Szilvás kelt csiga egy kis csavarral

A kelt tészta készítése olyasvalami, amit meg kell tanulni - hát még ha igazán jót akarunk készíteni. Ez a napokig puha tészta tökéletes mindenféle kelt csigához!

Gyerekkoromban a kakaós csiga azon kevés dolgok közé tartozott, amit soha nem készítünk otthon. Azt mindig a pékségben vettük - nem minden reggel, de ha valami esemény volt. Tisztán emlékszem például, hogy azokon a napokon, mikor a nagyi vigyázott rám, de orvoshoz kellett mennie, akkor az SZTK-ba menet minden alkalommal kaptam egy szép nagy, roppanós, porcukros kakaós csigát. Aztán egy nap ugyanez a nagyi nekiállt kakaós csigát sütni. Tiszta izgalomban voltam, hogy most egy egész nagy tepsi csiga készül, és az csak az enyém lesz. A nagyi fánkjaiból és buktáiból kiindulva valami nagyon jóra - értsd, pékségesre - számítottam. Csalódnom kellett - a nagyi egy nagy tepsi, vastag, bumfordi kelt tésztás csigát hozott ki a konyhából, én meg bánatosan konstatáltam, hogy ez bizony soha nem fog ropogni. Öt évesen persze még fogalmam sem volt a kelt és a leveles tészta különbségeiről, és valószínűleg a nagymama magyaros konyhán szocializálódott ízlése sem tudta.

A szilvás-kardamomos csiga receptjét itt találjátok

Ezután az eset után minden alkalommal, ha felajánlotta a kakaós csigát, én inkább buktát kértem vagy fánkot, esetleg piskótát. Később aztán én is elkezdtem sütni, megtanultam az élesztővel bánni, és beleszerettem a kelt tésztába, abba, ahogy gyúrni kell, a kémiájába és az illatába. Elképesztő jó aranygaluskát csinálok, van egy pár jó kenyérreceptem, és attól függetlenül, hogy életemben csak egyszer süthettem pizzát igazi kemencében, a pizzáim is sokkal tisztességesebbek, mint a legtöbb itthon kapható. És ezt most nem dicsekvésből mondom, egyszerűen vallomásos jelleggel, mert mindennek ellenére a kakaós és fahéjas csigáim rendre a nagyiéhoz hasonlóak lettek. Nyilván nem a kelttészta-kérdésre gondolok, az évek alatt bőven megszerettem a házi, nem leveles verziót, hanem arra, hogy másnapra mindig kicsit kemények és szárazak lettek. Hiába bugyoláltam be két réteg konyharuhába, fagyasztottam le, zártam el hermetikusan - másnapra kicsit olyan lett, mint a biopiacokon kapható, méregdrága pékáru, amit az ember úgy nyeldes, hogy közben magát nyugtatja: jó, nem tökéletes, de legalább támogatok vele egy kedves anyukát, hogy önmegvalósítson, és ne egy multiban kelljen robotolnia.

A szilvás-kardamomos csiga receptjét itt találjátok

Na, ennek lett vége akkor, mikor megtaláltam ezt a receptet. Gyorsan kellett valami kelt csigát készítenem, és gondoltam, akkor most nézek egy új receptet. Egy pofonegyszerű recepteket sorakoztató amerikai weboldalon találtam, összedobtam, elvittem a piknikre, ahová szántam, pár szemet pedig otthon hagytam másnapra. A nagy sietségben még csak le sem takartam. Aztán másnap jött a meglepetés - a félrerakott csigák olyan puhák voltak, mintha most vettem volna ki őket a sütőből. Azóta csak ebből a tésztából készül nálam minden kelt csiga - mindegy, mivel töltöm.

A szilvás-kardamomos csiga receptjét itt találjátok

Most éppen a tavalyi cukormentes szilvalekvárral, amit egy kis kardamommal dobtam fel. Nektek is szeretettel ajánlom - próbáljátok ki, biztosan nem fogtok benne csalódni!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...