Körte-őszibarack dzsem
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
104g körte53 kcal
-
104g őszibarack39 kcal
-
42g befőzőcukor161 kcal
Összesen
253
kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1250g körte641 kcal
-
1250g őszibarack468 kcal
-
500g befőzőcukor1935 kcal
Összesen
3044
kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
41.7g körte21 kcal
-
41.7g őszibarack16 kcal
-
16.7g befőzőcukor65 kcal
Összesen
102
kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 167.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 175 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
253
kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 773.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 178 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 375 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 785.7 g
-
Cukor 709 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 2011.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 2102 micro
-
β-crypt 827 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1587 micro
Összesen
3044
kcal
- 0% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
102
kcal
Hozzávalók
-
1.3 kg őszibarack
-
0.5 kg befőzőcukor
Elkészítés
- A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk. A körtéket 8-ba vágjuk, és kiszedjük a magházát és a dzsembe nem illő részeket. (Én ezután is le szoktam öblíteni a körtét.) Majd kisujjpercnyi részekre felkockázzuk.
- A barackot félve vágjuk, kiszedjük a magját, felszeleteljük és összekockázzuk hasonló méretűre, mint a körtéket.
- A felkockázott körtéket egy rozsdamentes acél edényben feltesszük főzni nagy lángon (én az itthon található legnagyobb, azaz levesfőző edényt használtam). Állandó kevergetés mellett kb. 8-10 percig főzzük, amíg olyan puha nem lesz, mint a barack.
- Ha már elég leveses és puha a körte, akkor hozzáadjuk a felkockázott barackokat.
- A körtét és a barackot kb. 30 percig főzzük közepes lángon. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy a gyümölcscukortól odaégjen (fröccsenésgátlót szoktam az edény tetejére rakni, mert a forró kicsöppenő gyümölcs mindent összeken- főleg a falat).
- A 30 perc leteltével lehúzzuk a tűzről az edényt, és egy krumplinyomó segítségével apró-darabosra nyomkodjuk a gyümölcsöt.
- A művelet után hozzáadjuk a fél kg-os befőzőcukrot, és ismét főzzük és kevergetjük, úgy 10 percen keresztül.
- A kész dzsemet a fertőtlenített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakjukat, ezután mindegyik üveget fejre állítjuk 1 percre.
- A művelet után szárazdunsztba tesszük 2 napra, majd sötét, hűvös és száraz helyre tesszük az üvegeket.
- Felbontás után hűtőben tároljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6454
- Feltöltés dátuma: 2011. november 04.
Ajánló
Vajas kenyérre, császármorzsához, sütikbe vagy csak önmagában.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Életem első dzsemje. Kaptunk egy szatyor körtét, és én úgy gondoltam, lekvár lesz belőle, de úgy éreztem, muszáj kevernem egy másik gyümölccsel. Olcsó volt az őszibarack, így ő lett a nyertes. Nem bántam meg, mert isteni finom lett. Ajándéknak sem utolsó.