Tíz éve még különlegesség számba ment, ma már senkinek nem kerekedik ki a szeme, ha sütőtökkrémlevest tesznek elé. Hiába, a kollektív recepttár folyamatosan változik, vannak olyan ételek, amelyeket elfelejtünk és nem főzzük többet, helyettük viszont jönnek az újak. Ilyen ez a leves is, amire gyakorlatilag mindenkinek van egy tuti receptje. Az egyik megsüti előtte a zöldséget, a másik nem. Van aki jó fűszeresen szereti, van aki visszafogottabban. Tehetsz bele extra krémesítésnek tejszínt vagy kókusztejet, de az is lehet, hogy csak pürésíted benne a tököt.
Nem hittem benne, hogy van még új a Nap alatt, és lehet olyat mutatni, amit eddig nem, aztán tavaly télen a Jamie magazin egyik angol nyelvű számában rábukkantam erre a receptre. A fűszerezésben a gyömbér vagy a chili nem okoz különösebb meglepetést, viszont a szegfűbors vagy a római kömény már igen. A tököt először meg kell hozzá sütni, így lesz igazán édes és zamatos, ez kerül később a levesbe, amit víz helyett alaplével érdemes felhúzni, sokkal ízesebb lesz tőle. Az igazi "furcsaság" csak ezután jön, levesbetét formájában.
Igen, az ott a tetején banán, de nem akármilyen! Én először egy baráti karácsonyozás menüsorában találkoztam először a főzőbanánnal, amelyet akkor csak vajban kisütve, sóval megszórva ettünk. A főzőbanán, avagy a plantain bár külsejében igen hasonló a megszokott gyümölcshöz, ahogy elkezdjük lebontani a héját, egyből rájövünk, hogy ez valami más.
Sokkal vastagabb a héja, nehezebb is pucolni, a gyümölcshús pedig keményebb. Az íze sem édes, inkább olyan, mint egy jobbfajta gyökérzöldség. Nem véletlen, hogy konyhai felhasználás tekintve inkább zöldségként kezelik. Tehetjük különböző ragukba, curry-be, de készülhet belőle krumplipüréhez hasonló köret vagy akár gnocchi is, mert rengeteg benne a keményítő. Szóval nem kell félni, ennél a levesnél se számítsunk banánízre, hanem egy ropogós, kicsit édeskés sült zöldségre, ami szuperül passzol a sütőtökhöz. Főként delikáteszboltokban vagy keleti üzletekben lehet hozzájutni. Ha nem sikerülne, akkor tegyünk félre a leveshez megsütött tökből, és a végén ezt pakoljuk a tetejére - így is szuper lesz.