Vajon milyen lehet egy olyan étteremben üldögélni, amit négyszer választottak a világ legjobbjának? Megmutatjuk!

A NOMA új épületben várja a vendégeket 2018 februárja óta. Most bemutatjuk nektek az új épületet.  

A BIG építésziroda álmodta meg, milyen lesz a 2010 és 2014 között négyszer is a világ legjobb éttermének választott koppenhágai NOMA új épülete. René Redzepi séf kifinomult ételeit szigorúan helyi alapanyagokból készíti, és ezeket a hozzávalókat saját, természetes szépségükben, de kreatívan feldolgozva kívánja bemutatni.

Az étterem egy tengeri finomságokkal megpakolt étlappal nyitotta meg kapuit 2018 februárjában a dán fővárosChristiania nevű negyedében. MI most kivételesen nem az ételekre, hanem az enteriőrre fókuszálunk cikkünkben - az ételek hangulatáról, stílusáról a cikkbe linkelt videó az egy kis ízelítőt.

A NOMA új épületét egy 1917-ben épült katonai raktár átgondolásával alakította ki a BIG építészstúdió. A terület közel kétszáz évig a sózott hal kereskedelmének a központja volt. Az épület évekig elhagyatottan várta, hogy újra életre keljen. A tervezőknek nem volt könnyű dolguk, mert a romos épületegyüttest csak olyan módon bővíthették, alakíthatták át, hogy az egykori alapterület által kijelölt területi korlátokat nem léphették át.

A vízparti komplexum végül 11 kisebb épületből áll, a rendszer központjában pedig a vendégek felé is nyitott konyha áll. A szerkezet a hagyományos északi farm különálló épületekből álló egységét, asætertidézi.

Minden épületegység üvegből készült falakkal kapcsolódik egymáshoz. A belső terek a vidékre jellemző, és az épület múltját idéző anyagokkal - könnyű fával, téglával, kővel - vannak burkolva. A bútorokat a dán David Thulstrup stúdió tervezte. Az ételekhez hasonlóan az építészeti tervek kidolgozásakor is a lokális jellegzetességek kihangsúlyozása és a természetesség áll a középpontban.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Mi köze egymáshoz a cukorkáknak és egy rovarnak? Sajnos elég sok!

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!