Meglepő eszköz lehet a legnagyobb baciforrás az éttermekben - pedig te is sűrűn a kezedbe veszed

Megint valami furcsaságra derült fény, úgy tűnik. Minden éttermi asztalon ott van az az eszköz, amiről sosem gondoltad volna, hogy ennyire koszos.

Úgy fest, a borsszórók/-őrlők az éttermek kivert kutyái - velük senki nem foglalkozik, senki se tisztogatja vagy ápolja őket. A dolog egyébként logikus: gondolj csak bele, egy borsszóró sokkal jellemzőbben marad ki a takarítási repertoárból, mint egy étterem WC-je, edényei vagy asztallapja, amit egy-egy vendég után futtában áttöröl minden valamirevaló pincér. A borsszórók viszont kicsik, mindenhol jelen vannak, mégsem gondol rájuk senki.

via GIPHY

Amerikai tudósok is erre jutottak: 3 állam 12 vendéglátó egységét vizsgálták meg, minden asztalon található éttermi eszközt begyűjtöttek, és kielemezték, mit találnak rajtuk. A borsőrlők/-szórók voltak a legnagyobb baciforrások. Sőt, ami érdekes, hogy nem csak kívül, hanem az eszköz belsejében is találtak kórokozót!

Tudtad?

A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

Miért pont a bors?

Hogy mi ennek az oka, és miért nem mondjuk a sószóró volt a legkoszosabb?

Az ok állítólag annyi, hogy a kórokozók, leginkább az E. coli bacilus jobban szeret növény alapú táptalajban tenyészni, mint mondjuk a sóban, a bors pedig ugye egy trópusi cserje (a Piper nigrum) fűszerbogyója.

Szóval legközelebb, ha borsozni támad kedved, legyen szemed előtt - a szóró talán még a WC-kefénél is több kórokozót rejt. Vagy csak legyints rá, egyszer élünk!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-magazinon?

7 hidegrázósan bizarr karácsonyi fogás a világ minden tájáról

via

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...