A teafű régen olyan értékes volt, hogy lakat alatt őrizték az enyveskezű tolvajok elöl

A gyümölcsformájú, fából faragott tartók apró lakatjai nem mást rejtettek, mint illatos teafüvet. A 18. században legalább úgy féltették a teát, mint az ékszereket.

Ma már bármelyik kisboltban hozzájuthatunk a teához, de cirka 300 éve néhány gramm teafű ára magasabbra rúgott, mint egy ügyvéd egész éves bére.

Tea, a féltve őrzött kincs

A teát a 17. században ismerte meg Anglia, amikor Kínából megérkeztek az első illatos, és rendkívül drága teaszállítmányok. A tea értékét jól mutatja, hogy az 1690-es években Argyll grófnő 6 uncia, azaz nem egész 17 dekagramm teáért 10 fontot fizetett, miközben akkoriban egy ügyvéd éves jövedelme is csak 20 fontra rúgott. Néhány tehetős család a szolgáik bérének egy részét is teában fizette, vagy szerény teajuttatást biztosított számukra, amit nem mindenki nézett jó szemmel, mivel úgy vélekedtek, hogy a tea csak az igazán jómódúakhoz méltó.

Sok jómódú családban tartottak attól, hogy a tolvajok nemcsak a családi ezüstöt, hanem az otthonukban féltve őrzött teafüvet is ellopják. Sőt, az elszánt tolvajok olyan gaztettekre is képesek voltak, hogy a használt, kiázott teafüvet kiszárították, és újra eladták. Ezért a családok szó szerint lakat alatt, tenyérnyi méretű tárolókban őrizték a teákat, amik az angol társadalmi osztályokat is hivatottak voltak reprezentálni.

A színes, szépen díszített tartók Mark Bramble 450 darabos gyűjteményéből valók

Virágzó teacsempészet

Az elképesztően magas teaárakat a hírhedt Brit Kelet-Indiai Vállalat alakította ki, ami monopol helyzetben volt a Kínával folytatott kereskedelemben. Ez, és a tea iránti vágy virágzó feketepiacot eredményezett, ami miatt megjelentek a silányabb minőségű, sokszor hamisított teafüvek. Az 18. század végén virágzott a teacsempészet.

A legtöbb csempésztea gyenge minőségű volt: a hajókon nem tudták biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, az aromájuk gyenge volt, és össze-vissza keverték a különböző füveket. A tiszta, jó minőségű tea megmaradt luxusnak, amihez külön leírás tartozott, hogy miként kell tárolni, elkészíteni, tálalni (!) és fogyasztani. Megjelentek a minőségi teákhoz szánt teatartók, az ezüst cukorfogó csipeszek és a díszes kiöntők.

Ez is egy teatartó dobozka

A tea értéke 1833-tól kezdett csökkenni, ugyanis az Ópium-háborúra koncentráló Brit Kelet-Indiai Vállalat elvesztette kereskedelmi monopóliumát Kínában. A társaság árai az egekbe szöktek, így a britek más megoldásokhoz folyamodtak. Azért, hogy bővítsék kereskedelmi hatalmukat, és kiaknázzák a teában rejlő pénzügyi lehetőségeket, az Északkelet-Indiában elterülő, párás, nedves éghajlattal, gazdag termőfölddel megáldott Asszámot gyarmatosították, és teaföldeket alakítottak ki, pontosabban alakíttattak ki szolgáikkal. Asszám még ma is a világ egyik legkiválóbb teatermelő régiója.

A 19. század végére a teatermesztés központja a két brit gyarmat, India és Srí Lanka lett. 1901-ben már több mint 6 kiló teát importáltak minden teaimádó angliainak, és a teafogyasztás több mint háromszorosa emelkedett az 50 évvel korábbihoz képest. A tea végérvényesen a brit kultúra része lett.

Asszám gyönyörű tája

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

A Metallica nevével fémjelzett sört dobtak piacra – Megkóstolnád?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...