Mi köze egymáshoz a cukorkáknak és egy rovarnak? Sajnos elég sok!

A sellakk nem egy cukorka felületét varázsolja fényessé. De mit érdemes róla tudnunk?    

A legtöbb élelmiszer-adalékanyaggal az a problémánk, hogy nem természetesek. E 904 néven azonban egy olyan adalékanyag van a forgalomban, ami teljesen természetes forrásból származik, ám minket ez a tény mégsem fog boldoggá tenni.

Az E 904 vaklójában a sellakk, ami nem más, mint egy délkelet-ázsiai rovar, alaccifer lacca, vagyis a lakktetűgyantaszerűváladéka.

Különböző színű sellakkok

A vöröses színű sellakkot a nőstény rovat választja ki - a lakk az utódok gondozásában játszik szerepet. 1 kg sellakot nagyjából 300 000 rovar tud előállítani. A fák vékony gallyaira nagy csomókban rászárad ez az anyag, majd a munkások az ágakat lakkostul letörik, megtisztítják a nagyobb szennyeződésektől, majd a lakkot forró vízzel átmossák, hogy a vízoldékony színezőanyagok távozzanak az anyagból. A lakkot olvasztják, szűrik, majd kiszárítják és apró darabokra törik. Ezt a "lakkport" oldják fel azok az üzemek, ahol felhasználják őket. Régen hanglemezt is készítettek sellakkból, de bútorok felületét is lehet kezelni vele.

A élelmiszeriparban a veszélytelennek minősített sellakkot egyes ételek felületének a fényezésére használják. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ezek a következők lehetnek:

  • édességek (beleértve a csokoládét )

  • kisméretű finom pékáruk, sütemények,

  • tartós lisztes készítmények csokoládébevonattal

  • snackek

  • dió, mogyoró

  • babkávé

  • friss citrusgyümölcsök, dinnye, alma, körte, őszibarack és ananász (csak felület kezelésére viasszal keverve)

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Végre! A hazai Costa Coffee 100%-ban lebomló szívószálra váltott

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...