Van valami, amivel kapcsolatban tényleg segít az alkohol?

Valóban jobban beszélünk idegen nyelveken, ha alkoholt iszunk? Kutatók utánajártak a kérdésnek.

Sokunk tapasztalata az, hogy amint egy kicsit is elkezdjük érezni az alkohol hatását, megered a nyelvünk. Csevegünk, nyitottabbak, közvetlenebbek vagyunk, az esetlegesen meglévő szorongásunk oldódik - nem hiába olyan könnyű rászokni arra, hogy rendszeresen fogyasszunk ebből az italból. Az, hogy oldódik a szorongásunk, arra is hatással van, hogy ha abba a stresszes helyzetbe kerülünk, hogy idegen nyelven kell megszólalnunk, egy-két pohár bor után sokkal könnyedebben és gördülékenyebben tudunk beszélni.

A dolog azonban ennél bonyolultabb. Ha jobban belegondolunk, noha az alkohol csökkenti a szorongást, ezzel együtt, ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, a kognitív képességeinket, memóriánkat rontja, és a mozgásunk is ügyetlenebbé válik, ráadásul túlzottan magabiztosak leszünk tőle. Kérdés tehát, hogy valóban ügyesebben fogunk-e beszélni egy idegen nyelven akkor, ha iszunk. Úgy tűnik, azon múlik a teljesítményjavulás, hogy a semminél többet, de ne túl sokat igyunk.

Brit és holland tudósok utánajártak a kérdésnek, és kiderült, valóban gördülékenyebben beszélnek egy idegen nyelven azok, akik megittak egy kevéske alkoholt.

AJournal of Psychopharmacology című szaklapban publikált tanulmányban ismertetett kutatásban 50 német anyanyelvű kísérleti alanyt vizsgáltak meg a Maastricht University hallgatói közül. Minden résztvevő iszik néha alkoholt, és mivel holland nyelvű órákat hallgatnak, mind letettek már egy holland nyelvvizsgát.

A kísérleti alanyokat arra kérték, beszélgessenek két percen keresztül kötetlenül valakivel hollandul. A csapat egyik felének a beszélgetés előtt vizet adtak, a másik felének viszont alkoholt. Az alkohol mennyiségét gondosan kiszámolták, mindenki a testsúlyával arányos, kis mennyiségű italt kapott.

via GIPHY

A beszélgetést felvették, majd két holland anyanyelvű ember meghallgatta az anyagot, és pontozta a résztvevők teljesítményét - ők nem tudták, ki ivott alkoholt, és ki nem.

A kísérleti alanyokat szintén arra kérték, pontozzák a saját teljesítményüket.

Érdekes módon a kísérleti alanyok saját magukat nem ítélték meg magabiztosabban, ha alkoholt fogyasztottak. Ezzel együtt a holland anyanyelvű pontozók úgy ítélték meg, valóban jobban beszéltek azok, akik ittak alkoholt.

Elsősorban a kiejtésen javított a mérsékelt alkoholfogyasztás. A nyelvhelyességi kérdésekben nem volt különbség azok között, akik szeszt és azok között, akik vizet ittak.

A kutatók kiemelik, hogy ez a pozitív hatás csak mérsékelt alkoholfogyasztás esetén érzékelhető. Aki sokat iszik, annak romlani fog a teljesítménye. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mivel a kísérleti alanyok tudták, hogy alkoholt vagy vizet isznak, kérdéses, hogy a szesz biológiai vagy pszichológiai hatásai érvényesültek-e esetükben. A kutatók úgy vélik, a kísérletet érdemes lenne elvégezni úgy is, hogy az alanyok esetében ez a placebóhatás ne érvényesülhessen. Azt is ajánlják, hogy ismételjék meg a kísérletet más anyanyelvű emberekkel is. Úgy tűnik azonban, az eredmények nem nyelvspecifikusak, mert egy 1972-es amerikai kísérlet bebizonyította, hogy az angol anyanyelvűek kevés alkohol hatása alatt jobban beszélnek thaiul.

via TIMES

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Madonna séfet keres - Jelentkezz, ha mersz!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...