Sütőtökkrémleves, ahogy még nem próbáltad

A sütőtökkrémleves ma már nem nagy kunszt, ez a verzió viszont fenomenális, amit a levesbetét tesz igazán különlegessé!

Tíz éve még különlegesség számba ment, ma már senkinek nem kerekedik ki a szeme, ha sütőtökkrémlevest tesznek elé. Hiába, a kollektív recepttár folyamatosan változik, vannak olyan ételek, amelyeket elfelejtünk és nem főzzük többet, helyettük viszont jönnek az újak. Ilyen ez a leves is, amire gyakorlatilag mindenkinek van egy tuti receptje. Az egyik megsüti előtte a zöldséget, a másik nem. Van aki jó fűszeresen szereti, van aki visszafogottabban. Tehetsz bele extra krémesítésnek tejszínt vagy kókusztejet, de az is lehet, hogy csak pürésíted benne a tököt.

Nem hittem benne, hogy van még új a Nap alatt, és lehet olyat mutatni, amit eddig nem, aztán tavaly télen a Jamie magazin egyik angol nyelvű számában rábukkantam erre a receptre. A fűszerezésben a gyömbér vagy a chili nem okoz különösebb meglepetést, viszont a szegfűbors vagy a római kömény már igen. A tököt először meg kell hozzá sütni, így lesz igazán édes és zamatos, ez kerül később a levesbe, amit víz helyett alaplével érdemes felhúzni, sokkal ízesebb lesz tőle. Az igazi "furcsaság" csak ezután jön, levesbetét formájában.

Jamaicai sütőtökkrémleves recept

Igen, az ott a tetején banán, de nem akármilyen! Én először egy baráti karácsonyozás menüsorában találkoztam először a főzőbanánnal, amelyet akkor csak vajban kisütve, sóval megszórva ettünk. A főzőbanán, avagy a plantain bár külsejében igen hasonló a megszokott gyümölcshöz, ahogy elkezdjük lebontani a héját, egyből rájövünk, hogy ez valami más.

Sokkal vastagabb a héja, nehezebb is pucolni, a gyümölcshús pedig keményebb. Az íze sem édes, inkább olyan, mint egy jobbfajta gyökérzöldség. Nem véletlen, hogy konyhai felhasználás tekintve inkább zöldségként kezelik. Tehetjük különböző ragukba, curry-be, de készülhet belőle krumplipüréhez hasonló köret vagy akár gnocchi is, mert rengeteg benne a keményítő. Szóval nem kell félni, ennél a levesnél se számítsunk banánízre, hanem egy ropogós, kicsit édeskés sült zöldségre, ami szuperül passzol a sütőtökhöz. Főként delikáteszboltokban vagy keleti üzletekben lehet hozzájutni. Ha nem sikerülne, akkor tegyünk félre a leveshez megsütött tökből, és a végén ezt pakoljuk a tetejére - így is szuper lesz.

Zene főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...