Van, aki úgy gyúrja az agyagot, ahogy mások a tésztát szokták - Gasztrokerámiák Lantos Judittól

Lantos Judit kerámiákat készít úgy, ahogy mások a linzertésztát szokták. Gyúrja, nyújtja az agyagot. Keze alól szebbnél szebb gasztrokerámiák kerülnek ki. 

Mikor kaptál kedvet a kerámiakészítéshez, hogyan kezdted a szakmát?

Elsős koromban megkérdezte a tanítónéni, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek. Ez jutott eszembe, és jó ötletnek tűnik azóta is.

Milyen technikával készíted az alkotásaidat?

Régebben főleg öntéssel készítettem a tárgyaimat, most elsősorban lapokból „építkezem”. Ez azt jelenti, hogy agyaglapokat nyújtok ki, - valahogy úgy, mint egy linzertésztát - és abból vágok ki különböző alakzatokat, majd ezeket formázom tovább kézzel. Így készülnek a tálcáim, a tányérok nagy része, de a vázák is. Néha nyújtáskor különböző texturált felületeket használok, textileket, vésett gipsz lapokat, fát. Így a kész kerámián visszaköszön az eredeti mintázat.

Alkotásaid nagy része az étkezéshez, főzéshez kapcsolódik. Te hogyan viszonyulsz a főzéshez? A saját tapasztalataid is inspirálnak?

Mióta gyerekeim vannak (több, mint negyedszázada), szinte minden nap főzök. Ha hagynak rá időt, szeretek főzni, de nem ez a fő szenvedélyem.

Néha rám tör a „fejlesztési vágy” ilyenkor újítok, aztán valami vagy nagyon finom lesz, vagy egy udvarias „érdekes ízhatás volt” megjegyzés kíséretében megy a kukába a dolog...

A kedvenc ételedet melyik edényedben tálalnád fel magadnak?

Sok kedvencem van, így rengeteg edényt el tudok képzelni hordozóként! Szeretem a salátákat, ezekhez kis edénykéket használok. A levesekhez színes fajansz mélytányérokat. Süteményekhez nagy kőedény tálcákat.

A legújabb felfedezésem, hogy a dinnyeszeletek a sima, hófehér, szögletes porcelán tálcán mutatnak a legjobban!

Többféle, szokatlan konyhai eszközt is készítesz kerámiából. Melyek ezek közül a legkedveltebbek?

Valójában ezek a tárgyak nem szokatlanok. Csak a formájuk az néha. Legjobban a kavics alakú sószórókat kedvelik a vásárlóim. Főleg, amikor rájönnek, hogy mire való!

Rendszeresen jelennek meg kerámiáid gasztroblogokon. Hogyan indult ez az együttműködés?

Körülbelül 5 éve keresett meg Gallai Beatrix, aDizájnmenzagasztroblog alkotója azzal, hogy készítenék-e neki pár tányért. Nemet mondtam. Az én fogalmaim szerint a tányérkészítés technológiája nagyon távol állt attól, amit én akkoriban csináltam. Erősködött, hogy ezek másfajta tányérok, legalább nézzem meg, mire gondolt. Átküldött pár képet. És tényleg más volt. Magával ragadó. Így készítettem pár sajátra hangolt darabot Beának, aki elkezdte használni őket a munkáiban. Utána sorra találtak meg a gasztobloggerek és a főzni, tálalni szerető „amatőrök” is!

Van olyan szakács, akinek a munkája közel áll hozzád?

A dánRené Redzepi nagy kedvencem. Tetszik, hogy teljesen egyedit alkot, van egy koncepciója, ami hajtja előre. A minőség megszállottja ugyanakkor nagyon emberi tud maradni. Tele van ötletekkel, nem sablonos amit csinál. Ráadásul nagyon tetszik, ahogy mindezt tálalja!

Odahaza asaját kerámiáiddal terítesz?

Igen. Mára odáig fajultak a dolgok, hogy aki nálunk eszik, az kénytelen a saját kreálmányaimból fogyasztani. Minden értelemben!

Kinek a főztjét szereted a legjobban?

Anyukámét és a nagymamámét. Magasra tették a mércét.

Milyen újdonságra készülsz mostanában?

Jelenleg teljesen leköt a gasztrovilág. Mindig is kísérletező alkat voltam, és itt most végre teljesen kiélhetem ezt a szenvedélyemet. Kipróbálhatok új anyagokat, mázakat, formákat. Ráadásul a kerámiakészítés nálam társul a fotózás iránti rajongással is. Pár hónapja vettem egy okostelefont, azóta ontom az Instagrammos képeket is. Ha mégis valami meglepő újdonsággal rukkolok elő a közeljövőben, akkor bemerészkedek a lakberendezés területére. Vázákat, lámpákat, nagyobb tárgyakat is nagyon szeretnék készíteni.

Hol lehet megvásárolni a munkáidat?

A két Magmában (Budapest Petőfi Sándor utca 11, a Várban az Úri utca 26-28 alatt)

A Fian Koncept-ben ( Budapest Fortuna utca 18 és Úri utca 26-28)

A Csendesben ( Budapest Magyar utca 18)

Minden hónapban megtalálható vagyok kerámiáimmal együtt az aktuális WAMP -on.

Ha valakinek ahhoz van kedve, a szentendreiműhelyemben is szívesen látom, ha előtte egyeztetünk időpontot.

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ez az a fotós, aki népszerű irodalmi regények fogásait főzi meg és kattintja le neked

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...