Sushi-pizza – Így formálták át a japánok az olaszok nemzeti ételét. Megszentségtelenítés?

El tudsz képzelni egy olyan pizzát, amin nincs szósz és sajt, sőt, még széle sincs? A Nami egy japán étterem Torontóban, ahol a szakácsok újraértelmezték a pizza fogalmát. 

A nem mindennapi pizzát - amit más japán éttermek is átvettek a Namitól - imádják a vendégek: a sült rizses sushit hallal gazdagították, amit umamiban vagy szójaszószban, de ha úgy tartja kedvünk, wasabiban is megforgathatunk.

Sushi-pizza a japánok válasza a gigantikus méretű pizzákra

A The Toronto Star nevű újság szerint a sushi-pizza karrierje az 1990-es évek elején kezdődött. Kaoru Ohsada, akinek a sushi-pizzát köszönhetjük, eredetileg Japánban, Kobe-ban, dolgozott a Nami-nál, és mindig is szeretett az ételekkel kísérletezni. Kreativitását segítette, hogy jól ismerte a világkonyhát, többek között a francia konyhaművészetet is, ugyanis 5 éven keresztül egy francia étteremben dolgozott, később pedig kanadai japán éttermek séfje volt.

Oshada - aki a mai napig nyitott az újításokra, de a hagyományokat is tiszteli - egy lazacos krumplilángost majszolt épp egy étteremben, ami végül a pizzaszerű falatkákat is inspirálta.Rögtön elkezdett kísérletezni: sült sushirizs, lazac, tobiko hal és apróra vágott hagyma felhasználásával megalkotta a saját újragondolt minipizzáját, amit sushi-pizzának nevezett el.

„Francia szakácsnak tartottam magam, nem japán sushiséfnek. Valószínű, hogy ezért nem idegenkedtem ettől.”

A sushi-pizza nem csak Torontóban hódít

Oshada főnökei és a vendégek is rajongtak a szokatlan és újszerű ételért, amit a későbbiekben még fűszeres majonézzel és szója- és wasabiszósszal is felturbózott. A sushi-pizzának azóta többféle változata létezik, a ropogós sült hagymástól kezdve a pácolt gyömbéresen át az avokádósig.

A torontói trend az Egyesült Államokba is eljutott - többek közt pókeréttermek közkedvelt fogása. Az elkészítéséhez a szakácsok sushirizst helyeznek a háromszögformára hajtogatott noriba, rá friss halakat és más összetevőket tesznek, majd a nori széles végét a pizza ropogós széléhez hasonlóan alakítják ki. Az, hogy ezt egy olaszpizza-fanatikus is pizzának tartja-e, erősen kétesélyes, de az ízéért sokan rajonganak. Te megkóstolnád?

Oshada sushi-pizzájától eltér, de ez is egy fajtája:

Kaoru Oshada, aki megalkotta a sushi pizzát

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Mini, pihe-puha shiba inus pillecukrokat dobtak piacra a japánok

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...