Az indiai sáfrány a világ legjobbjának számít - az ország északi részéből, Kashmirból származó fajta pedig ezen belül is a legkiválóbb, páratlan illata, színe és íze miatt a helyi farmerek évszázadok óta termesztik.
Mohammad Dar is sáfránytermesztő - az indiaiak "vörös aranya", ami egyébként a világ legdrágább terménye, különleges helyet foglal el a szívében, hiszen egész életében ezzel foglalkozott, és ebből tartja el magát és családját. A Kashmir-beli Pulwamában, a "sáfrány városában" élnek, Mohammad pedig apjától tanulta a mesterséget .
A méregdrága aranyszín fűszer tulajdonképpen a gyönyörű lila virág, a sáfrány bibéje - a növény különlegessége, hogy a többiekkel ellentétben nem tavasszal, hanem októberben borul virágba.
A sáfránytermesztők elég jó pénzt kapnak fűszerükért: akár 12 ezer forintot 10 grammért!
A sáfrányszüret október 20-án kezdődik, ilyenkor a gyerekek is besegítenek, hiszen a virágokat egyesével kell megfosztani bibéjüktől, ami maga a fűszer. Ahhoz, hogy fél kg sáfrányhoz jussanak, nem kevesebb, mint 25 kg virágra van szükségük.
NÉZZÉTEK a gyönyörű videót:
A sáfrány amellett, hogy világszerte nélkülözhetetlen fűszer a gasztronómiában, Indiában meg főleg, a szívre és a látásra is kedvező hatással van.
Sáfrányos, perzsa szerelemtorta:
Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?
FuriMuri: Ha imádod a Harry Potterben felbukkanó édességeket, ezt látnod kell - végigkóstoltuk őket!