A város legjobb marhahúslevese, avagy a Palettában jártunk - Krúdy biztosan ide járna!

Bezerics Dani neve garancia a minőségi vendéglátásra. Bár sokáig csak a Balatonon kóstolhattuk remekeit, egy éve Budapesten megnyitotta a Palettát, hogy ide is jusson a jóból!

Aki az elmúlt években nem elégedett meg a strandos lángossal és a hekkel, és kereste a minőségi balatoni vendéglátó helyeket, az biztosan találkozott Bezerics Dani nevével, hiszen olyan helyek köthetőek hozzá, mint a Kishableány, a Bezerics Borház, illetve a siófoki, a balatonboglári vagy a fonyódi Paletta. A zalai srác sokáig a tó körül tevékenykedett, és tavaly télen úgy döntött, hoz egy kis balatoni életérzést Budapestre is. A IX. kerületi Tompa utcában egy éve nyitotta meg Paletta Budapest nevű bisztróját, azóta pedig újabb tervei vannak a budapesti vendéglátás "visszakrúdysítására", de ez egyelőre maradjon meglepetés.

A paletta motorja: Bezerics Dani

Miért éppen Krúdy?

Dani szerint, "aki szeret, etet" - múlt századi nagy írónk pedig mindkettőben élen járt. A nevéhez kötődő békebeli vendéglátással sokan próbálkoznak, és bár Dani konyhájában olyan kevéssé krúdys alapanyagok is megfordulnak, mint a congee (kínai főtt rizs) valahogy mégis az volt az érzésem, hogy sikerült elkapnia a hangulatot. A fölösleges flancolástól mentes, kistermelői alapanyagokból összerakott, rövid, de változatos étlap, az olyan, kis csavarral modernizált fogások, mint a "denevérhúsból" (hízott sertés hátsó combjának belső feléről lefejtett húsból) készült rántott hús keszthelyi krumplisalátával tényleg visszataszigálnak minket egy olyan korba, amikor még fontos volt, hogy a vendég elé egyszerű, de minőségi fogásokat rakjanak a vendéglősök.

Krúdy megveszne érte, de mi is: marhahúsleves velős pirítóssal

És hogy miért balatoni életérzés?

Dani számára mindig fontos volt, hogy az éttermeiben kistermelők által szelektált termékekkel dolgozzon, és lehetőség szerint szem előtt tartsa a lokális kínálatot. A budapesti Palettában sok olyan méltán elismert balatoni terméket használnak a konyhán, mint az Istvándy Pincészet szürke marhája, a nemesbüki sajt, a fenyvesi angusmarha vagy épp a töreki bab. Az étlap nem hosszú, de pont elég - tekintve, hogy sok hazai, megtépázott hírnevű fogást kínál kiváló minőségben, tulajdonképpen még így sem könnyű választani az étlapról.

Süllőpofa, kelbimbó, mangalicalardo

Mi elsőnek a süllőpofát választottuk - ropogós kelbimbólevelekkel és mennyei mangalicaszalonnával érkezett. Hogy egy példát hozzak arra, mennyire "házias" a konyha: a mangalicalardo-t, vagyis a zsíros szalonnát Dani édesapja készíti.Második fogásnak múltidézés jött - kaptunk egy csésze olyan marhahúslevest velős pirítóssal, hogy komolyan azt hittem, Vendelin bújt el a konyhában. A masszív, ízes leveshez friss zöldségek dukálnak, a velő pedig egy olyan pirítósra került, amit egy három éve folyamatosan életben tartott kovászból készült kenyérből pirítgatnak a vendégnek. Nátha, depresszió ellen biztosan receptre írnám fel, mindenkinek.Főételből kettő is jutott - egyrészt az elképesztően szaftos és omlós Istvándy mangalica a már említett kínai főtt rizzsel és roppanós magvakkal, majd az általam eddig kóstolt rántott sajtok koronázatlan királya: nemesbüki korosajtból, házi panírban, sült krumplival és aiolival. Desszertnek pedig egy habkönnyű, egzotikus, de mégis egyszerű sütőtökpudingot kaptunk.

Boglári fogas endíviával és sáfrányos burgonyával

A Palettában a "krúdyság" megtartása mellett törekszenek a változatosságra is - hétköznap délben menü, vasárnap délelőtt pedig brunch várja a vendégeket. Közösségformáló helynek sem utolsó - Dani szerint nagyon fontos számukra, hogy aki visszajön, az egyre inkább otthon érezze magát. Náluk nem ritka, hogy a felszolgálók második alkalommal keresztnéven szólítják, és családtagként kezelik a betérőket. Dani sokáig azért nem akart a fővárosba költözni, mert Keszthely környékén volt a legtöbb ismerőse, de mint mondja, a IX. kerületben is nagyon hamar családias légkör alakult ki, kiderült, rengeteg ismerőse lakik a környéken. Na meg persze lettek újak is - mi sem bizonyítja jobban, hogy a két órás vacsora alatt legalább öt alkalommal integettek egymásra az utcán sétáló környékbeliekkel.

Istvándy mangalica zöldséges-szalonnás congeeval

Ha így az ősz közeledtével vágytok egy kis balatoni hangulatra, békebeli vendéglátásra, a Paletta Budapest-tel biztosan nem lőttök mellé!

És ezt olvastad már az ízHuszár Magazinon?

Három lenyűgöző balatoni hely, amit idén ősszel látnod kell

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...