A nem mindennapi pizzát - amit más japán éttermek is átvettek a Namitól - imádják a vendégek: a sült rizses sushit hallal gazdagították, amit umamiban vagy szójaszószban, de ha úgy tartja kedvünk, wasabiban is megforgathatunk.
Sushi-pizza a japánok válasza a gigantikus méretű pizzákra
A The Toronto Star nevű újság szerint a sushi-pizza karrierje az 1990-es évek elején kezdődött. Kaoru Ohsada, akinek a sushi-pizzát köszönhetjük, eredetileg Japánban, Kobe-ban, dolgozott a Nami-nál, és mindig is szeretett az ételekkel kísérletezni. Kreativitását segítette, hogy jól ismerte a világkonyhát, többek között a francia konyhaművészetet is, ugyanis 5 éven keresztül egy francia étteremben dolgozott, később pedig kanadai japán éttermek séfje volt.
Oshada - aki a mai napig nyitott az újításokra, de a hagyományokat is tiszteli - egy lazacos krumplilángost majszolt épp egy étteremben, ami végül a pizzaszerű falatkákat is inspirálta.Rögtön elkezdett kísérletezni: sült sushirizs, lazac, tobiko hal és apróra vágott hagyma felhasználásával megalkotta a saját újragondolt minipizzáját, amit sushi-pizzának nevezett el.
„Francia szakácsnak tartottam magam, nem japán sushiséfnek. Valószínű, hogy ezért nem idegenkedtem ettől.”
A sushi-pizza nem csak Torontóban hódít
Oshada főnökei és a vendégek is rajongtak a szokatlan és újszerű ételért, amit a későbbiekben még fűszeres majonézzel és szója- és wasabiszósszal is felturbózott. A sushi-pizzának azóta többféle változata létezik, a ropogós sült hagymástól kezdve a pácolt gyömbéresen át az avokádósig.
A torontói trend az Egyesült Államokba is eljutott - többek közt pókeréttermek közkedvelt fogása. Az elkészítéséhez a szakácsok sushirizst helyeznek a háromszögformára hajtogatott noriba, rá friss halakat és más összetevőket tesznek, majd a nori széles végét a pizza ropogós széléhez hasonlóan alakítják ki. Az, hogy ezt egy olaszpizza-fanatikus is pizzának tartja-e, erősen kétesélyes, de az ízéért sokan rajonganak. Te megkóstolnád?
Oshada sushi-pizzájától eltér, de ez is egy fajtája:
Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?
Mini, pihe-puha shiba inus pillecukrokat dobtak piacra a japánok