Van, aki szerint az avokádó nem vegán!

A vegánoknak problémát okoz az állatok "használata", az, hogy árucikké tegyünk más érző élőlényeket. De mi köze ennek az avokádóhoz.  

A veganizmus nem csupán egy táplálkozási trend, hanem az étkezés etikai megközelítése is. A vegánoknak problémát okoz az állatok "használata", az, hogy árucikké tegyünk más érző élőlényeket.

Az etikai megfontolásokból az is következik, hogy a vegánok például nem viselnek bőrcipőt és gyapjúpulcsit, és a nappalijukban sem díszeleg bőrkanapé. "Attól, hogy valaki növényi étrenden van, még nem vegán, mert lehet, hogy hord bőrcipőt" - mondta el az ízHUSZÁRnak egy korábbi cikkünkben Preyer György, a hazai Vegán Food Fest ötletgazdája és szervezője.

Egy angol vicces kvízműsor egyik kérdésére, és arra adott válaszra talán felkapta a fejét az a vegán is, aki meg volt győződve arról, hogy amikor a reggeli pirítósára avokádó szeleteket helyez, nem árt ezzel semmilyen állatnak sem.

A QI című műsorban megkérdezték a versenyzőket, melyik étel vegán. A helyes válasz mindenki meglepetésére az volt, hogy egyik sem, pedig a listában szerepelt az avokádó is.

A műsorvezető, Sandi Toksvig szerint annak, hogy az avokádó nem vegán, ugyanaz az oka, mint ami miatt a méz sem az - a méhek jelentik a közös nevezőt. A avokádókat nagyon nehéz bármilyen "rásegítés" nélkül beporozni, így sokszor óriási távolságokat tesznek meg teljes méhcsaládok kaptárostul egy kamion hátuljában, hogy az ültetvényeken elvégezzék a munkát, majd továbbállnak. A műsorvezető szerint ez nem természetes az állatoknak, így ez a kockázatos utazás kimeríti a "használat" fogalmát.

De miért kockázatos a méhek utazása? A kaliforniai mandulaültetvényekre például sokszor az ország keleti partvidékéről érkeznek a méhek. A kis állatok ilyenkor sok más vidékről ideutaztatott rokonukkal találkoznak, így könnyen megfertőzhetik egymást gombákkal, vírusokkal. Ráadásul a legtöbb méhcsalád nem csak két helyszín között ingázik, hanem beutazzák az egész kontinenst: hol a cseresznye, hol a mandula, hol az avokádó virágzik éppen...A szakértők szerint a méhek így nem csak megfertőzik egymást, de túl egysíkúan is táplálkoznak ahhoz képest, ha egy mezőn bolyonganának. Az úton ezen felül nagyrészt cukorszirupot esznek, ami szintén nem olyan tápláló, mint a zsírokban és szénhidrátokban gazdag pollen. Egyre több méhcsalád nem tud megbirkózni a téllel - rengeteg méh pusztul el.

Nem csupán a méhek jóléte van veszélyben, hanem a mezőgazdaság termelékenysége is.

A brit The Vegan Society szóvivője, Dominika Piasecka kommentálta a QI-ban elhangzottakat. Kissé emblematikus válasza szerint a vegánok megpróbálják elkerülni azt, hogy az állatoknak baja essen amennyire csak ez lehetséges és megvalósítható. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a mezőgazdaság több formája indirekt módon kárt okoz állatoknak, de sajnos nem lehetséges, hogy elkerüljünk minden ilyen esetet" -tette hozzá Piasecka.

Sajnos azonban a méhek pusztulásával kapcsolatban nem csupán az ő - amúgy valóban fontos - jólétük a tét, hanem a globális mezőgazdaság stabilitása.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kipróbáltam a rántott koviubit, és csak annyit mondok: ADJATOK MÉG!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...