Nagymamám őrületbe kerget, mert semmit sem dob ki - pedig lehet, igaza van!

Nagymamám semmit sem dob ki. Az üres mirelites zacskók, az üres margarinos dobozok mind új életre kelnek.  Lesd el a legjobb recycling tippeket a nagyitól!  

Nagymamámnak van pár szokása, ami, ha őszinte vagyok, az őrületbe kergetett már kisgyerekként is. Soha nem lehetett kidobni a margarinos dobozt, de még a mirelit zöldségek zacskóját sem. A félig rohadt almától is tilos megszabadulni: az ép felét bizony meg kell enni. Persze a kenyér is mindig a tegnapi, mert semmi nem veszhet kárba. Amikor megkérdeztem, hogy nem telne-e arra, hogy friss kenyeret, almát vegyünk, a válasz az volt, hogyne telne, de miért dobjunk ki olyasmit, amit még meg lehet enni.

Amióta az eszemet tudom, úgy tekintettem a háborús hiánygazdálkodás idején szocializálódott nagyim szokásaira, mint a mindennapjaim indokolatlan megkeserítőjére - én nem akartam a manapság már számomra szerencsére indokolatlan mértékűnek tűnő gyűjtögetés, óvatoskodás rabszolgájává válni.

Ő nem az én nagyim, de biztos ő is gyűjti a mirelites zacsikat

Ezzel együtt az utóbbi időben átgondoltam ezt a kérdést, mert feltűnt, hogy nagyim szokásai valójában nagyon jól illeszkednek ahhoz a szemlélethez, ami figyelembe veszi azt, hogy ne termeljünk túl sok szemetet, és ne dobjunk ki feleslegesen ételt. Attól, hogy megtehetjük, hogy mindig új műanyag dobozt vegyünk és kidobjuk a régi kenyeret, nem kell megtennünk. Ráadásul a spórolás sem utolsó szempont - ezekhez a belátásokhoz azért kicsit (nagyon) fel kellett nőni.

Nem csak nyomasztó, a mai viszonyok között irracionálisnak ható okokból lehet követni az idősek szokásait, hanem a környezettudatosság szempontjait figyelembe véve is.

Most megosztok veletek néhány tippet, amit szerintem érdemes ellesni mindannyiunknak a nagyimtól.

A nagyik nem dobnak ki semmit

1. A margarinos dobozok újrafelhasználása:

Egy üres dobozban rengeteg mindent tárolhatunk - lefagyaszthatunk benne egy-egy adag ételt, fiókrendszerezőként is bevethetjük.

2. A mirelit zöldborsós, zöldbabos zacskók megőrzése:

A kimosott zacskóban klasszul le tudunk fagyasztani nyers húst, zöldséget - mivel jó vastag az anyaga, nem fog gusztustalanul beleragadni a lefagyasztott ennivaló.

3. A megmaradt kenyér újrafelhasználása:

Abban talán nem kell egyetérteni a nagyival, hogy mindig a tegnapi kenyeret együk, de az a szempont, hogy ne vesszen kárba az élelmiszer, fontos. Ha lefagyasztjuk a megmaradt, de még friss kenyeret, sütőben felmelegítve ropogós, klassz pékárut kapunk.

4. Soha nem dobunk ki műanyag zacskót:

Érdemes elkerülni a műanyag zacskók beszerzését, de ha már nálunk vannak, ne dobjuk ki őket! Ha félretesszük az ellenérzéseinket, akár a nyári ruháinkat is belepakolhatjuk, és így rendszerezve rejthetjük el őket a szekrény mélyén. Nem "trendi" viszonyt nagyon praktikus megoldás.

5. Használjuk fel a hibás zöldséget, gyümölcsöt!

Érdemes rászánni az időt és kivagdosni a használható részeket a zöldségből-gyümölcsből. Persze, bosszantó, persze időigényes, de legalább nem megy kárba a termék.

A te nagyidtól mit lehet tanulni? Oszd meg velünk!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Vajon milyen lehet egy olyan étteremben üldögélni, amit négyszer választottak a világ legjobbjának? Megmutatjuk!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...