Mégis ki főzte az első gulyáslevest?

Mindennapos kaja, de vajon honnan ered, ki főzött először gulyást? Utánanéztünk, és nem meglepő, a leleményes marhapásztorok tarisznyájából ered a ma ismert gulyás receptje. 

A gulyásleves a magyar konyha büszkesége: imádják a turisták és a magyarok is, nem kérdés, hogy egy jó meleg gulyással sokunkat lehet levenni a lábáról. Annyira szimbóluma a magyar gasztronómiának, hogy szinte biztosan ez az az étel, amit minden idelátogató turista azonnal keres: hol lehet gulyást enni?

Természetesen, mint minden tradíciónak, ennek is megvan a maga története. A gulyás szó eredetileg marhapásztort jelent, és talán mondanunk sem kell, a gulyásleves ma ismert változata a pásztorok kedvenc ételéből ered. Úgy tudjuk, a IX. század környékén a pásztorok, mielőtt hosszabb útra indultak az állatokkal, nagyobb adag húst készítettek össze maguknak. Vasedényekben vöröshagymával, fűszerekkel ízesítve főzték aztán addig, amíg a nedvesség teljesen elpárolgott a húsról. Ezután következett a tasakokba adagolás, amiből alkalmanként csak elő kellett venni egy-egy kisebb adag húst, felönteni vízzel, és a szabad ég alatt felmelegíteni. Így minden estére volt a pásztornak pörköltje, gyors, finom és tápláló húsétel formájában.

Ezt olvastad?

Egy magyar fiú lett Közép-Európa legjobb séfje

Természetesen a gulyássztori itt nem állt meg, már számos alternatíva létezik, és főleg a XVIII. században kapott új lendületet a mai is ismert gulyásleves története: a magyar fűszerpaprika hozzáadása nélkül sokan nem tudják ma már elképzelni, hogy jó gulyás készüljön, és tényleg. A pirosan csábító gulyás a magyar konyha jellegzetes étele. Állítólag a paradicsom és a paprika a huszadik század első felében kerültek a levesbe, de sokan nem tartják a gulyásleves fontos összetevőjének a két zöldséget. Annál inkább a burgonyát és a csipetkét, amivel aztán igazán főétellé lép elő a gulyásleves. Sokan tócsnit, lángost vagy kenyeret sütnek hozzá - de köret nélkül is igazán laktató főfogás.

Bár ma már pulykából, sertésből is főzik, azért az biztos, hogy a legjobb gulyásleves marhahúsból, esetleg birkából készül. Lisztet, tejfölt NEM kell a gulyásba rakni, az már nem lesz ugyanaz. Sok-sok zöldséggel, jöhet a sárga- és fehérrépa, a zeller, karalábé, mindezt rengeteg vöröshagymával és minőségi, hazai fűszerpaprikával alapozva. Bár külföldön kb. mindent gulyásnak neveznek, ami fűszerpaprikával ízesített, ez persze nem így van.

A hagymát nem kell sötétre pirítani, elég üvegesre és vigyázz, a paprika ne égjen oda, mert akkor kezdheted elölről az egészet. Olaj helyett most használj nyugodtan állati zsiradékot akkor is, ha amúgy idegenkedsz tőle. Jöhet bele a hús, amit vízzel kell felöntened és addig főzni, amíg húsleves nem lesz belőle. Valaki kevesebb, mások több lével szeretik, szerintem valahol a pörkölt és a leves között, félúton van az igazság. Kis lángon főzd akár két órán át vagy tovább is: a vége előtt fél órával jöhet a nyers csipetke és a burgonyakockák is. A kömény szerintem muszáj, de egy forrás szerint Magyar Elek egy XX. század eleji szakácskönyvben arról ír, hogy köményt semmilyen körülmények között ne rakjunk a leveshez.

Mondanom se kell, az élmény bográcsban utánozhatatlan: a finom füstös íz felteszi a koronát a gulyáslevesre, ami így garantáltan a magyar konyha egyik legfinomabb étele. Ugyanúgy megtaláljuk a sarki kifőzdében, és a Michelin-csillagos étteremben is. Talán mondanom sem kell, könnyű vörösborral, mondjuk kékfrankossal, kadarkával őrülten jó párost alkot az igazi gulyásleves.

Ezt olvastad már az ízHuszáron?

5 magyaros étterem, ahol tényleg finom a gulyásleves

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...