Ribizlilekvár
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g piros ribizli137 kcal
-
75g befőzőcukor290 kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1000g piros ribizli549 kcal
-
300g befőzőcukor1161 kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
76.9g piros ribizli42 kcal
-
23.1g befőzőcukor89 kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.8 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 205.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 920.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 431 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 435.2 g
-
Cukor 372 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 822.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 402 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 108 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 461 micro
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 70.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
1 kg piros ribizli
Elkészítés
- A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
- A cukrot a gyümölcsre szórjuk, jól összekeverjük,majd botmixerrel pürésítjük. (Kötényvagy játszóruhahasználata erősen javasolt!)
- A pépet tiszta szűrőn lepaszírozzuk a magoktól és a héjától, majd egy tiszta edénybe öntjük.
- Egyet forralunk rajta, majd előre kikészített üvegekbe töltjük. Lezárjuk, fejreállítjuk, tehetjük dunsztba, de mehet a polcra is.
- Bármilyen módon fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 285
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 153747
- Feltöltés dátuma: 2010. július 21.
Ajánló
pH besorolás: enyhén savasít Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz. Egy kiló gyümölcsből kb. 70 dkg tiszta lekvár marad vissza a paszírozás után.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Rettenetesen utálom a régi befőzési módszereket. Nem csak azért, mert hihetetlenül elavult, hanem azért is, mert beletelik egy fél napba. Azt hiszem, az egyetlen modernkori vívmány, ami ellen nem lázadozom túlzottan, azok a természetes pektintartalmú befőzőcukorok vagy zselésítők. Teljesen felesleges órákig vagy akár csak fél óráig rotyogtatni azt a szerencsétlen gyümölcsöt (kivételt képeznek pl. a sűrű szilvalekvár stb.), hogy aztán tényleg semmi mást ne együnk, csak cukros zselét. A pektin vagy a befőzőcukor igen jól használható, nem kell ódzkodni tőle. Hiszen hogyan is működik? Azért főzzük azt a gyümölcsöt, hogy a folyadék elfőjön belőle, minél alacsonyabb pektintartalmú gyümölcs, annál kétségbeesettebben forraljuk, hogy aztán a kenyérre vagy a sütibe kenjünk valami agyonfőtt dzsuvás vackot. Mindezt azért, hogy sűrűbb legyen. Azért sem kell órákig főzni, hogy a bacikat, tudomisén miket kifőzzük belőle. Elég azoknak egy rottyantás és megfőnek. Szóval, egyetlen egy épkézláb oka sincs a rotyogtatós lekvárfőzésnek, meg a "tegyélszaliciltatetejére - különbenkidobhatod!" intelmeknek. A befőzőcukor vagy a készen vett pektin annyiban könnyíti meg az ember dolgát, hogy segít zselésíteni, megóv minket a főzéstől, és a vitaminok nagy hányada szintén túléli ezt a gyalázatos procedúrát. Mielőtt bárki is elkezd pártoskodni, hogy akkor megromlik, meg felforr, meg akármi... Nem, nem romlik meg, se nem forr fel, semmi nem fog vele történni. Ha az üveg tiszta, és közben nem sütöttünk a lekváros edény mellett olajtól szanaszét fröcsögő rántott húst, akkor semmi baja nem lesz a lekvárunknak. Se szalicil, se 120 kiló cukor, csak a gyümölcs és egy kis segítség. És kész. A színe is szebb, az íze is jobb. A ribizli egyébként egy magas pektintartalmú gyümölcs, kevés befőzőcukor kell hozzá, sőt, jól alkalmazható együtt más gyümölcsökkel, amelyeknek alacsonyabb a pektintartalma. Ha valaki édesebben eszi, tehet hozzá több normál cukrot is. De készíthető mézzel is, ugyanennyi mennyiséggel. Alapvetően épp magas pektintartalma miatt, sima cukorral is működik, most viszont sűrűbb, zselé szerű lekvárt kellett készítenem, ezért én is rásegítettem egy kicsit. Ez itt, kérem szépen, piros és savanyú, de csak annyira, hogy épp nem lesz még szűz tőle az ember. Mi így szeretjük. Az epernek legyen eper íze, a ribizlinek ribizli íze. Nem olvasztott cukrot akarok a kenyeremre kenni. Hanem ribizlilekvárt. Finomat.