Tuti neked is volt egy olyan énektanárod, aki minden órán hangsúlyozta a klasszikus zene jótékony hatását. Lépten-nyomon szembejönnek velünk olyan kutatásokról szóló beszámolók, amelyek a klasszikus zene jótékony hatásait taglalják. Többek között
fájdalomcsillapító, de a
kognitív funkciókat javítótulajdonságairól is olvashatunk, ha éppen angol nyelvű tudományos szövegekhez jött meg a kedvünk.
Vannak, akik azt állítják, a zene még a készülő étel ízét is befolyásolja.
A
Chung Jung Onecég erjesztett kajákat készít, de nem kell fintorogni, a fő termékük a gochujang, ami egy fűszeres vörös chiliszósz, a koreai konyha egyik alapszósza. A gyártás során az egész gyárban klasszikus zene szól, a szószok és a dolgozók nagy örömére - írja a
Munchies.
A gyár Dél-Koreában, Sunchang városában található. Onnan tudhatod, hogy jó helyen jársz, hogy Mozart, Chopin és tradicionális koreai népzene szűrődik ki az ablakokon.
,,Úgy tartjuk, a zene segíti a szószok elkészüléséhez szükséges organizmusok kifejlődését, és motiválja, nyugtatja a dolgozóinkat is."- mondta Brian Tompkins, a Chung Jung One értékesítési és marketing alelnöke.
Nem tudom te hogy vagy vele, nálunk a szerkesztőségben gyakran szól valami a háttérben a nyolcvanas évekből, ami engem nem zavar, de lehet, ha Mozartot kellene hallgatnom napi 8 órában, akkor nem lennék se motivált se nyugodt. De a koreai chiliszósznak lehet, hogy jót tesz!
A Chung Jung One nem vizsgálja tudományosan, hogy a zene tényleg befolyásolja-e a szósz ízét, de más kutatások kimutatták, hogy a zene valóban elősegíti a mikrobák növekedését. Januárban az indiai Nirma Egyetemen tesztelték a teóriát és
kimutatták, hogy az indiai klasszikus zene pozitív hatással van a baktériumokra és az élesztőkre - bár még nem tudják pontosan, miért.
,,A sejtek sokféle ingerre képesek reagálni, mint például a fény, a mechanikai hatások vagy különféle vegyi anyagok." - írta a tanulmány szerzője, Vijay Kothari.
,,Sok tanulmány vizsgálja a hang hatását a sejtek aktivitására, és még több próbálja megmagyarázni a hanghullámok befolyását a különféle biológiai rendszerekben, de ez egy komoly fejtörést igénylő feladat. Az ezen a területeken végzett kutatások gyerekcipőben járnak. "
Nem a Chung Jung One az egyetlen cég, amelyik zenét használ az ízek tökéletesítéséhez. Whiskey lepárlók és kézműves sörfőzdék is hasonlóképpen nyomatnak zenét a főzdékben. De nem mindenhol a klasszikusra esküsznek. Vannak helyek, ahol David Bowie, vagy Bruce Spirngsteen az Isten, de ebben a sörfőzdében gyilkos heavy metalt halgattatnak a sörökkel, nézd milyen hatással van a zene a sör-sejtekre: