Színes instaposztok helyett inkább tudd meg itt, mik mennek nagyot az idei Gourmet Fesztiválon

Ha május, akkor Gourmet Fesztivál - idén kilencedik alkalommal kóstolhatjuk meg az ország legizgalmasabb fogásait a Millenárison - ezúttal sör, sercli, paprika témában!

Az idén 9. alkalommal megrendezett OTP Gourmet Fesztivál már évek óta nem a régi. Aki a kezdetek óta jár ki, tudja, hogy egy parányi, szerethető rendezvénynek indult - pár idealista ugyanis úgy gondolta, hogy összehozza az ország legjobb éttermeit, hogy pár száz négyzetméteren végigkóstolhassunk mindent, amit megérintett az ősidőkben gasztroforradalomnak nevezett mozgalom szele. Mára a rendezvény bőven kinőtte magát - az egy négyzetméterre jutó emberek száma lassan több, mint a Sziget Fesztiválon, és az embernek néha az az érzése, hogy sokan csak azért jönnek ki, hogy posztoljanak párat az instára, és megsétáltassák a legújabb designertáskájukat.

Szürkemarha-sör - Bori Mami

A jó hír azonban, hogy akit tényleg érdekel a gasztronómia, és nyitott a hétköznapitól sokszor eltérő fogásokra, annak még mindig kötelező kilátogatni a Millenárison megrendezett Gourmet-ra.

Az idei tematika a paprika, sercli, sör - ami durván annyit jelent, hogy az átlagosan 3-4 fogásos menüt felvonultató kiállítóknak legalább egy ételükbe illett fókuszba helyezni az előbb említett alapanyagok egyikét.

A legtöbb étterem nem a magyar konyha alapkövének kikiáltott fűszerpaprikát, hanem a jóval könnyedebb, szezonnyitó kápiát választotta főszereplőnek, de az idei kínálat még így sem lett olyan könnyed, mint a pár évvel ezelőtti pezsgő-eper...de ez egyáltalán nem baj!

Szarvasgombás lecsó - Bori Mami

Az egész fesztivált természetesen képtelenség végigkóstolni, látogatás előtt érdemes kinézni 5-6 helyet, amire amúgy is kíváncsiak vagyunk - mert annak ellenére, hogy egy ideiglenes fabódéban nyilván nem olyan könnyű hozni a csúcsminőséget, mint egy berendezett éttermi konyhán, a legtöbb hely sikeresen megugrotta ezt a nehezítő tényezőt.

Marha sercli, konfitált bab, füstölt paprika - Macesz Bistro

Akárcsak a korábbi években, idén is nagy kedvencünk volt a Bori Mami - a gyöngyösi étterem lassan kötelező checkpointtá válik, ha az ország észak-keleti részében van dolgunk. A legkedvesebb fogásunk a szürkemarha-sör párosításra keresztelt, ravioliszerű, omlós marhafartő volt sörös mártással és roppanós kenyérmorzsával, de az intenzív kápiapaprika-szószos, szarvasgombás, konfitált fokhagymás lecsó is nagyon ütött. A bevállalósabbaknak pedig kötelező a nudli-vér-szilva desszertjük, amiben a szokatlan csoki mellett a még szokatlanabb vér is helyet kap - de ettől még imádnivaló. A Bori Mamira azért is érdemes figyelni, mert az elmúlt két évben ők kapták a Gourmet legjobb fogásáért járó díjat, és idén már a Széll Tamás comis-ja ként megismert Szabó Kevin is a csapatukat erősíti.

Margherita pizza - Digo

Az idén Michelin-csillagot kapott Babelt is érdemes megkeresni, még akkor is, ha az egyik fogásuk a minden évben étlapon lévő tojásos nokedli. Nem véletlenül - Veres István szarvasgombás őrületénél még mindig nem lehet jobbat kapni sehol. A Babel kistestvére, a KIOSK is jó formában van: a kenyérpudingra tálalt gödöllői csirke és a buciban tálalt tépett malac is kiváló volt. Akárcsak a Perle Noire füstölt velőscsontja, amitől valószínűleg még Krúdy is feltámadna a hamvaiból, nekem legalábbis az egyik legnagyobb favoritom volt.

Füstölt velős csont - Perle Noire

A pár hónapja nyílt Kobutát, Takács Lajos legújabb éttermét a japán konyha szerelmeseinek ajánljuk - a vega és a húsos gyozájuk is nagyon rendben van, a dombori csirkéhez pedig remek kimchi és tüzes, fűszeres szósz tartozik.

Gödöllői csirke - KIOSK

Nagyon sokat dicsérték Szabadfi Szabi, az Il Panifico Basilico pékjének és a Digós fiúknak a pizzáját is - bár egyik sem ragaszkodott a megadott tematikához. A dicséretet értjük, tényleg igazi nápolyipizza-élményben lehet részünk mindkét helyen! A másik nagy közönségkedvenc a Laurel körömpörköltös bodagja - amúgy tényleg óriási teljesítmény egy betyárvilágot idéző fogást átemelni a magas gasztróba, de nekik sikerült. Itt jegyzem meg, hogy a maláta, sóskaramell, füst névre keresztelt aprócska jégkrém volt szerintem a fesztivál egyik legjobb desszertje.

Sóskaramell, maláta, füst - Laurel

Mivel idén a sör volt az egyik fő alapanyag, nem meglepő, hogy alkoholfronton is nagy a választék - a kisüzemi sörök közül mi a Duke of Budapestet szerettük legjobban, de idén szép számban vannak jelen a craft spirit képviselői is.

Duke of Budapest - Hudi Hudi

Érdemes tehát kilátogatni a Gourmet Fesztiválra még az utolsó napon is - főleg, mert a számtalan remek fogás mellett remek előadásokat is hallhatunk a gasztronómia különböző ágainak képviselőitől.

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet fesztivál három központi témája

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...