Márton-napi lakoma: libát mindenkinek!

Újra itt az év azon napja, amikor mindenki kötelezően libát eszik. Nekem ezek a kedvenc receptjeim.

Azt jó eséllyel mindenki tudja, hogy Márton-napkor libát kell enni, de vajon azt is tudjuk, hogy miért? Három opció közül is válogathatunk, ha az indokot keressük.

Az első és legnépszerűbb verzió szerint amikor Mártont 371-ben Tours püspökévé választották meg, akkor ő ez ellen hevesen tiltakozott, olyannyira, hogy egy libaólban rejtőzött el, de szerencsétlenségére az állatok a gágogásukkal elárulták őt, így nem volt más választása, el kellett fogadnia a kinevezést.

Libatöpörtyű recept

A második történet sokkal korábbra, egészen a római korba nyúlik vissza, nevezetesen Mars hadistenhez és az ő szent madarához. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a szent madár nem volt más, mint a lúd, és itt újra képbe kerül az a fránya gágogás, hiszen a capitoliumi libák felriasztották az alvókat, amikor az éj leple alatt az ellenség betörni készült Rómába.

A harmadik pedig a józan paraszti észjárást követi: ilyen időtájt hizlalták fel annyira a tömött libákat, hogy elérjék a vágósúlyt. Így kapcsolódik össze a Márton-nap és a hozzá tartozó libafogások, mint a ludaskása, a libaleves vagy a libasültek.

Márton-napi időjóslás

A sült liba mellcsontjából annak idején az időjárást is megjósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

A liba mellett ami még ezen a napon figyelmet érdemel, az az újbor. Nemcsak a libák híztak meg, de a must is beérett, és már lehet ízlelgetni az idei szüret nedűit. Ne féljünk tőle, igenis lehet szép tételeket találni a fiatal palackok között is, úgyhogy érdemes a vacsorához bontani egyet.

De mi is készüljön libából? Én nagymamám receptjét követve két legyet ütöttem egy csapásra: töpörtyűt sütöttem, majd az így nyert értékes zsírban sütöttem meg a combokat. Vagy azt is mondhatnám, hogy konfitáltam, és tulajdonképpen a nagymamám is ezt teszi, csak nem is tud róla.

Konfitált libacomb recept

A konfitálás ugyanis nem más, mint zsírban, lassan, alacsony hőfokon való sütés. Ezt csinálták anno faluhelyen is, amikor disznóvágás után a rengeteg húst muszáj volt tartósítani, és ilyenkor vették elő a zsírosbödönöket, amiknek az alját kibélelték a megsütött hússal, majd az egészet felöntötték zsírral, és eltették a spájzba. Aztán a család meg titokban rájárt, és az éjszaka közepén próbálta kihalászni az isteni finom húst.

Őszinte leszek, én már a töpörtyűvel is beérném, hiszen frissen sütve teljesen más dimenziókat mozgat meg, de tény, hogy utána, ha a maradék bekerül a hűtőbe, akkor arra járva kikapok egy-egy szemet, és minden nélkül, önmagában nassolgatom csoki helyett.

Párolt lilakáposzta almával recept

A konfitálás nevével ellentétben semmi bonyolultat nem takar: a combokat egy hőálló edénybe fektetjük, rádobjuk a fűszereket, a fokhagymát és a hagymát, majd az egészet felöntjük a zsírral, hogy teljesen ellepje, aztán mehet a sütőbe két és fél órára. Ezalatt vígan el is készül hozzá a párolt káposzta, mert anélkül nem az igazi! Én most még a gyümölcsöskosárban árválkodó maradék birsalmával is megbolondítottam, és milyen jól tettem. Az alma íze kiválóan passzol az édes-savanyú káposztához, amibe én még a kedvenc fűszereimet és egy kevés narancshéjat is beledobáltam.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...