Skandináv életérzés erdélyi hangulattal a Babel téli étlapján

A Babel tavaszi étlapjának kóstolója után arra gondoltunk, hogy ezt bizony nehéz lesz megugrani - de Veres István séfnek megint sikerült!

A tavaszi étlap kóstolásakorgondolkoztunk el azon, hogy vajon meddig lehet egy étterem színvonalát emelni, illetve a megszokottat tartani - különösen akkor, ha az adott étteremben a koppenhágai Noma fermentációs séfjének annyira ízlett az ikonikusnak számító tojásos galuska, hogy azt írta a vendégkönyvbe, hogy a receptet legszívesebben magára tetováltatná.

Az újragondolt Babel immáron negyedik étlapjáról november óta szemezgethetünk, mi most a degusztációs menüt kóstoltuk végig.

A könnyed, zuzmós tavaszi menü után érezhetően egy komolyabb, zimankósabb hónapokra tervezett ételsort kaptunk. Elsőnek, még az amuse bouche-ok előtt három különböző, egy fehér, egy kovászos, és egy muffin formájú, levegősen könnyű, édeskés szódás kenyeret kaptunk sima fenyőrügyes és karamellizált hagymás vajjal. (Szerintem már a hagymás vajas + édes kenyeres kombinációért is érdemes beülni, de rátok bízom.) A négy üdvözlő falat közül nekem a ropogós élesztővel és csiperkegombával bolondított töltött szőlőlevél és a mangalicabaconös, szárított aludttejes polenta ízlett legjobban, de tény, hogy a fermentált mézdinnye szárított halikrával is nagyon izgalmas kombináció volt.

Az édes kenyér karamellizált hagymás vajjal kötelező!

A degusztációs menü a tél egyik kedvencével, csicsókával kezdődött, amihez a kiegészítők égetett körtelé és napraforgóolaj voltak. A menü első feléről szerintem az egyik legjobb az ezt követő fogás volt, a savanyított-grillezett hagyma tokhalkaviárral. A kis költeményben különben a legjobban a Babel esszenciája tetszett, ami egyértelműen Veres István séf kezéhez köthető - a hétköznapi, rusztikus vidéki íz és a luxus keveredése, mindez tökéletes egyensúlyba állítva. A füstölt makrélát rejtő céklaszalag tormaporral és kamillával a zseniális skandináv konyhát idézte, nemcsak az alapanyagok, de a letisztultság miatt is.

Makréla - cékla, torma, kamilla

A gombaconsommé zellerrel, mogyoróval, hagymával és egy csipet csokoládéval érkezett, amit ugyan én személy szerint nem éreztem ki, de az biztos, hogy a gőzölgő csésze olyan erős őszierdő-esszenciát kapott a gombáktól, hogy még a holtak is életre kelnének tőle.

Gomba consommé - zeller, mogyoró, csokoládé, hagyma

A tengeri süllő és mangalica a maga kis surf and turf hangulatával no meg a harsanó kaporízzel egy kis frissítést hozott a zuzmós erdőízű leves után, az igazi felüdülés és mágia azonban csak ez után érkezett, hajnal néven. A zöldalmából és folyékony nitrogénnel fagyasztott bazsalikomlevelekből készült mágikus desszert pont szépen lenyugtatja a gyomrot, mielőtt jön az utolsó nagy támadás, a házi sajttal és vöröskáposztával megtámogatott, puffasztott gabonákba forgatott vajpuha, omlós marhaoldalas.

Marhaoldalas - vöröskáposzta, házi sajt

A desszert helyén álló dér - fenyőmézből, fenyőporból, birsalmából, juhtúróból és zuzmóból álló, egyáltalán nem édes kreálmány egy falat habkönnyű zárókocka lenne a lakomatornyon, ha nem érkezne utána még a petite four, amiből nekem az étcsokiba forgatott kacsamájbonbon ízlett a legjobban, az ehető virágszirmok tálalási módja pedig lenyűgözött.

Ehető virágszirmok - ahogy a Babelban tálalják

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Zuzmó a tányéromon!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...