- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 555.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 325 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 375 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.3 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1110.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 649 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 750.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Elkészítés
- Előző este áztassuk be a szójababot.
- Szűrjük le, mossuk át a szójababot, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük.
- Egy vastag aljú lábosba öntsük ki, majd adjuk hozzá a maradék a vizet, egy csipet sót, sforraljuk fel.
- A keletkező habot fölözzük le.
- Forrás után még nagyjából 20 percig hagyjuk takarék lángon, ne feledkezzünk meg időnként megkavargatni.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit szűrés előtt (gondoljunk a kezünkre).
- Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát (steril ruhapelenkától a gézlapon keresztül kb. bármimegteszi), borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejünket!
- A megmaradt szójabab pürét (okara) tegyük félre, a szójatejet pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, natúr formájában pedig főzésre kiváló. (A képen kakaós, vaníliás és epres-banános ízesítésú látható).
- Hűtőben 3 napig eláll.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 21324
- Feltöltés dátuma: 2012. június 22.
Ajánló
Idénygyümölcsökkel, jégkockával habosra turmixolva... hmmm.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Még Angliában teljesen rákattantam a szójatejekre, s nagyjából mindent azzal készítettem a reggeli müzlitől a palacsintán keresztül. Aztán hazajöttem, és vissza kellett fanyalódnóm a sovány tejekre, mert a 400-600 forintos szójatejeket nem engedhettem meg magamnak abban a mennyiségben, amit megszoktam. (Bár készítettem zabtejet és rizstejet is nemegyszer, nálam valamiért a szója maradt ízben a favorit.) Aztán egy nap egy teljesen átlagos kis közértben váratlanul natúr szárított szójababra leltem potom 250 forintért, azonnal lecsaptam rá, és dörzsölgettem a tenyeremet, hogy végre otthon is készíthetek szójatejet a bolti ár töredékéért. Az első próbálkozást abszolút siker koronázta, s maga a procedúra sem túl bonyolult. Talán egy kicsit erőteljesebb a szója íze, mint a bolti verziókban, de nálam még teljesen elfogadható mértéket ütötte meg, a párom is hasonló véleményen volt róla, ezenfelül ízvilága végtelenekig varriálható.