Richard Branson vagyona a Forbes szerint idén 5 milliárd dollárt tesz ki. A vegetáriánus Branson most a Memphis Meats nevű cégbe fektetett be, ami laboratóriumi körülmények között állít elő húst. A vagyonos üzletember egyik cégének, a Virginnek a honlapján augusztusban közzé tett egy bejegyzést:
"Hiszek abban, hogy nagyjából 30 év múlva nem lesz szükségünk arra, hogy állatokat öljünk meg. Minden húsárú "tiszta" lesz vagy növényi alapú, noha az íze ugyanolyan lesz, mint a ma fogyasztott húsoknak, ráadásul egészségesek is lesznek. Egy nap, ha visszatekintünk, azt fogjuk gondolni, milyen archaikusan éltek a nagyszüleink, akik állatokat öltek meg azért, hogy megegyék őket."
Branson és több, hozzá hasonlóan gazdag és befolyásos személy úgy véli, az állatok fogyasztása nem csupán az egészségünknek nem tesz jót, de fenntarthatósági szempontból is problematikus - írja a Futurism. A Memphis Meats cégbe ennek megfelelően többen is befektettek az utóbbi időben: Branson, Bill Gates, a Cargill élelmiszeripari vállalat és Kimball Musk, aki nemzetközileg is jelentős tevékenységet fejt ki az étkezés fenntarthatóvá és egészségesebbé tételének érdekében.
Mi fán terem a laboratóriumban gyártott hús?
A mesterséges hús előállításához könnyen osztódó sejteket használnak alapanyagként. A proteinnel "etetett" sejtek ezután egy táptalajba ágyazva osztódnak, ami biztosítja számukra az ehhez szükséges energiát. Ahhoz, hogy a hús ehető legyen, minden irányba nagy legyen kiterjedése, egy ehető állványkán kell osztódásra bírni a sejteket. Elméletileg a hús "termelése" ezzel az eljárással folyamatos lehet, és a kezdeti fázisban használtakon kívül nem szükségesek hozzá élő állatból származó sejtek.
Az ENSZ élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete, azÉlelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) azt állítja, hogy a Föld jégmentes felszínének 26 százalékán állatokat tartanak, míg évente átlagosan 13 millió hektárnyi erdőt irtanak ki azért, hogy szántóföldeket létesítsenek. AWorldWatch Institute szerint a világszerte kibocsájtott üvegházhatású gázok 51 százalékáért is az állattartás tehető felelőssé.
A laboratóriumban növesztett húsok ráadásul egészségesebbek is természetes társaiknál: nem tartalmaznak antibiotikumot, veszélyes baktériumokat, növekedési hormont.
A WHO egyik szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) 2015-ben kiadott egy olyan jelentést, ami szerint a vörös húsok "feltehetően" rákkeltőek, míg a feldolgozott hústermékek szerintük kétséget kizáróan rákkeltőek. A szakemberek nem biztosak abban, mi okozhat megbetegedéseket, de valószínűsítik, hogy a hemoglobin vastartalma a bűnös. A laboratóriumban készített húsok nem tartalmaznak ilyen anyagot.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Főzdefriss sörök és angusburger malátás buciban - A FIRST Craft Beer & BBQ-ban jártunk