen a ponton a formájukon is alakítanunk kell.
  14. A virágokból a legegyszerűbben a mutató- és a hüvelykujjunkkal tudjuk kinyomni a felesleges ecetet. Figyeljünk arra is, hogy a virágok felfelé álljanak és szép formájuk legyen. Az így kapott lapos virágokat tegyük egy (vagy szükség esetén több) tálcára.
  15. Amire még szükségünk lesz, az a só. A virágokat óvatosan forgassuk bele a sóba és lazán nyomkodjuk meg őket, hogy a só mindenhol bevonja őket. Ezen a ponton is tetszőleges sót használhatunk.
  16. Ha mindezzel megvagyunk, a sózott virágokat tegyük egy megfelelő méretű befőttes üvegbe és zárjuk le az üveget. A virágok a következő évi cseresznyevirágzásig használhatóak.
  17. A felhasználás előtt el kell távolítanunk a sót a virágokról, hiszen általában édes ételekhez használjuk őket. Ehhez a virágokat egyszerűen vízbe kell helyeznünk pár percre.
  18. Ha teához, vagy folyadékhoz használjuk a virágokat, kész is vagyunk, ha viszont kekszre nyomjuk őket, szárításra is szükség van. Ezt egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével végezhetjük el.
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 477
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szárított japán cseresznyevirág
NapsütötteVidékünkön 174 recept

Ha azt mondjuk, hogy Japán, valószínűleg a japán cseresznyevirágzás az első dolgok között lesz, amik eszünkbe jutnak. Nem véletlenül, hiszen a díszcseresznye termesztésének évszázados hagyománya van a szigetországban. Mivel a virágzás csak pár hétig tart, sokan ecetes-sós páccal tartósítják a halvány rózsaszín virágokat. Ma már nem kell messzire menni ahhoz, hogy hozzájussunk néhány nyíló cseresznyevirághoz, hiszen mára a világ minden táján elterjedt a díszcseresznye ültetése. A szárított virágokból teát, süteményeket és dekoratív tárgyakat készíthetünk. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon ehető-e a japán díszcseresznye virága. A válasz igen, de figyeljünk oda, hogy melyik fajtát használjuk és, hogy hol szedjük a virágokat. A japán cseresznyének sok változata van; ilyenek a lila virágú, a fehér virágú, a csüngő ágú és az oszlopos növekedésű. A japánok leginkább a 'Kanzan' fajtát használják az ételeikhez, ami egy halvány rózsaszín virágokat hozó fajta. Szerencsére nálunk is ez a legelterjedtebb, így könnyen hozzájuthatunk a megfelelő virágokhoz. A 'Kanzan' díszcseresznye virága ehető, de nagy mennyiségben ne fogyasszuk és kutyáknak semmiképp ne adjuk. Figyeljünk a szedés helyének a környezetére is. Forgalmas utak mellett, permetezett területek mentén ne szedjük a virágokat. A 'lépésről lépésre' leírásomból kiderül, hogyan lehetséges házilag tartósítani a japán cseresznye virágait. Mindössze néhány összetevőre és pár nap türelemre lesz szükségünk. Az eredmény számtalan halvány rózsaszín virág, amit az év bármely szakában felhasználhatunk. A fotón a virágok a sóba forgatás előtti állapotukban láthatóak, hiszen így néznek majd ki a felhasználás előtt is. A Nosalty-n megtalálható a vele készülő torta receptem is Japán cseresznyevirág-torta néven.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...