LECSÓkérdés: most akkor kell bele fűszerpaprika vagy nem?

A baráti társaságban egyszer "vérkomoly" lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül. Igen vagy nem? És miért nem? Vagy miért igen?

A lecsónál egy (azaz négy) dolog biztos, a 4 fő alapanyag:

zsiradék, paprika, paradicsom, hagyma.

Minden más a családi tradíciók és ízlés dolga. Anya rizzsel csinálta? Vagy tojással? A TV-paprika dominált? A paradicsom? Esetleg 50-50%-ban volt benne a két zöldségféle?

Na és rakott bele fűszerpaprikát?

Nálunk egyszer vérkomoly lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül:

Ketté szakadt a baráti társaság, volt, aki Isten ellen való véteknek, más kötelező elemnek tartotta.

A Táfelspicc egy ősrégi szuper cikkére leltünk rá, ami szépen taglalja ezt a kérdéskört olyan emberek véleményére alapozva, mint Cserna-Szabó András író vagy Varjú Viktor séf.

Sült kolbászos lecsó

Tulajdonképpen majdnemhogy szégyenlem magam, hogy lecsóreceptet küldök be, de hát...biztosan vannak még kezdők. Ráadásul a lecsót mindenki máshogy szereti. Aki a szaftos, paradicsomos, ...

Hogy miért jó a pirospaprika?

A pro elvek alapján elmondható, hogy a fűszerpaprikától kellemes hagymás-füstös pörköltes alapot és színt (!) kap az egész, meg amúgy is, egy magyaros ételhez mindig is illett a vérvörös fűszerpaprika, miért ne menne bele, hiszen csak felerősíti az ízeket...

Miért ne használjuk?

Az ellenérvek alapján viszont pont a lecsó letisztultságát húzza keresztbe, mert "elpörkösíti", főleg, ha a zsiradékon pépesített hagymára szórod. Sokak szerint ez már nem is lecsó, hiszen az akkor jó, ha csak a paradicsom-paprika-hagyma triója érvényesül, a jó alapanyagnak ugyanis fűszer nélkül is jó az íze.

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Ahogy Cserna-Szabó írja:

"Ne csináljunk belőle pörköltet, mert ez nem az. Van a magyar konyhának egy rossz beidegződése, szeret mindent elpörköltesíteni."

Azaz ne egy apró hagymán pépesített pirospaprikás masszán főzzük szét a zöldségeket, hanem egy jófajta szottyot képezzünk, ami méretesre felkarikázott hagyma, paprika és paradicsom kifőtt leve. Ő elfelejtené a fűszerpaprikát, mondván, a zöldpaprika elég.

Varjú szerint pedig:

"Sokan rommá főzik, és attól lesz leveses, de szerintem akkor a jó, ha van némi leve, de minden összetevő - a paprika, a paradicsom és a hagyma - látszik benne... a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjára először a nagyobb kockákra vágott paprikát teszem pirulni, kicsit megüvegesítem. Második a hagyma, és harmadik a paradicsom."

Ő nem zárja ki egy kis pirospaprika használatát, de szerint érdemes csínján bánni vele, mert a túl sok fűszerpaprikától édes lesz a lecsó.

Külföldi lecsófélék:

Pipérade

A francia-spanyol határról származó baszk lecsó, a nyár utolsó érett lédús paradicsomaiból az igazi! :)

Szóval na, TI raktok bele?

Ezt láttad már íz ízHUSZÁR-on?

Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc - TE mosod?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...