Méhmentő szemetelés - végre egy papír, amit el KELL dobnod

A méhek fontos "bedolgozói" a mezőgazdasági termelésnek. Most mégis bajban vannak, és így mi is...Egy különleges papír talán egy kicsit javíthat a helyzeten.   

A Saatchi & Saatchi varsói irodája és a City Bees névre hallgató jótékonysági szervezet összefogott, hogy segítsen a méheknek. A globálisan terjedő fertőzések és a növényvédő szerek pusztító hatása mellett a nagyvárosok világa sem kedvez a méhcsaládoknak. Az iparosítás miatt sok esetben az apró rovaroknak nagyon hosszú utat kell megtenniük a beporzandó virágokig, és végzetesen kimerülnek az úton.

Ezen a problémán segítenek azok a csodaszép papírok, amelyek különleges, biológiailag lebomló anyagból készítenek, és egy speciális, a méhek számára különösen tápláló, energetizáló glükózt tartalmaznak. A méheket vízben oldódó UV-festékkel nyomott pöttyök vonzzák a papírhoz.

A Saatchi & Saatchi varsói irodája úgy gondolja, ebből az anyagból lehet papírpoharakat, papírtányérokat, zacskókat is készíteni. Így ha eldobáljuk ezeket a dolgokat, nem kárt okozunk a cselekedetünkkel, hanem segítjük a méheket - és közvetetten magunkat is.

A méhek esetleges pusztulása ugyanis komoly következményekkel járhat. A Greenpeace szerint Európában az általunk termelt növények harmadát mesterségesen kellene beporozni, míg kétharmaduk jóval alacsonyabb terméshozamot produkálna méhek nélkül. Sajnos 2018 júniusában idehaza is 300 méhészet jelzett méhpusztulást. Az esetek pontos oka egyelőre bizonytalan.

A Saatchi & Saatchi azon dolgozik, hogy minél több partnert szerezzen a kezdeményezéséhez. A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a méhek globális veszélyeztetettségét nem tudják számottevő módon csökkenteni ezzel a különleges papírral. Arra azonban nagyon is alkalmas ez a projekt, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a komoly problémára.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Természetes és mesterséges aromák. Mi a különbség valójában?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...