#

Az élet ízei

  • receptjei: 5
  • regisztrált: 2014.07.16

Az élet ízei adatai

Mióta főzök

A „Csokoládé” rendezőjének filmje egy tökéletes gasztronómiai ízbomba, melynek fontos összetevői közül nem hiányozhatnak az illatos fűszerek, a színes alapanyagok, a szenvedéllyel fűtött jelenetek, és az ízletes kulináris élmények. A Steven Spielberg és Oprah Winfrey producerek irányítása alatt készült alkotást egy csipetnyi India és egy nagykanál francia báj, és a csodálatos Helen Mirren játéka teszi 2014 nyarának egyik legínycsiklandóbb filmjévé.

A hely, ahol főzök

Egy festői szépségű dél-francia kisvárosban, az előkelő Le Saule Pleureur étteremben

Ars poetica a konyhában

„ - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet? - Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.” A Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő, Madam Mallory (Helen Mirren), irányításával. Az egyszerű ételek is kifinomult fogássá változnak a keze alatt, amivel vendégeit teljesen megbabonázza. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló.  És ez most az egzotikus Indiából érkezik. Egyik napról a másikra toppan be a csendes francia városkába a Kaddam család, akik nem kisebb tervvel állnak elő, mint hogy megnyitják indiai éttermüket szemben a francia gasztrocsodával.  Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. Az eddig rozmaringtól és bazsalikomtól illatozó környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül. Megkezdődik a rivalizálás, míg nem a Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbűvölő séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek: a két teljesen eltérő kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a bájos városkát is. És ez még Madame Mallory világát is felkavarja. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden csínjára, és közben ő maga is megnyílik az új ízekre és az élet új csodáira. Mert kell az a kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú ízeket… (x)

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...