Űrpörkölt és galaktikus libamájpástétom - Ezt falatozta az első magyar űrhajós a világűrben

Farkas Bertalan 1980-ban járt a világűrben, és vitt magával egy kis "hazait" is.   

Amikor egy űrhajós fenn ül a közel 3000 tonnás rakéta csúcsában lévő kis kabinjában, és arra vár, hogy a hatalmas szerkezet a levegőbe emelkedjen, nem kis kockázatot vállal. Mielőtt Föld körüli pályára állna az űrhajó, és az utasai súlytalanul lebegnének a belső tereiben, a kilövést követően a felfele száguldó rakétában akár a földi gravitáció négyszerese is terhelheti az űrhajósok szervezetét.

A félelmetesen nagy erők, majd éppen a gravitáció teljes hiánya, vagyis a súlytalanság, mérhetetlenül leterheli az emberi szervezetet. Az űrhajósoknak ezzel együtt állandóan frissnek kell lenniük szellemileg és testileg is.

Koichi Wakata, az ISS (International Space Station) űrhajósa már több finomság közül válogathat

Egy-egy kellemes falat sokat segíthet azon, hogy az űrutazók regenerálódni tudjanak, kellő mennyiségű tápanyaghoz jussanak. A súlytalanságban elfogyasztott ételek nem lehetnek ám akármilyenek. Mivel nagyon kevés a hely az űrhajóban, és minden gramm súly számít, az asztronauták nem vihetnek magukkal nagy tömegű fogásokat, és értelemszerűen nem lehet főzni sem odafenn. Ennek megfelelően különböző készételeket csomagolnak nekik - konzervek, fagyasztva szárított majd "visszanedvesített" fogások, furcsa folyadékok szerepelnek a menüsoron.

Magyar űrkonzervek dizájnos csomagolásban

1961-ben Yurij Gagarin két fogkrémes tubusra emlékeztető tárolóban vitt magával húspasztát és csokikrémet.

A hetvenes évek közepe táján a szovjet vezetés elindította az Interkozmosz programot azért, hogy a szovjetbarát országokból egy-egy kiválasztott kozmonauta - ahogy az oroszok mondják az űrhajóst - feljuthasson az űrbe. A program résztvevőit a vadászpilóták közül válogatták minden országban. A magyar jelölteket 1977-ben kezdték el válogatni a Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben. Végül két régi barát, Farkas Bertalan és Magyari Béla lett a magyar jelölt - ők a Gagarin Űrhajóskiképző Központban folytatták a felkészülést. Úgy alakult, hogy a két magyar közül Farkas repült parancsnokával és űrhajóstársával, Valerij Kubaszovval. Farkasék 1980. május 26-án indultak el a világűrbe, majd 28-án összekapcsolódtak aSzaljut–6 űrállomással. Június 3-án ért földet a duó a Szovjetúnió területén.

A vodka feliratú tubusokban valójában egy céklás orosz leves, borscs van

De mit evett Farkas Bertalan az űrben? Az Űrvilág cikkében olvasható, hogy a magyar űrhajós fogásait aKonzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet fejlesztette ki. Az Intézet 1978-ban kezdett el foglalkozni a hazai ízeket idéző űrmenü kialakításával.

A Szojuz-36 fedélzetére Farkas Bertalanpörköltöt, rakott káposztát, libamájpástétomot, babsalátát, füstölt marhanyelvet, sült vagdaltot, sült csirkét aszpikban és disznósajtot vitt magával.

Bolgár űrkaja

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Szabadtűz: Duna-parti party ananászos sertéssel a szabadban - grillezz egy utolsót!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...